• banner catena
 • Campania „Are nevoie de tine. Vorbeste cu ea!” incheie a treia editie.

  Campania „Are nevoie de tine. Vorbeste cu ea!” incheie a treia editie. Peste o mie de femei din patru orase mari din tara au invatat cum se face corect autopalparea sanilor.

  In luna luptei impotriva cancerului de san, Societatea Romana de Chirurgie si Ginecologie Oncologica (SRCGO), Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) si Asociatia Imunis, cu sprijinul Roche Romania, au organizat a treia editie a campaniei „Are nevoie de tine. Vorbeste cu ea!”. Proiectul a ajuns in patru orase mari din tara. Astfel, sute de femei din Bucuresti, Cluj, Timisoara si Iasi au invatat cum se face corect autopalparea sanilor, cu ajutorul unor mulaje anatomice. De asemenea, 150 de femei au beneficiat de ecografii mamare gratuite.

  „Ecografia si mamografia sunt investigatii imagistice extrem de importante pentru a evalua sanatatea sanilor. Cu ajutorul acestora, medicii cu experienta in senologie pot vizualiza anumite modificari de la nivelul glandei mamare si pot recomanda investigatii suplimentare pentru a stabili un diagnostic de certitudine”, spune doamna doctor dr. Isabela Botea, medic specialist in imagistica si radiologie medicala.

  Este o campanie binevenita. In urma cu 10 ani am avut o formatiune, am mers la medic. Era doar un puseu de grasime. M-am linistit si m-am bucurat ca nu e ceva mai grav. As vrea sa le rog pe toate femeile sa isi faca ecografie si mamografie, sa isi verifice sanii acasa si, daca simt ceva la palpare, sa mearga la doctor.”, spune una dintre femeile care au ajuns la standul campaniei.

  Conteaza mult ca noi toti sa ramanem impreuna si sa facem astfel de demersuri. Ma bucur ca <<Are nevoie de tine. Vorbeste cu ea!>> a ajuns o campanie la nivel national si ca femeile au invatat astfel cat de important este sa prevenim si da, preventia incepe cu adevarat acasa printr-o autopalpare corecta a sanilor si printr-o cunoastere mai buna a corpului si a semnelor pe care el le da. ”, spune Cosmina Grigore, presedinta Asociatiei Imunis.

  De altfel, Cezar Irimia, presedintele FABC, adauga: „Ma bucur ca anul acesta, in ciuda pandemiei, am reusit ducem mesajul campaniei in mai multe orase din tara. Avem un numar mare de femei depistate cu cancer de san, un cancer care, diagnosticat in faza incipienta, are sanse mari de vindecare. De altfel, femeile diagnosticate trebuie sa stie ca nu sunt singure in lupta cu boala, iar noi, ca barbati, ar trebui sa avem grija de doamnele din viata noastra pentru ca acest diagnostic sa le ocoleasca sau sa fie depistat in faza incipienta.”

  Si asta cu atat mai mult cu cat cancerul de san in ultimii ani poate fi privit si ca o poveste a sperantei. Tratamentele sunt din ce in ce mai bune, comportamentul preventiv incepe sa fie din ce in ce mai prezent in randul femeilor, iar aici sigur ajuta foarte mult si aceste campanii de promovare a autopalparii si vizitelor la medic, dupa cum completeaza dr. Daniela Zob, medic primar oncolog la Institutul Oncologic Bucuresti.

  5000 de euro stransi din licitarea echipamentului sperantei

  Acestei campanii i s-a alaturat si echipa de baschet U-BT Cluj. In semn de sustinere a proiectului, jucatorii echipei au purtat echipamente roz la doua dintre meciurile meciurile din luna octombrie, iar Carmen Mihalca, una dintre supravietuitoarele cancerului de san, a aruncat prima minge in meciul cu CSM CSU Oradea. Dupa cel de-al doilea meci, cu Dinamo Bucuresti, echipamentele au fost scoase la licitatie si s-au strans nu mai putin de 5000 de euro, care vor fi impartiti intre cele doua asociatii: FABC si  Imunis.

  Pentru informatii suplimentare despre cancerul de san, accesati www.canceruldesan.ro

  Are nevoie de tine. Vorbeste cu ea” este o campanie de preventie a cancerului de san, aflata la a treia editie, dezvoltata de Societatea Romana de Chirurgie si Ginecologie Oncologica (SRCGO), Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), Asociatia Imunis si sprijinita de Roche.

  Despre FABC

  Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost infiintata in anul 2005 din necesitatea ca toti cei care lupta impotriva cancerului sa devina o forta cu o voce puternica. FABC este interfata intre organizatiile membre si institutiile statului, institutiile europene implicate in sanatate, precum si organizatiile europene si internationale similare. FABC numara peste 75.000 de membri in intreaga tara, pacienti, supravietuitori si voluntari. FABC este o federatie formata din 26 asociatii care activeaza pe plan local, la nivelul judetelor. Misiunea FABC este de a face lobby si advocacy activ pentru promovarea, respectarea si garantarea drepturilor pacientilor cu cancer, implementarea masurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii va rugam sa accesati: www.fabc.ro.

  Despre Asociatia IMUNIS

  Asociatia Imunis a fost infiintata in 2016, avand ca scop continuarea proiectului inovator inceput de Cosmina Grigore in 2015 – Caravana Noul Pacient. Toate programele Imunis sunt gandite astfel incat sa le arate pacientilor care sunt principalii piloni de schimbare de stil de viata pe care isi pot construi transformarea. Lucrand alaturi de specialisti si medici, Asociatia Imunis raspunde nevoilor pacientilor in ceea ce priveste alimentatia, psihooncologia, sportul, managementul efectelor adverse, apartenenta la grupuri de suport, dreptul la munca, la incadrarea corecta in grad de handicap, dar si alte probleme cu care se pot confrunta pacientii pe termen scurt, mediu si lung.

  Despre Roche

  Roche este cea mai mare companie de biotehnologie la nivel mondial, ce ofera medicamente diferentiate clinic in domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infectioase, oftalmologiei şi afectiunilor sistemului nervos central. Roche este, de asemenea, lider mondial in diagnosticul in vitro şi in diagnosticul histologic al cancerului, precum şi pionier in managementul diabetului. Pentru orice informatii suplimentare va rugam sa accesati www.roche.ro.

  Surse:

  http://www.esmo.org
  http://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-specific-cancers/breast-cancer-statistics
  http://www.cancer.net/cancer-types/breast-cancer/statistics

  http://www.esmo.org/Guidelines/Breast-Cancer/Primary-Breast-Cancer

  https://gco.iarc.fr/

  www.canceruldesan.ro

  Related Posts