spot_img

Centru de excelenţă în medicina translaţională

centru fundeniCentru de excelenţă în medicina translaţională la Institutul Clinic Fundeni, investitie de 9.7 milioane de euro.

INSTITUTUL CLINIC FUNDENI  a derulat începând cu 21 decembrie 2012, pe durata a 35 de luni, proiectul „CENTRU DE EXCELENŢĂ ÎN MEDICINA TRANSLAŢIONALĂ”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională în baza contractului de finanţare încheiat cu Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică în calitate de Organism Intermediar.

Valoarea totală a proiectului care face obiectul finanţării nerambursabile este 43.652.966 lei, din care 34.968.118 lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă.

INSTITUTUL CLINIC FUNDENI este o unitate sanitară publică în subordinea Ministerului Sănătăţii. Fondat in 1959, ICF a acumulat o veche tradiţie în patologia dificilă cardio-vasculară, hepatică, renală, digestivă, hematologică, etc.

Medicina translaţională reprezintă legatura strânsă dintre cercetarea fundamentală şi cea clinică, asigurând ca rezultatele noilor tehnologii medicale dezvoltate să îşi găsească suportul şi finalitatea la patul bolnavului.  Prin rezultalele directe obţinute, investiţia realizată cu sprijinul finanţării nerambursabile, va permite specialiştilor din Institut să abordeze aceste patologii nu numai prin prisma practicii clinice de zi cu zi, ci şi sub aspectul cercetării fundamentale. Astfel, la finalul proiectului putem enumera ca principale rezultate:

  • Realizarea sediului Centrului de Excelenţă în Medicina Translaţională, clădire structurată constructiv pe 4 nivele, în incinta căruia se regăsesc 4 Laboratoare Centrale – Chirugie experimentală, Gastroenterologie şi hepatologie, Biologie Moleculară, Anatomie Patologică, la care se adaugă spaţii de studiu, învăţământ, spaţii tehnice, toate insumând o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 3.551 mp;
  • Dotare cu tehnologie de vârf în cercetarea biomedicală, peste 200 echipamente medicale de CD, la care se adaugă echipamente IT şi dotări;
  • Infrastructura educaţională, de învăţământ corespunzătoare pentru studenţi, doctoranzi, cercetători, medici rezidenţi şi care va atrage tineri specialişti cu înaltă calificare din ţară şi străinătate pentru stagii doctorale si postdoctorale prin crearea de noi laboratoare / centre de training bazate pe simulare, programe de pregătire hands-on în sălile de chirurgie experimentală;
  • Vizibilitate şi atractivitate crescută a ICF, ca partener al unor prestigioase instituţii de cercetare internaţionale în proiecte de cercetare competitive în cadrul programelor internaţionale şi naţionale de cercetare.

Noul Centru de Excelenţă din cadrul ICF işi propune să devină o forţă naţională şi internaţională pentru implementarea rezultatelor cercetării preclinice în practica clinică, în domenii ca oncogenomică, genomica transplantului sau terapiile celulare. Afecţiunile vizate sunt cancerele digestive şi pulmonare, infecţiile virale şi bacteriene, bolile metabolice, afecţiunile hepatice şi ale tubului digestiv.

„Inaugurarea acestui centru este o dovadă că cercetarea medicală românească a căpătat vizibilitate şi a început să articuleze unele premize, care să ducă la un sistem coerent şi bine structurat, deoarece avem încă vârfuri în domeniu, care pot produce rezultate, unele chiar foarte importante.

Principalele direcţii de cercetare pe care le vizăm sunt în principal analiza tumorilor maligne, în căutarea de remedii pentru boli care încă nu au soluţii şi aici ne vom axa pe oncogenomică şi proteomică.” a declarat domnul prof. univ. Dr. Irinel Popescu, directorul acestui proiect.

Informaţii suplimentare puteţi avea de la secretariatul conferinţei, 0742.355.773 Laura Sandu / 0748.100.281 Ana Maria Chiriac  / cemt@sprinter.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner