spot_img

Ziua mondiala a astmului 2021

Pe 5 mai 2021, Societatea Romana de Pneumologie (SRP) marcheaza, pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ziua Mondiala a Astmului. Tema de anul acesta este Mituri si adevaruri despre astm pentru ca, din pacate, prejudecațile legate de aceasta afecțiune stau frecvent in calea unui management optim al bolii.

Cele mai frecvente mituri despre astm sunt: este o boala a copilariei, este contagios, medicația provoaca dependența, se trateaza doar cu doze mari de corticosteroizi, crizele de astm sunt de fapt crize de anxietate, persoanele cu astm nu au voie sa faca sport.

„Cu ocazia Zilei Mondiale a astmului din acest an, Societatea Romana de Pneumologie lanseaza un proiect ambițios, www.casapneumologilor.ro, o platforma care va reuni cea mai mare comunitate a pacientilor cu afecțiuni cronice respiratorii din Romania.” spune prof. dr. Roxana Nemes, presedinta Societații Romane de Pneumologie.

Avand dublu rol, atat informativ, cat si educativ, prin oferirea de informații medicale pertinente, validate de specialişti recunoscuti in patologiile respiratorii, platforma Casa Pneumologilor Romani va pune la dispoziția utilizatorilor doua instrumente noi si utile: Harta pneumologilor romani şi aplicatia Navigator.

In prima etapa a programului va fi implementata Harta pneumologilor romani, un instrument care vine in sprijinul celor care au nevoie de asistenta medicala de specialitate. Harta raspunde la cea mai simpla, dar importanta intrebare pe care oamenii si-o pun atunci cand apare nevoia unui consult medical: UNDE şi CUI ma pot adresa? Ea va permite fiecarui utilizator sa localizeze rapid specialistul aflat cel mai aproape de el.

Aplicatia Navigator va deveni operationala intr-o a doua etapa, dupa ce Harta Pneumologilor va fi completata. Prin intermediul acestei aplicatii, pacientii se vor putea programa la o consultație la un medic pneumolog inscris in platforma, apeland call center-ul pus la dispozitie prin numarul de telefon 021.9904, in zilele lucratoare, in intervalul orar 09.00-18.00. Operatorul va prelua apelul şi, in functie de optiunile exprimate de pacient (medic, judet, localitate), va efectua programarea consultației de specialitate la medicul indicat, informandu-l ulterior cu privire la data programarii.

Programarile se vor putea face atat in centrele de stat, cat şi in cele private. In functie de relatia contractuala pe care o are instituția in care lucreaza medicul solicitat cu Casa de Asigurari de Sanatate, consultatia poate fi gratuita (in baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie) sau contracost (daca institutia unde lucreaza medicul pneumolog nu se afla in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate). Toate aceste detalii vor fi comunicate pacientului de catre operator.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaşte importanta astmului şi il considera una dintre problemele de sanatate majore la nivel mondial. Chiar daca astmul nu poate fi vindecat, cele mai temute manifestari ale sale – crizele de astm sau exacerbarile – pot fi reduse şi prevenite.

Astmul bronsic ascunde inca o multitudine de lucruri greu de ințeles de catre pacient. De aici si multiplele intrebari pe care le poarta permanent  cu el, pe care adesea se teme sa le puna medicului curant. Dialogul acesta este incurajat de Ziua mondiala a Astmului in anul 2021. <<Uncovering asthma misconceptions>> este logoul universal al GINA (Global Initiative for Asthma), asadar <<Sa descoperim si sa explicam adevarurile neințelese despre astm>>, deoarece progresele in aceasta boala, atat pe zona de strategie terapeutica cat si de monitorizare si diagnostic, sunt din ce in ce mai incurajatoare, de la an la an. spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, directoarea Scolii SRP.

„Un element deseori neacoperit in relația dintre pacientul cu astm si medic a fost si ramane comportamentul in pandemia de COVID-19. Aici trebuie ca prim factor corectiv de atras atenția ca medicația antiastmatica nu trebuie intrerupta, iar corticoterapia se pare ca alaturi de medicația biologica este protectiva in fața riscului de a face forme severe de infecție virala“ completeaza prof. dr. Florin Mihalțan, presedintele Secțiunii de Somnologie si Ventilație Non-Invaziva din cadrul Societații Romane de Pneumologie.

Prima Zi Mondiala a Astmului a fost marcata in 1998, in Spania, la Barcelona. 35 de tari au aderat la aceasta initiativa. De atunci, numarul tarilor care marcheza anual acest eveniment a crescut semnificativ, astfel ca Ziua Mondiala a Astmului a devenit unul dintre cele mai notabile evenimente de conştientizare şi educatie medicala pentru publicul larg.

7 mituri si adevaruri despre astm

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst