spot_img

MRSA și “ era post antibiotice”

MRSA este o varietate recentă de Stafilococus aureus, (Stafilococ auriu meticilino rezistent), caracterizată prin rezistența sa la  anumite antibiotice. Prin toxinele sale S. aureus poate cauza diferite afecțiuni, de la reacții cutanate până la septicemii grave.

Escaladarea îmbolnăvirilor din ultima perioadă  este favorizată de lipsa măsurilor profilactice sau de screening cât și a celor de igienă. La acestea contribuie și informarea insuficientă a pacienților dar și a personalului sanitar, ce poate conduce la creșterea morbidității și mortalității.

MRSA poate trăi în mod complet inofensiv pe piele și în nas (colonizare), fără a declanșa boala.

Infecția apare atunci când MRSA declanșează afecţiuni în organismul anumitor pacienți (infecții cutanate, osoase, pneumonie și infecții sanguine).

Pacienții la risc de infecție cu MRSA sunt cei vârstnici, cronici, cei cu sistemul imunitar afectat, care prezintă o rană deschisă sau purtătorii de catetere.

MRSA se transmite în principal prin intermediul mâinilor “murdare” (2),61 % din personalul medical nu își dezinfectează corect mâinile.

Infecțiile cu MRSA prelungesc de 2 până la 3 ori timpul de spitalizare

Reducerea incidenței acestor infecții se poate face prin:

  • Prevenție- soluţii alcoolice gata de utilizare pentru dezinfecţia igienică a mâinilor
  • Decolonizare cu produse pe baza de polihexanida
  • Management corect al plăgilor, irigarea acestora înainte de aplicarea pansamentelor
  • Dezinfectarea suprafețelor ți instrumentarului cu produse care conțin substanțe active cum ar fi săruri cuaternare de amoniu, fără formaldehide.

Un raport coordonat de Jim O’Neill, fostul economist-şef  de la banca Goldman avertizează că, dacă nu se vor lua măsuri urgente, în 2050, infecţiile cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice ar putea ucide anual 10 mil de oameni. Cele mai multe decese se vor produce în Asia (4.7 mil.) şi Africa (4,1 mil.). În Europa, studiul prezice o medie anuală de 390.000 de decese, iar în Statele Unite – de 317.000. Potrivit raportului, infecţiile cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice vor deveni principala cauza de deces în lume, înainte de cancer (8.2 mil.  decese pe an), diabet (1,5 mil.), diaree (1,4 mil.) sau accidente rutiere (1,2 mil.).

Era post antibiotice se apropie, provocarea este cum îi vom face față.

2 WHO, 2014, http://www.who.int/gpsc/5may/MDRO_literature-review.pdf?ua=1 (25.09.2016)
3 WHO; Presentation: WHO_Facts_DRT661; „Health-Care Associated Infection and Hand Hygiene Improvement – “,(2 May 2016)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner