spot_img

Cardio-RM-ul, cea mai complexă investigație dedicată inimii și aplicațiile sale pentru pacienții din România

Articol realizat de Răzvan Capșa, Sebastian Onciul, Radu Nicolaescu, Monica Dobrovie, Sebastian Militaru, Andrei Voicovici.

Centrul Medical Emerald ((https://emeraldmed.ro/cardio-rm/despre-investigatie-si-echipa-medicala/

 

  1.     De când există Cardio-RM în lume și în România?

Principiul rezonanței magnetice a fost descris în 1946, dar debutul în imagistica dedicată aparatului cardiovascular a avut loc abia în anii 1970, când a început sa fie aplicată pentru măsurarea metabolismului cardiac, ulterior dezvoltându-se tehnica ce permite începând din anii 80 să evalueze funcția și morfologia cordului. Odată cu apariția substanțelor de contrast în anii 1990-2000, s-a putut evalua viabilitatea miocardică și s-au vizualizat cicatricile fibrotice intramiocardice. Astfel Cardio-RM poate în prezent analiza inima în toată complexitatea structurii și funcției acesteia, având marele avantaj ca este ne-iradiant.

Dezvoltarea Cardio-RM a fost premiată cu 5 premii Nobel de-a lungul timpului.

În România, primele examene IRM cardiace au început la Institutul Clinic Fundeni, experimental din anul 2000 și având utilizare diagnostică clinică din anul 2001, cu ocazia instalării primului aparat IRM cu intensitate a câmpului magnetic de 1,5 tesla din țară.

Centrul Medical Emerald este printre puținele centre din România care efectuează atât Cardio-RM, cât și Cardio-RM de stres, investigația fiind realizată de o echipă de medici cu experiență internațională, ce au realizat împreună peste 1000 de investigații de acest tip.

 

  1.     Despre metodă, când mă poate ajuta o asemenea investigație? Indicații și boli

Rezonanța magnetică (RM) cardiovasculară (Cardio-RM) este cea mai avansată metodă imagistică de evaluare a funcției inimii. La Emerald, investigația este realizată de o echipă formată dintr-un medic radiolog cu experiență și un medic cardiolog specializat în RM cardiovasculară, în timpul acesteia fiind preluate peste 1500 de imagini de pe inimă.

Rezonanţa magnetică este o scanare nedureroasă și inofensivă, ce ne permite să privim în interiorul corpului fără utilizarea razelor X. Cu ajutorul unui magnet şi a undelor radio obţinem imagini detaliate, de foarte bună calitate cu privire la structura şi funcţia inimii.

 

Cardio-RM este indicată în toate situațiile în care ecografia cardiacă nu poate oferi informații complete, deoarece ultrasunetele nu pot pătrunde până la nivelul inimii (ferestre ecografice dificile). Această situație se întâlnește frecvent la pacienții cu perete toracic gros (obez), la cei longilini, sau la pacienții cu boli pulmonare asociate.

 

Este indicată în cazul următoarelor patologii: boli congenitale de cord, boală cardiacă ischemică, infarct miocardic acut sau cronic (evaluarea cicatricilor / viabilității miocardice), evaluarea parametrilor de severitate și studiul cauzelor de Insuficiență cardiacă, cardiomiopatie hipertrofică sau dilatativă (inclusiv analiza extensiei, aspectului, intensității și localizării fibrozei miocardice în anumite tipuri de cardiomiopatii), miocardită, cardiomiopatie aritmogenă de ventricul drept, studiul substratului morfologic al unor tulburări de ritm cardiac, detalii asupra miocardului în diferite tipuri de cardiomiopatii infiltrative talasemie, hemocromatoză, amiloidoză, sarcoidoză, Boala Fabry), patologie vasculara cardiacă, evaluarea tumorilor cardiace.

La Emerald se efectuează rezonanță magnetică cardiacă de stres, o investigație nouă în România, dar foarte utilizată în alte țări europene, care se efectuează prin administrarea controlată a unui agent medicamentos de stres. Metoda se adresează pacienților cu durere toracică (angină pectorală) pentru a se diagnostica semnificația funcțională a anumitor stenoze la nivelul arterelor coronare.

  1.     Care sunt beneficiile și avantajele investigației Cardio-RM pentru medici și pacienți
  • Realizează imagini de rezoluție înaltă fără să depindă de tipul constituțional al pacientului
  • Este o metodă neiradiantă și neinvazivă
  • Substanța de contrast folosită este mult mai bine tolerată decât cea utilizată la CT (nu conține Iod)
  • Evaluează nu doar funcția miocardică, pentru care este o metodă de înaltă eficiență, ci și structura (morfologia) peretelui inimii, într-un mod mai eficient față de ecografie sau de computer-tomografia cardiacă (CT). Astfel poate delimita exact cât de extins este un infarct, ca suprafață cât și profunzime în grosimea mușchiului cardiac. De asemenea detectează țesutul cicatricial (fibroza) care apare în diverse cardiomiopatii și ajută la diferențierea între acestea. Poate detecta și conținutul de apa (edem) al miocardului, și face diferența între evenimente cardiace recente și vechi. Ajută și în diagnosticul tumorilor intracardiace. Este esențială în analiza anatomiei și hemodinamicii la pacienții cu boli congenitale.
  • În funcție de complexitatea cazului, un examen poate conține peste 2.500 de imagini.
  1.     Echipa – diferența Emerald

În Centrul Medical Emerald, fiecare examinare Cardio-RM se efectuează în prezența unei echipei medicale, cu o vastă experiență în realizarea acestei investigații.

Aceasta este formată din 6 medici și o echipă de asistenți special pregătită pentru investigație:

Dr Răzvan Capșa – medic primar radiologie și imagistică medicală, cu experiență de peste 15 ani în imagistică cardiovasculară. Doctor în științe medicale, este șef de lucrări la UMF Carol Davila, membru al Comitetului Național al Societății Române de Radiologie și Imagistică medicală (SRIM), membru al Societății Franceze de Radiologie (SFR), membru fondator și în exercițiu al Consiliului Director al Societății de Rezonanță Magnetică în Medicină din România (SRMMR), membru asociat al Societății Române de Cardiologie (SRC). Este printre primii medici care a realizat în România această investigație, la Institutul Clinic Fundeni din București, încă din anul 2002.

Domeniu special de interes în Cardio-RM: studiul noilor tehnologii și aplicații în vederea validării pentru introducerea lor în practica clinică.

Dr Radu Nicolaescu – medic specialist radiolog, specializat în Cardio-RM, având un interes special pentru bolile cardiace congenitale. A realizat peste 200 de investigații în Echipa Emerald.

Dr Sebastian Onciul este medic cardiolog imagist specializat în cardio-RM. A obținut bursa de training a Societății Europene de Cardiologie, pentru a se pregăti în domeniul rezonanței magnetice în Marea Britanie, la Universitatea din Leeds. Este co-autor al Ghidului de Rezonanță Magnetică Cardiovasculară al Societății Europene de Cardiologie și al  Societății Europene de Imagistică Cardiovasculară (ESC/EACVI). A efectuat peste 2000 de examinări cardio-RM, dintre care 500 de investigații în echipa Emerald.

Interese: Boala cardiacă ischemică, evaluarea viabilității și ischemiei miocardice prin RM de stres.

Dr. Monica Dobrovie, Medic specialist cardiolog cu formare în imagistică non-invazivă multimodală cardiacă. Pe parcursul a patru ani de rezidențiat în Germania a obținut competențele europene (EACVI) de ecografie transtoracică și ecografie transesofagiană intraoperatorie. După încheierea specializării în cardiologie a urmat un an de cercetare în Belgia, unde a absolvit studiile postuniversitare de imagistică avansată ale Universității din Leuven, și s-a specializat în CARDIO-RM, absolvind examenul de certificare CARDIO-RM al Societății Europene de Imagistică Cardiovasculară. A realizat în Belgia peste 300 de investigații

Interese și patologii: Cardiomiopatii genetice. Boli congenitale.

Dr. Sebastian Militaru este doctor în științe medicale, medic cardiolog cu formare în imagistică non-invazivă multimodală cardiacă. În cursul ultimilor doi ani de rezidențiat a lucrat în Belgia. Acolo a facut parte din echipa de cercetare în imagistică cardiacă avansată a Universității Catolice din Louvain și s-a specializat în Cardio-RM la spitalul St Luc. În această perioadă a absolvit examenul de certificare CARDIO-RM al Societății Europene de Imagistică Cardiovasculară.

Dr Andrei Voicovici este medic rezident radiolog, cu interes pe zona de imagistică cardiacă. Asigură alături de echipa de medici preluarea imaginilor în cele mai bune condiții și cu cea mai bună calitate. A participat la diverse congrese naționale și internaționale, este membru în Societatea Română și Franceză de Imagistică Medical. A realizat la Emerald peste 100 de investigații Cardio-RM.

În ultimul an, au fost realizate în această formulă în Centrul Medical Emerald peste 500 de investigații Cardio-RM, în unele cazuri realizându-se investigații cu peste 4000 de imagini. Cu o experiență bogată și o recunoaștere la nivelul comunității de medici cardiologi din România, bazându-se pe ultimele inovații tehnologice dar și cu o prezență la numeroase congrese științifice de cardiologie și imagistică, naționale și internaționale, echipa Emerald prezintă garanția unui rezultat al investigației Cardio-RM  pe care medicii cardiologi se pot baza în luarea următoarelor decizii de tratament sau intervenționale.

Află mai multe despre Cardio-RM aici. (https://emeraldmed.ro/cardio-rm/despre-investigatie-si-echipa-medicala/ )

 

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner