• banner catena
 • ZIUA MONDIALA A DIABETULUI – 14 NOIEMBRIE 2020

  Ziua Mondiala a Diabetului  este o zi specială în care întreaga comunitate implicată în îngrijirea diabetului, profesioniști, persoane cu diabet, autorități, organizații, își unește vocile pentru a atrage atenția asupra impactului pe care această boală populațională îl are dar și pentru a propune acțiunile necesare în lupta împotriva acestei pandemii.

  Este ziua dedicată persoanelor cu diabet, echipei medicale de îngrijire dar și legiuitorilor și celor implicați în organizarea, coordonarea și susținerea programelor de îngrijire în diabet. Dacă luăm în considerare numărul mare și tot mai mare de persoane cu diabet zaharat din România, costurile pe care le implică complicațiile unei boli necontrolate, avem toate argumentele să considerăm diabetul ca fiind o prioritate majoră pentru societate, pentru sistemul de asigurare a sănătății și pentru politicile de sănătate.
  Necontrolate, obezitatea și diabetul zaharat au un impact major asupra stării de sănătate a populației: generează complicații cronice, asociază multiple comorbidități, alterează calitatea vieții, scurtează speranța de viață. Costurile directe și indirecte asociate îngrijirii acestor boli și ale complicațiilor lor au un puternic impact economic la nivel național și la nivelul sistemelor de sănătate.

  Cu cât intervenția este mai precoce, prin prevenție și control multifactorial optim, cu atât impactul medical și economic, pe termen mediu și lung, este mai atenuat.
  Un adult cu diabet zaharat bine controlat se poate integra perfect în viața de familie, în performanță la locul de muncă, în societate. Un copil cu diabet zaharat bine controlat poate reprezenta cu succes viitorul țării. Asupra acestor aspecte se vorbește în 14 Noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului.

  În acest an, tema Zilei Mondiale a Diabetului este ”Diabetul și Asistenții medicali”.

  Prin alegerea acestei teme se întărește din nou necesitatea completării echipei medicale de îngrijire a diabetului prin includerea asistenților medicali specializați în diabet, care să susțină persoanele cu diabet prin educația terapeutică, oferind și un suport psihologic acestora, contribuind astfel la un management clinic optim.
  Federația Internațională de Diabet (IDF), susținută de Organizația Mondială a Sănătății și Națiunile Unite, solicită guvernelor să recunoască educația terapeutică și rolul asistenților medicali în îngrijirea persoanelor cu diabet.

  Federația Română de Diabet, Nutriție, Boli metabolice, ce include ca membrii și Asociația Română de Educație în Diabet și asociațiile persoanelor cu diabet zaharat, a militat permanent pentru includerea Educației terapeutice în programul de îngrijire a persoanelor cu diabet și pentru formarea de asistenți medicali specializați. Ne bucurăm că în acest an, demersurile noastre au susținerea internațională.

  Pandemia de COVID-19, a demonstrat din nou agresivitatea deosebită a diabetul zaharat,prin creșterea severității bolii și a numărului de decese. Studiile au arătat că prezența diabetului a fost de trei ori mai mare la cei cu evoluție severă a infecției cu SARS-CoV-2 și în proporție de 31% la cei decedați. Riscul de deces este de 3-7 ori mai mare la persoanele cu diabet zaharat necontrolat anterior și mai ales în timpul bolii.

  Deși doar azi, 14 Noiembrie este Ziua Mondială a Diabetului, diabetul este prezent și necesită atenție și control, în fiecare zi, 365 zile/an, 518.400 minute, 31.622.400 secunde, toată viața. Persoanele cu diabet cunosc această realitate, o trăiesc zilnic. Noi, echipa medicală știm la ce provocări zilnice sunt expuse persoanele cu diabet și încercăm din răsputeri să le oferim tot suportul pentru a le depăși. În acest context, rolul asistenților medicali specializați în diabet și a educației terapeutice este extrem de important. Trebuie să știe însă și cei care creează cadrul politic, economic și organizatoric al programelor de sănătate și să asigure continua calitate a îngrijirii.

  De la descoperirea insulinei de către savantul român Nicolae Paulescu au apărut noi tratamente, noi tehnologii, mai bune, mai sigure, toate vizând calitatea și prelungirea vieții, prevenirea complicațiilor. Astfel încât, atât noi, profesioniștii, cât și autoritățile, trebuie să fim în pas cu ”inovația” și să asigurăm permanent accesul persoanelor cu diabet la aceste noi tratamente.

  În perioada 9-14 Noiembrie, Federația Română de Diabet, Nutriție, Boli metabolice organizează cel de al 18-lea Congres Național, cu participare internațională ce reunește medici diabetologi dar și de alte specialități și asistenți specializați în diabet aducând în discuție noutățile și strategiile terapeutice. Tot în cadrul ”Săptămânii Diabetului și a Bolilor asociate”, sunt organizate sesiuni ale asociațiilor persoanelor cu diabet și sesiuni de educație terapeutică pentru persoanele cu diabet. Dată fiind situația actuală, această manifestare științifică se desfășoară în mediul virtual, ceea ce în mod cert crește vizibilitatea și numărul mare de participanți.

  Federația Română de Diabet, Nutriție, Boli metabolice, este și acum, ca și în fiecare zi, alături de persoanele cu diabet și familiile lor, asigurându-le de tot respectul și de permanentul sprijin. Federația Română de Diabet, Nutriție, Boli metabolice reunește societățile științifice din vasta specialitate de diabet, nutriție, boli metabolice, asociația de educație în diabet și asociațiile persoanelor cu diabet, sub motto-ul ”Împreună suntem mai buni și mai puternici” crezul nostru fiind că eforturile comune vor asigura permanent calitatea îngrijirii persoanelor cu diabet și boli metabolice.

  Prof. Dr. Gabriela Roman
  Președinta Federației Române de Diabet, Nutriție, Boli metabolice

  Related Posts