• banner catena
 • Zentiva raporteaza cresterea cifrei de afaceri in S1 in conditiile provocatoare actuale ale mediului de business

  Zentiva raporteaza cresterea cifrei de afaceri in S1 in conditiile provocatoare actuale ale mediului de business

  Grupul de companii Zentiva in Romania, lider in volume pe piata totala (medicamente cu si fara prescriptie) si lider in volume si in valoare al pietei de medicamente generice din Romania* (medicamente cu prescriptie, generice), a inregistrat o cifra de afaceri de 553,8 mil. lei in semestrul 1 din 2022, in crestere cu 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

  Cele mai importante cresteri ale volumelor vandute au fost inregistrate pentru produsele fara prescriptie, pentru raceala si gripa +78%, pentru sistemul digestiv +14,8% si pentru sistemul nervos central +6,7%.

  In primele sase luni din 2022, Grupul Zentiva a lansat in Romania opt medicamente cu prescriptie, trei dintre acestea in aria terapeutica – oncologie, restul adresand hematologia, cardiologia si afectiunile metabolice.

  In aceeasi perioada, investitiile in modernizarea si extinderea capacitatilor de productie au totalizat 2,2 mil. EUR.

  Volumele de export au crescut cu 13% in S1 2022 fata de S1 2021. Perioada a coincis si cu demararea livrarilor pentru piata din Spania. Zentiva exporta din Romania in tari precum Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Elvetia, Cehia si altele. In conditiile majorarii costurilor de productie si a mediului restrictiv de reglementare din domeniu, Grupul Zentiva mizeaza pe avansul sustinut al exporturilor pentru a mentine soliditatea companiilor, perspectivele de dezvoltare si resursele necesare planurilor anuale de investitii. Incepand cu anul trecut, preturile pentru materii prime si excipienti au crescut cu 20-60%, pentru ambalaje cu 15-20%, cele cu transportul intre 250-300%, iar energia si gazul cu 100-150%. Acestor cresteri de costuri li se adauga modalitatea de calcul al pretului medicamentelor cu prescriptie (pretul cel mai mic dintr-un cos de 12 de tari), precum si taxa de claw-back, care limiteaza resursele producatorilor pentru investitii si dezvoltare.

  „Cele doua fabrici de medicamente pe care le detinem la Bucuresti cumuleaza cea mai mare productie de medicamente din Romania. Dorim sa continuam sa ne dezvoltam sustenabil pentru a creste accesul milioanelor de pacienti din Romania si nu numai, la medicamente moderne, eficiente. Suntem datori sa cautam solutii care sa valorifice capacitatea de productie. In conditiile dificile de piata actuale, cu cresteri generalizate de costuri si de taxare excesiva, suntem nevoiti sa facem mai multe eforturi pentru a mentine sanatatea economica a companiilor si angajamentul nostru fata de pacienti, angajati, parteneri si comunitate. Multumesc colegilor pentru dedicarea lor de a gasi permanent solutii la provocarile din piata si solicit o implicare pragmatica si eficienta din partea autoritatilor pentru securizarea productiei de medicamente in Romania”, a declarat Simona Cocos, Director General Zentiva Romania si Republica Moldova.

  Indiferent de conditiile economice si de piata, Grupul Zentiva ramane angajat evolutiei; ne propunem consolidarea unei companii moderne care protejeaza resursele pentru generatiile viitoare prin actiuni concrete de sustenabilitate si protectie a mediului”, a completat reprezentantul Zentiva.

  In Romania, grupul Zentiva reuneste societatile Zentiva S.A., Labormed-Pharma S.A., Labormed Pharma Trading S.R.L. (fosta Alvogen Romania S.R.L.), Be Well Pharma S.R.L. si Solacium Pharma S.R.L., aceasta din urma fiind distribuitor de suplimente alimentare, dispozitive medicale si OTC. Grupul este un furnizor major de medicamente generice care acopera peste 15 arii terapeutice, din care amintim terapia durerii, urologie, gastro, reumatologie si ariile strategice precum oncologie, cardiovascular, diabet, respirator si OTC-uri.

  In Romania, in cadrul grupului Zentiva sunt angajate circa 1250 de persoane, dintre care aproximativ 800 in operatiunile industriale (de productie).

  *Sursa datelor este IQVIA, sell-out (iesiri din farmacii), decembrie 2021

  Despre Zentiva

   

  Zentiva SA este parte a grupului european Zentiva, unul dintre cei mai importanti producatori de medicamente generice din Europa. Grupul este prezent in 35 de tari si detine unitati de productie la Bucuresti, Praga si Ankleshwar si  2 centre de cercetare dezvoltare la Praga si Ankleshwar.

  In acest moment grupul Zentiva detine 2 fabrici la Bucuresti: fabrica Zentiva care functioneaza neintrerupt de la inaugurarea sa din 1962 si fabrica Labormed, una dintre cele mai moderne unitati de productie a medicamentelor solide orale din Romania, rezultatul primei investitii greenfield din industria farmaceutica din tara noastra.

  In prezent, Zentiva este cel mai mare producator de generice de pe plan local, in volume vandute.

   

  Alaturi de echipa grupului Zentiva de peste 4700 persoane si reteaua de 4 fabrici, ne straduim sa fim campionii medicamentelor generice din Europa, pentru a sprijini mai bine nevoile zilnice de asistenta medicala ale oamenilor.

   

  Credem ca sanatatea trebuie sa fie un drept si nu un privilegiu. Mai mult ca oricand, oamenii au nevoie de acces mai usor la medicamente de inalta calitate si la sanatate. Lucram in stransa legatura cu medicii, farmacistii, distribuitorii, autoritatile de reglementare si guvernamentale pentru a asigura solutiile de zi cu zi de care depindem cu totii.

   

  www.zentiva.ro

  Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati:

  Ioana Lucescu

  Director de Comunicare Zentiva Romania

  ioana.lucescu@zentiva.com, 0747.051.338

  Related Posts