26 august 2024
ACCES 2024 – PROIECT DE DEZVOLTARE A SERVICIILOR PENTRU CONSUMATORII DE DROGURI DIN BUCUREȘTI-ILFOV
ARAS – Asociația Română Anti-SIDA implementează în perioada 20 mai – 15 noiembrie 2024 proiectul ACCES 2024, al cărui obiectiv principal este dezvoltarea serviciilor pentru consumatorii de droguri din regiunea București-Ilfov. Proiectul este finanțat de Ministerul Afacerilor Interne, prin Agenția Națională Antidrog – Programul de interes național în domeniul prevenirii și asistenței medicale, psihologice și sociale a consumatorilor de droguri pentru perioada 2023-2026 (PIN). Pachetul de servicii furnizate în cadrul proiectului are la bază evidențe științifice și respectă recomandările forurilor internaționale de resort – EUDA (Agenția Uniunii Europene privind Drogurile), OMS (Organizația Mondială a Sănătății), UNODC (Agenția Națiunilor Unite pentru Controlul Drogurilor și Criminalității).
În cadrul acestui proiect, mai precis în perioada 20 mai – 31 iulie 2024, ARAS a desfășurat o serie de activități menite să reducă riscurile asociate consumului de droguri și să îmbunătățească accesul la servicii de sănătate pentru consumatorii de droguri din regiunea București-Ilfov. Mai jos, câteva detalii despre rezultatele primelor luni de proiect.
Activități de asistență pentru consumatorii de droguri
În cadrul acestor activități, au fost identificate și cartografiate peste 20 de zone noi de intervenție, realizându-se 2.103 contacte cu persoane care consumă droguri. Dintre acestea, 928 de persoane, inclusiv femei, au beneficiat de servicii gratuite în cadrul proiectului.
Activitățile au inclus:
- Distribuirea a 180.750 tampoane cu alcool, 13.828 prezervative și 319 lubrifianți, toate acestea fiind esențiale pentru reducerea riscurilor asociate consumului de droguri.
- 30 sesiuni de teren cu unitatea mobilă, în zone unde se consumă droguri.
- Realizarea a 171 sesiuni de asistență medicală primară și 207 sesiuni de consiliere socială pentru susținerea sănătății și reintegrării sociale a beneficiarilor.
- Testare rapidă pentru HIV, hepatita B și C pentru 128 de persoane, însoțită de consiliere pre și post-test, precum și vaccinarea a 13 persoane împotriva hepatitei B.
- 2346 sesiuni informare, educare și consiliere (IEC)
- Alte servicii de reducere a riscurilor (distribuirea de seringi sterile și recuperarea celor folosite).
Tratament substitutiv: Un aspect central al activităților noastre l-a reprezentat furnizarea de tratament substitutiv cu metadonă, destinat celor 111 persoane dependente de opiacee care au beneficiat de acest program.
Referirea și acompanierea către servicii specializate
ARAS a stabilit colaborări cu 7 instituții publice pentru a asigura accesul la servicii specializate pentru 250 de persoane care consumă droguri. Dintre aceștia, 22 de beneficiari au fost acompaniați către servicii specializate pentru a facilita accesul și continuitatea tratamentului. În plus, am implementat o fereastră virtuală de chat pe site-ul www.reducereariscurilor.ro, oferind astfel suport online pentru beneficiarii din regiunea București-Ilfov.
Aceste activități reflectă angajamentul nostru de a contribui la implementarea strategiilor naționale și internaționale în domeniul sănătății, al consumului de droguri și al incluziunii sociale. Proiectul ACCES 2024 este aliniat cu Strategia națională în domeniul drogurilor 2022-2026, Strategia națională pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA 2023-2030 și Planul cadru național privind controlul hepatitelor 2019-2030.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați:
Nicoleta Dascălu
Responsabil comunicare, ARAS
nicoleta.dascalu@arasnet.ro