spot_img

Zentiva Romania a finalizat plantarea a 38.800 de arbori pentru a restabili biodiversitatea in Muntii Fagaras

In 2023, grupul Zentiva in Romania, cel mai mare producator de medicamente generice pe plan local, a finalizat plantarea a 38.800 de arbori in Muntii Fagaras, in cadrul angajamentului sau pe termen lung de a sprijini protectia si reabilitarea mediului.

Lotul de arbori plantat reprezinta o noua runda a contributiei Zentiva pentru refacerea ecosistemului din Muntii Fagaras. Parteneriatul pentru reconstructia ecologica in Muntii Fagaras este derulat impreuna cu Fundatia Conservation Carpathia; a inceput in 2019 si se deruleaza cu regularitate in fiecare an. Sprijinul Zentiva va ajuta la refacerea ecosistemului natural in noile paduri, la prevenirea eroziunii solului, la reducerea emisiilor de CO2 si la crearea habitatelor pentru fauna salbatica.

Pana in prezent au fost plantati peste 125.000 de arbori cu suportul Zentiva care a contribuit astfel direct la reconstruirea unor suprafete de padure totalizand circa 40 de hectare. Suprafetele reconstruite se incadreaza in doua mari categorii, respectiv unele taiate neconform legislatiei silvice cu 10-15 ani in urma si altele doborate de vant. Acest demers face parte din obiectivul global al companiei de a planta 1 milion de arbori pana in 2030, Romania fiind un contributor important in proiect.

Activitatile de plantat au fost planificate si executate cu sprijinul Fundatiei Conservation Carpathia si al Ocolului Silvic Carpathia, iar obiectivul proiectului este crearea unor paduri similare celor naturale care au fost rezultatul milioanelor de ani de evolutie naturala, paduri care au existat in trecut pe aceste suprafete. In functie datele istorice privind padurile naturale disparute prematur din zonele care au facut obiectul reconstructiei ecologice, plantatiile s-au facut intr-un mix de specii din care fac parte fagul, bradul, molidul, paltinul, ulmul si scorusul .

„Acest proiect, care a dobandit un caracter de permanenta in Zentiva, face parte din strategia companiei noastre de a ne dezvolta in mod sustenabil, o componenta importanta fiind conservarea si diminuarea impactului asupra mediului. Proiectul de plantare este un proiect cu multiple valente; pe langa plantarea copacilor, exista impact in comunitatile locale, asupra biodiversitatii, iar colegii nostri se implica in fiecare an, alaturi de partenerii nostri de la Fundatie, in diverse activitati. Pot face o paralela intre dedicarea si munca noastra de zi cu zi pentru a oferi tratamentele atat de necesare pacientilor si acest proiect prin care contribuim la „insanatosirea” mediului, pentru a putea avea impreuna o viata mai buna si mai frumoasa”,  a declarat Simona Cocos, Director General Zentiva Romania si Republica Moldova.

Potrivit Agentiei Europene de Mediu, intr-un an, un copac matur poate prelua aproximativ 22 de kilograme de dioxid de carbon din atmosfera, iar in schimb elibereaza oxigen*. Considerand o durata medie de viata de 25 de ani pentru un copac, cei 125.000 de arbori plantati cu sprijinul Zentiva, vor absorbi la maturitate circa 2,750,000 kg CO2 /an.

Refacerea unei paduri presupune un efort consistent si sustinut de minim 10-15 ani in aceste zone aflate la peste 1400 metri altitudine, motiv pentru care avem nevoie de parteneri de cursa lunga care sa ne sustina sa aducem inapoi pentru copii macar o parte din padurea si din natura pe care  cu totii am pierdut-o prea usor. Ne bucuram ca Zentiva este alaturi de noi an de an si ne bucuram ca putem lasa impreuna generatiilor viitoare o mostenire atat de valoroasa, „padurea”, acest organism viu a carui valoare si contributie benefica pentru noi oamenii depasesc cu mult ceea ce stim deja despre productia de oxigen si sechestrarea carbonului, despre pastrarea calitatii si constantei surselor de apa, despre moderarea schimbarilor climatice, protectia solurilor si despre multe alte functii deja recunoscute ale padurii”, a declarat Mihai Zotta, director de conservare Fundatia Conservation Carpathia.

In Romania grupul Zentiva reuneste societatile Zentiva S.A., Labormed-Pharma S.A., Labormed Pharma Trading S.R.L. (fost Alvogen Romania). Grupul este un furnizor major de medicamente generice care acopera peste 15 arii terapeutice, din care amintim terapia durerii, urologie, gastroenterologie, reumatologie si ariile strategice oncologie, cardiovascular, diabet si sistem respirator.

Pe plan local, in cadrul grupului Zentiva sunt angajate circa 1300 de persoane, dintre care aproximativ 850 in operatiunile industriale (de productie). Grupul de companii Zentiva este lider al pietei de generice din Romania (in volume si in valoare) si lider al pietei totale din Romania (medicamente cu prescriptie, generice si OTC-uri) in valoare. 1 din 10 medicamente vandute in farmacii apartine companiilor din Grupul Zentiva in Romania.**

*https://www.eea.europa.eu/articles/forests-health-and-climate-change/key-facts/trees-help-tackle-climate-change

**Sursa datelor este IQVIA,  sell-out (iesiri din farmacii), MAT2023.

Despre Zentiva

Zentiva SA este parte a grupului european Zentiva, unul dintre cei mai importanti producatori de medicamente generice din Europa. Grupul este prezent in peste 30 de tari si detine unitati de productie la Bucuresti, Praga si Ankleshwar si  2 centre de cercetare dezvoltare la Praga si Ankleshwar.

In acest moment grupul Zentiva detine 2 fabrici la Bucuresti: fabrica Zentiva care functioneaza neintrerupt de la inaugurarea sa din 1962 si fabrica Labormed, una dintre cele mai moderne unitati de productie a medicamentelor solide orale din Romania, rezultatul primei investitii greenfield din industria farmaceutica din tara noastra.

In prezent, Zentiva este cel mai mare producator de generice de pe plan local, in volume vandute.

Alaturi de echipa grupului Zentiva de peste 4800 persoane si reteaua de 4 fabrici, ne straduim sa fim campionii medicamentelor generice din Europa, pentru a sprijini mai bine nevoile zilnice de asistenta medicala ale oamenilor.

Credem ca sanatatea trebuie sa fie un drept si nu un privilegiu. Mai mult ca oricand, oamenii au nevoie de acces mai usor la medicamente de inalta calitate si la sanatate. Lucram in stransa legatura cu medicii, farmacistii, distribuitorii, autoritatile de reglementare si guvernamentale pentru a asigura solutiile de zi cu zi de care depindem cu totii.

www.zentiva.ro

Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati:

Ioana Lucescu, Director de Comunicare Zentiva Romania – ioana.lucescu@zentiva.com, 0747.051.338

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst