spot_img

Revista 2024

Biomicroscopia ultrasonica in diagnosticul patologiei segmentului anterior ocular

Dr. Oana POSTOLACHE, Medic Primar Oftalmolog Clinica Oftalmologică Gauss, Bacău

Biomicrscopia ultrasonică (UBM) este o metodă noninvazivă care utilizează frecvența ultrasonică (25-60 MHz) pentru evaluarea cantitativă și calitativă a structurilor segmentului anterior ocular.

     Avantaje ale UBM:

  1. Vizualizarea structurilor segmentului anterior ocular cu penetranță de 16 mm și rezoluție de 35 microni în timp real.
  2. Examinarea atât calitativa cât și cantitativă a structurilor segmentului anterior ocular, independentă de starea mediilor optice.

UBM vizualizează: cornea, camera anterioară, cristalin și zonula, complexul iridociliar (iris, corp ciliar, unghiul camerular), camera posterioară, periferia vitrosului și a retinei.

Tehnica UBM se realizează cu un transductor de 40-60 MHz. Se realizează o fereastră de diagnostic de 15×16 mm, cu unghi de scanare de 30 de grade și rezoluție de 15-35 microni. Pacientul stă în poziție de supinație cu anestezie topică. Se poziționează o „scoică” (suport de plastic de forma de trunchi de con, care se sprijină pe suprafața globului ocular) care se umple cu soluție salină, se poziționează sonda în scoică și se obține pe monitor o imagine în timp real.

Scanări UBM: axială, longitudinală și transversă.

Scanarea axiala realizează o imagine panoramică a segmentului anterior. Pacientul privește drept înainte, sonda este plasata perpendicular pe cornee, central. Prin aceasta scanare se evaluează corneea (grosime, transparentă), camera anterioară (adâncime, umoare apoasa), iris (poziție, structura), cristalin (transparentă, pozitie), poziționarea lentilei intraoculare.

Scanarea longitudinală (meridională) se realizează cu sonda perpendiculara pe limb, cu marker-ul spre pupila, funcție de meridianul orar. Aceasta evaluează adâncimea camerei anterioare, iris (grosime, convexitate, inserție), corp ciliar (grosime, structura), cristalin (zonula, capsula), hapticile lentilei intraoculare, periferia vitrosului si a retinei.

Scanarea transversa se realizează cu sonda paralela cu limbul peste irisul central la meridianul orar de interes. UBM evaluează irisul (grosime, convexitate, structura) corp ciliar (grosime, structura, procese ciliare), para plana, periferia vitrosului si retina (ora serata).

Parametri ecografici ai structurilor segmentului anterior ocular la pacienții normali (inserare tabel)

UBM își găsește utilitatea în: glaucom, chirurgia cataractei și chirurgia refractivă, oncologie, patologia traumatică.

UBM în glaucom

Permite evaluarea legăturii anatomo topografice între structurile camerei anterioare, și astfel înțelegerea mecanismului de dezvoltate a glaucomului.

Permite urmărirea pacientului după tratament: evaluarea modificărilor morfologice ale corpului ciliar, evaluarea topografiei unei căi noi de acces create pentru drenajul, umori apoase în chirurgia glaucomului, localizarea dispozitivului de drenaj.

  1. În glaucomul pigmentar (sindrom de dispersie pigmentară) mecanismul e dat de dispersia granulelor de pigment de pe fața posterioară a irisului. UBM permite evaluarea gradului de deschidere a camerei anterioare, configurația irisului (concav), bloc pupilă relativ, contactul irido zonular.
  2. În glaucomul prin blocaj pupilar mecanismul e determinat de contactul irido cristalinian; rezistența la scurgerea umori apoase din camera posterioară în camera anterioară creează un gradient presional între cele două camere. UBM evidențiază bombarda anterioară a irisului, îngustarea unghiului camerular, apoziționarea iris cristalin. Iridotomia periferică laser elimină diferența presională între camera anterioară și camera posterioară, eliberează convexitatea irisului și deschide unghiul camerular.
  3. În glaucomul malign închiderea unghiului e determinată de diferența de presiune între vitros și compartimentul anterior. Umflarea și rotația anterioară a corpului ciliar și a diafragmului iris cristalin poate determina deplasarea anterioară a cristalinului.
  4. În sindromul de iris în platou mecanismul îl reprezintă îngustarea camerei anterioare datorită inserției anterioare a corpului ciliar sau deplasarea corpului ciliar spre anterior. UBM evidențiază îngroșarea irisului, profil irian drept, procese ciliare deplasate anterior, închiderea sulcusului ciliar, unghiul camerei anterioare îngust.
  5. În glaucomul pseudoexfoliativ mecanismul e determinat de ocluzia rețelei trabeculare cu material și pigment. UBM evidențiază stadiile modificărilor, arii ușor reflective în vecinătatea marginii pupilare și suprafeței anterioare a cristalinului, lungimi variabile ale zonulei cu Lisa parțială, deplasarea cristalinului cu laxitatea zonulei.
  6. UBM evaluează eficientă iridotomiei laser în tratamentul glaucomului. Iridotomia laser trebuie să fie localizată la periferia irisului și să aibă un diametru mai mare de 0.2 mm.
  7. UBM evaluează eficiența chirurgiei glaucomului: dacă bula de filtrație drenează normal, cu colecție de fluid subconjunctival și reflexivitate intrabulă ușoară spre moderată. Evaluează de asemenea încapsulată chistică a bulei de filtratie: apar arii hiporeflective, cu multiple colecții de lichid, de dimensiuni și intensități variabile. Evaluează sistemele de drenaj în camera anterioară, dacă lumenul ecestora este liber; evaluează sistemele de drenaj în camera posterioară sau scleră.

UBM în cataractă

Evaluează relația anatomo topografica între structurile diafragmului irido cristalinian: starea cristalinului și a zonulei, localizarea cristalinului, necesitatea chirurgiei cataractei. Cu ajutorul UBM se urmăresc pacienții după chirurgia cataractei: poziționarea IOL, hapticelor și elementelor optice, statusul sacului capsular.

  1. În anomaliile congenitale cristaliniene:

– în sindromul Peters UBM arată adeziuni centrale corneo cristaliniene, sferofakia, cataracta, ectoplasmei lentis, subțierea irisului, adeziuni iridocorneene.

– în microfakie UBM evidențiază cristalin anormal de mic, subțierea irisului și a corpului ciliar

  1. În cataractă apar arii hiperecogene în cristalin, numărul, forma și poziționarea lor depinzind de tipul cataractei.
  2. În cataracta posttraumatică apare o îngroșare și o hiperreflectivitate a corneei, îngroșarea camerei anterioare, iris bombe, mărire de volum și hiperreflectivitate a cristalinului, unghi camerular închis. În subluxatii apare în UBM deplasarea cristalinului in vitros, hiperreflectivitate a cristalinului, detașarea corpului ciliar. UBM evidențiază ruptura zonulara: hernierea corpului vitros și deplasarea cristalinului. Distanța între ecuatorul cristalinului și procesele ciliare trebuie să fie mai mare de 1,3 mm. UBM evidențiază poziția lentilei intraoculare: localizarea părții optice a IOL corespunzător axelor optice; poziționarea hapticilor IOL ( în sac sau sulcus).

UBM în vizualizarea tumorilor oculare

UBM e util în vizualizarea tumorilor conjunctivale, limbice, iriene, de corp ciliar, tumori din periferia coroidei- pentru a determina mărimea, structura, interacțiunea cu structurile înconjurătoare, gradul de invazie, pentru fixarea tratamentului și evaluarea eficienței acestuia. Se pot vizualiza tumori benigne epibulbare (chisti sclerali lipodermoizi); melanoame conjunctivale; tumori benigne iriene; melanoame iriene (apare îngroșare localizată a irisului cu modificări ale suprafeței anterioare sau posterioare, cu reflexivitate redusă în comparație cu țesuturile intacte). În melanomul de corp ciliar apare hiporeflexivitatea îngroțării localizate a corpului ciliar; se poate forma cataractă datorită interacțiunii cu ecuatorul cristalinului. Melanomul iridociliar are o reflexivitate redusă spre moderată. Invazia rădăcinii irisului și a unghiului camerular este evidențiată prin reducerea reflexivității comparativ cu structurile din jur. Chistii irieni pe UBM apar ca și chisti cu pereți fini, fără reflectivitate internă. Chistii de corp ciliar apar ca formațiuni  rotunde sau ovalare, solitare sau multiple, cu perete fin hiperecogen și fără reflectivitate internă.

UBM în traumatismele oculare

UBM poate evidenția hiphema; acumulări sanguine în camera anterioară; recesie angulară; prolaps sau ruptura a rădăcinii irisului; fistule între camera anterioară și spațiul supracoroidian; îngustarea camerei anterioare; expunerea pintenului scleral; deplasarea irisului și corpului ciliar; sinechii iridocorneene; corpi străini în camera anterioară.

UBM e contraindicat în plăgi penetrante ale ochiului; chirurgie oculară recentă; ulcer cornean; infecții ale suprafeței oculare; la pacienții necooperanți.

În concluzie UBM e o metodă nouă de folosire a ultrasunetelor în investigarea polului anterior ocular, ce permite captarea de imagini in vivo ale acestuia cu o rezoluție foarte înaltă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner