spot_img

DERMATITA ATOPICĂ – sănătatea începe din interior

Dermatita atopică este o afecțiune cutanată inflamatorie, care crează o senzație intensă de prurit, cu evoluție cronică. Conform statisticilor, 10-20% dintre copii și 1-3% dintre adulți sunt afectați de dermatită atopică din cauza unei alergii, iar prevalența bolii a crescut de 3 ori în ultimii 30 de ani, mai ales în țările dezvoltate. În țările scandinave incidența afecțiunilor atopice este foarte ridicată (25%).

Poluarea, stresul, alimentația, stilul de viață, fumatul și consumul excesiv de alcool, dar și alimentația determină de asemenea apariția și agravarea acestei boli. În general, dermatita atopică debutează în copilărie, în 85% din cazuri înainte de 5 ani, dintre care în 55% din cazuri în primul an. În 10-15% din cazuri debutează după vârsta de 15 ani, iar în 5% din cazuri după 40 ani. Vârsta medie de debut se situează în jurul vârstei de 8 luni, dar peste 1/3 din cazuri pot debuta precoce înainte de 3 luni. Simptomul major comun este pruritul. Este foarte important de menționat terenul genetic (atopic) predispozant în DA, aproximativ 60% din aceștia au un părinte cu astm sau rinită alergică. În faza acută sunt prezente leziuni eritematoase, edematoase, veziculoase apoi crustoase.

Pruritul este constant. Se asociază semnul Dennie Morgan (pliu suborbitar dublu), hipersudorația și paloarea feței. După vârsta de 3 luni leziunile pruriginoase sunt constante și simetrice afectând trunchiul, membrele și fața, respectând pliurile cutanate și zona centro-facială. După vârsta de 2 ani sunt afectate coatele, genunchii, zonele retroauriculare, gâtul, extremitățile. Boala se agravează toamna și primăvara determinând “pytiriazis alba”. La adolescent apar lichenificări extinse cu aspect de prurigo. Apariția bolii în copilărie și persistența ei la vârsta adultă realizează premizele unei “psihizări” a dermatitei atopice.

În 30-35% din cazuri dermatita atopică se asociază și cu alte stări morbide precum: afecțiuni atopice (astm bronșic, rinită vasomotorie), afecțiuni alergice diverse (urticarie, dermite de contact, înțepături de insecte), sindroame de imunodeficiențe (sindromul Wiskott-Alldrich, sindromul Buckley, sindromul Louis Barr), afecțiuni autoimune (vitiligo, pelade), afecțiuni metabolice (fenilcetonuria, amiloidoza), genodermatoze (ichtioză, sindromul Netherton, displazie ectodermică).

Patogeneza DA este foarte complexă, elementul principal fiind disfuncția barierei cutanate. Aceasta protejează organismul față de agresiuni exterioare (raze ultraviolete, produse chimice, alergeni, microorganisme) și menține homeostazia (protecție împotriva pierderilor hidrice, termoreglarea).

Așadar disfuncția barierei cutanate antrenează creșterea pierderilor hidrice transepidermice determinând apriția pruritului, crescând permeabilitatea pielii la alergeni și alte substanțe iritante din aer și astfel favorizează colonizarea cutanata cu stafilococ auriu. Pe de altă parte, prin miliarde de asistenți activi -bacterii cu rol probiotic- intestinul gestionează toate procesele metabolice din corpul nostru. Astfel produce vitamine, enzime și aminoacizi de care avem nevoie pentru funcționarea normală a organelor și neutralizarea substanțelor nocive care pătrund în organism împreună cu alimentele. La naștere tubul digestiv al nou născuților este steril, colonizarea lui începe odată cu prima alimentație. Foarte importante sunt bifidobacterile și lactococii deoarece se dezvoltă foarte devreme în intestin și gestionează multe procese la acest nivel. Hipocrate, părintele medicinei spunea că “toate bolile încep din intestine”. Acestea conțin trilioane de bacterii, fungi și alte microorganisme dar adăpostesc și circa două treimi din sistemul nostru imunitar. Atunci când această zonă este alterată, efectele sunt devastatoare, datorită dezechilibrului la nivelul florei intestinale.

Din dieta zilnică nu trebuie să lipsească fructele, legumele (mai ales crude) și cerealele. Trebuie evitat abuzul de antibiotice, iar atunci când este necesară administrarea lor este bine s-o asociem cu prebiotice și probiotice. Probioticele sunt microorganismele care pot ajuta la menținerea unei stări bune de sănătate și la formarea unui sistem imuntar rezistent în fața virusurilor și a bacteriilor.

Acestea pot fi terapia dezechilibrelor imunologice, acționând atât la nivelul intestinului subțire cât și la nivelul intestinului gros, reducând răspunsul la alergeni și crescând producția de IL-10, o citokină cu efect imunomodulator. Important este mai ales echilibrul dintre celulele de tip Th1 și Th2 care susțin practic imunitatea copilului. Omni Biotic Panda este un probiotic special dezvoltat pentru persoanele care suferă de tulburări atopice. Conține 3 tulpini bacteriene (Lactoccocus lactis W58, Bifidobacterium lactis W52 si Bifidobacterium bifidum W23) special selectate pentru a reduce factorii declanțatori. Se recomandă atât gravidelor în saptămâna 32 de sarcină cât și nou născuților din prima zi de viață crescând gradul de tolerabilitate. Suplimentul alimentar este benefic și pentru diabetici sau cei alergici la lapte, cât și după tratamentul radio și chimioterapic.

Îngrijirea cotidiană a pielii ramâne piatra unghiulară a tratamentului local. Obiectivele tratamentului sunt refacerea barierei cutanate, combaterea inflamației și remiterea pruritului. Folosirea regulată a unui emolient în timpul puseelor dar și ca tratament de susținere permite limitarea utilizării dermatocorticoizilor în formele ușoare și moderate. Pe lângă binecunoscutele reacții secundare ale dermatocorticoizilor (atrofie cutanată, vergeturi, hipetricoză) aceștia pot determina cataractă sau glaucom când sunt aplicați la nivelul pleoapelor și sunt la originea granulomului gluteal.

Administrarea concomitentă cu Omni Biotic Panda ajută la maturizarea echilibrată a sistemului imunitar, previne apariția tulburărilor atopice la nou născuți iar în cazul persoanelor care manifestă aceste reacții, ajută prin repopularea florei intestinale cu bacteriile necesare. Astfel sănătatea sistemului digestiv al copilului îl ține la adăpost de alergii asigurându-i un confort delicat al pielii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner