spot_img

Ecografe utilizate în sarcina. De cate tipuri sunt?

      Unul dintre cele mai emotionante momente ale unei sarcini este cel in care parintii isi vad pentru prima data puiul cu ajutorul unui ecograf.. Daca in trecut, acest moment trebuia sa fie asteptat noua luni, astazi, datorita ecografelor, parintii isi pot vedea copilul dupa doar cateva saptamani dupa ce acesta a fost conceput.  Pe langa efectul emotional pe care il produce, ecograful are si o multime de avantaje ce privesc sanatatea mamei si a fatului, ajutand la o evolutie normala a sarcinii.

Cate tipuri de ecografii sunt utilizate in sarcina si cum se efectueaza o ecografie?

Principiul de functionare al ecografelor este destul de simplu. Pe baza unor ultrasunete care sunt directionate catre corpul mamei, se creaza o imagine pe monitor. Chiar daca este o simpla imagine alb-negru, aceasta ajuta la distingerea bebelusului in burtica. De-a lungul sarcinii, mamicile pot efectua 6 tipuri de ecografii:

  • Ecografia standard. Este cea mai simpla ecografie si ofera un set de imagini bidimensionale. Aceasta ajuta medicul sa obtina informatii utile despre dezvoltarea sarcinii. Ecografiile standard pot fi efectuate in aproape orice spital si clinica privata.
  • Ecografia avansata. Este necesara doar in cazul in care se descopera anumite anomalii la ecografia standard. Acest tip de ecografie este mai amanuntita, dureaza ceva mai mult decat varianta standard si ofera mult mai multe informatii despre sanatatea bebelusului.
  • Ecografia transvaginala. Acest tip de ecografie este efectuat in prima parte a sarcinii si ofera imagini cu ceea ce urmeaza sa devina un bebelus. Efectuarea acestei ecografii se face prin introducerea unui aparat in vagin. Acesta transmite ultrasunete care pot crea imaginile dorite.
  • Ecografia 3D. Este o varianta moderna, care contureaza foarte bine evolutia medicinei. Mamele care doresc sa isi vada copiii tridimensional, pot apela la acest tip de ecografie. Din pacate, costul este relativ mare iar frecventa aparatelor care pot efectua ecografii 3D este destul de redusa.
  • Ecocardiografia fetala. Este ecografia destinata exclusiv inimii bebelusului. Este indicata atunci cand se suspecteaza un defect congenital la bebelus.
  • Ecografia Doppler. Este o alta varianta de ecografie foarte performanta, care poate sa decida rezistenta fluxului sangvin al micutului. De regula, acest tip de ecografie este destinat mamelor care au tensiune arteriala ridicata.

Ecografia nu are efecte adverse, insa este bine sa nu se abuzeze de utilizarea acesteia, in conditiile in care atunci cand este utilizata in exces, poate sa dauneze evolutiei fatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner