Spirometria este un test simplu care masoara functia pulmonara si poate depista BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica), a treia cauza de deces la nivel global. In contextul Zilei Mondiale a BPOC, Societatea Romana de Pneumologie (SRP) atrage atentia asupra importantei esentiale a diagnosticarii din timp si a metodelor de preventie.
Bolile respiratorii sunt adesea subdiagnosticate, desi pot afecta semnificativ calitatea vietii. Spirometria ajuta la identificarea timpurie a problemelor respiratorii, inainte ca acestea sa devina severe. Printr-un diagnostic corect, pacientii pot beneficia de tratamente eficiente care imbunatatesc semnificativ viata de zi cu zi.
Spirometrii gratuite in cadrul campaniei „Afla-ti functia pulmonara!”
In weekendul 23 – 24 noiembrie, intre orele 10:00 si 22:00, in centrul comercial Sun Plaza Bucuresti si Iulius Town Timisoara, oamenii isi pot face spirometrii gratuite in cadrul Zilei Mondiale a BPOC. Evenimentul este dedicat masurarii functiei pulmonare si subliniaza importanta acesteia nu doar pentru diagnosticarea BPOC, ci si pentru monitorizarea sanatatii plamanilor pe tot parcursul vietii.
„Tema din 2024 pentru Ziua Mondiala a BPOC, care este aniversata in fiecare an pe 20 noiembrie, este „Afla-ti functia pulmonara!” si isi propune sa evidentieze importanta masurarii capacitatii pulmonare prin spirometrie. Din pacate, spirometria in Romania nu are reputatia si popularitatea electrocardiogramei. Se fac mult mai putine spirometrii, desi este un instrument complet pentru evaluarea BPOC, care poate fi folosit pentru diagnostic si monitorizarea unui pacient cu emfizem pulmonar sau bronsita cronica, dar si a unui concetatean care este fumator sau care are o expunere la factori poluanti casnici, industriali sau profesionali. Este in acelasi timp un marker pentru masurarea sanatatii plamanului de-a lungul vietii.” spune prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
„Functia pulmonara nu este doar un indicator al sanatatii plamanilor, ci si al sanatatii generale. Studiile arata ca micile scaderi ale functiei pulmonare sunt asociate cu un risc crescut de boli cronice. Prin spirometrie, putem detecta din timp aceste modificari si interveni prompt.” explica Prof. Univ. Dr. Roxana Maria Nemes, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie in perioada 2020 – 2024.
Factorii care pot duce la probleme respiratorii sunt multipli. Acum stim ca exista multi alti factori care sensibilizeaza plamanul in afara de fumul de tutun (fumat activ si pasiv), care pot induce sau agrava starea plamanului si a bolii in sine. In special in sezonul rece suntem vulnerabili la expuneri precum poluarea aerului si infectiile respiratorii care pot impiedica cresterea plamanilor si pot creste riscul de a dezvolta boli pulmonare cronice mai tarziu in viata.
„Despre BPOC se stie la ora actuala ca poate debuta si evolua tacut inca din copilarie si chiar si mici scaderi ale functiei pulmonare sunt asociate cu un risc crescut de deces. De aceea cred ca orice oportunitate de testare a capacitatii pulmonare este binevenita si oferta cu ocazia acestei zile a Societatii Romane de Pneumologie de efectuare de spirometrii gratuite trebuie folosita pentru a sti exact varsta plamanului, organ care asigura oxigenerea tuturor componentelor angrenate in sustinerea vietii din corpul uman. Incepand de la momentul diagnosticului, tratamentul BPOC consta in spray -uri dar si in indicatii de crestere a apararii organismului toate in slujba incetinirii mersului bolii dar si al ameliorarii vietii acestora sau a evitarii evolutiei letale a bolii.” completeaza Prof. Univ. Dr. Florin Mihaltan.
BPOC in cifre:
- 60% dintre pacientii cu BPOC sunt spitalizati pentru o durata de cel putin 5 zile, iar in cazurile severe, aceasta perioada depaseste 8 zile si necesita
- reduce riscul de spitalizare cu 20-50% daca tratamentul este initiat din timp.
- 74% dintre pacientii cu BPOC sunt pensionari, adesea cu venituri reduse, ceea ce limiteaza accesul la tratamente. Compensarea medicamentelor pentru BPOC este de doar 50%, ceea ce duce la situatii in care pacientii nu isi permit tratamentul.
- Exacerbarile (crizele) severe ale BPOC reprezinta pana la 75% din costurile de asistenta medicala asociate bolii. Prin diagnostic si tratament timpuriu, aceste costuri pot fi reduse cu peste 50% si astfel contribuie indirect la imbunatatirea calitatii vietii pacientilor.
- Mortalitatea din cauza BPOC scade cu aproximativ 25% in randul pacientilor diagnosticati devreme si tratati conform ghidurilor. Studiile arata ca tratamentul initiat pe baza rezultatelor spirometriei poate prelungi viata pacientilor cu pana la 5 – 9 ani, in functie de severitatea bolii.
„Pacientii cu BPOC necesita cel putin o internare in spital pe an, iar ratele de mortalitate dupa internare sunt foarte ridicate, crescand cu 43% dupa 2 ani. Chiar si o exacerbare moderata, care ar putea sa fie gestionata fara spitalizare, este asociata cu o crestere a costurilor din sanatate. O singura exacerbare severa poate creste cu 54% costurile medicale asociate BPOC, la 12 luni de la vizita de monitorizare. De aceea avem nevoie de strategii de sanatate si actiuni concrete de politica publica care sa imbunatateasca managementul bolii. BPOC introdusa in Strategia Nationala de Sanatate pana in 2030 si reprezinta o prioritate” spune Prof. Univ. Dr. Cristian Oancea, vicepresedintele Societatii Romane de Pneumologie.
Primul pas in diagnosticarea BPOC este spirometria. Dar primul pas spre schimbare il reprezinta informarea si educatia. De aceea vorbim despre BPOC si despre preventie in fiecare an de Ziua Mondiala a BPOC si cu fiecare ocazie in speranta ca pacientii sa puna sanatatea pe primul loc.