spot_img

Durerea lombară joasă

Dr. Alin POPESCU,                                   medic primar medicină sportivă www.dralinpopescu.ro

 

 

Care este cauza durerilor de spate ? Pe măsură ce înaintăm în vârstă, rezistența osoasă și elasticitatea musculară scad. Discurile intervertebrale se deshidratează și își pierd din flexibilitate, fapt ce duce la diminuarea rolului de amortizare pe care îl au între vertebre. Durerea lombară joasă indică prezența unei iritații la nivel muscular, nervos sau o leziune osoasă. Majoritatea durerilor lombare joase sunt secundare unui traumatism la nivelul spatelui, însă durerea poate fi cauzată și de afecțiuni degenerative precum artrita, osteoporoza sau o boală osoasă, o infecție virală, o iritație la nivel artciular sau discal, o afecțiune congenitală a coloanei vertebrale. Obezitatea, fumatul, creșterea în greutate pe perioada sarcinii, stressul, condiția fizică precară, postura inadecvată activității în desfășurare, poziția necorespunzătoare în timpul somnului pot contribui la apariția durerilor de spate. Uneori, durerea lombară joasă poate indica prezența unei afecțiuni mai grave. Dacă durerea apare la ridicarea unor greutăți mari sau la o întindere forțată, coloana vertebrală fiind suprasolicitată, unul dintre discurile intervertebrale poate bomba spre exterior și se poate rupe. Această ruptură duce la apariția unei presiuni la nivelul unuia sau mai multora dintre cei peste 50 de nervi care-și au originea la nivelul coloanei. Durerea însoțită de febră sau pierderea controlului asupra vezicii urinare și intestinelor, durerea ce se accentuează în timpul tusei sau o slăbiciune progresivă la nivelul picioarelor pot indica o afectare serioasă a nervului.

La cine apare durerea de spate? Aproximativ 80% din populația adultă a globului acuză dureri de spate într-un moment sau altul al vieții lor, bărbații și femeile fiind afectați în egală măsură. Vârsta la care apare cel mai frecvent această afecțiune este între 30 și 50 de ani, datorită procesului de îmbătrânire și stilului de viață sedentar. Riscul de apariție a durerii lombare joase de cauză discogenă sau din cauza degenerării coloanei vertebrale crește odată cu înaintarea în vârstă. Durerea lombară joasă este rară în cazul copiilor. Totuși, un ghiozdan supraîncărcat cu hrană și cărți poate forța spatele acestora, generând oboseală musculară. Pentru e evita această situație, copiii trebuie să-și îndoaie ambii genunchi atunci când ridică ghiozdanul greu, să reducă numărul cărților sau să înlocuiască ghiozdanul cu o geantă pe roți, mai ușor de transportat.

Cum se tratează durerea lombară joasă? Majoritatea durerilor lombare joase nu necesită intervenție chirurgicală. Tratamentul vizează combaterea durerii, reducerea inflamației, restabilirea funcției și stabilității spatelui și evitarea reapariției simptomelor la același nivel. Aplicarea compreselor calde și reci pot ajuta la diminuarea durerii și inflamației. Cât mai repede după traumatism, bolnavul trebuie să aplice o compresă rece (gheață) în zona dureroasă, de mai multe ori pe zi, în intervale de până la 20 de minute. După 2 sau 3 zile de comprese reci se indică aplicarea compreselor calde pentru a relaxa musculatura și pentru a crește fluxul sanguin. Repaus la pat – circa 1, 2 zile. Studiile efectuate au demonstrat că pacienții care și-au continuat activitatea secundar unui episod de durere lombară joasă au avut o flexibilitate mai mare a coloane i vertebrale decât cei care au stat la pat timp de o săptămână. Noaptea sau în timpul repausului la pat, pacientul ar trebui să stea într-o parte, cu o pernă între genunchi sau pe spate, cu perna dedesubtul genunchilor. Medicamentele sunt frecvent utilizate în tratarea durerilor de spate acute sau cronice. Pentru înlăturarea durerilor ușoare sau moderate sunt indicate antialgicele non-opioide, precum paracetamolul, sau antiinflamatoriile nonsteroidiene. Analgezicele topice, unguentele, reduc de asemenea inflamația și stimulează circulația locală. Exercițiile fizice reprezintă metoda cea mai indicată pentru a grăbi recuperarea și pentru a întări musculatura spatelui și pe cea abdominală. Aceste exerciții includ stetchingul, înotul, plimbările sau o listă de exerciții corespunzătoare indicată de către medic. Dacă apare o ușoară senzație de discomfort la efectuarea acestor mișcări, ea va dispare în timp, pe măsură ce musculatura devine mai puternică. Dacă durerea este intensă și durează mai mult de 15 minute după începerea exercițiilor, bolnavul trebuie să se oprească și să se prezinte la doctor. Electroterapia are un efect binefăcător: TENS- stimulare electrică nervoasă transcutană- transmite impulsuri electrice de-a lungul fibrelor nervoase pentru a împiedica impulsurile dureroase să aujngă la creier pe aceeași cale; în plus, stimulează producția de endorfine la nivel cerebral, substanțe cu rol în diminuarea durerii. În cazul afectărilor serioase, care nu răspund la alte terapii, intervenția chirurgicală este cea mai indicată.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner