spot_img

Etapele de urmărire a unei sarcini normale

Dr. Adela Șerban, fondatoarea clinicii Fetal Care și medic specialist obstetrică – ginecologie cu supraspecializare în medicină materno – fetală şi fertilizare în vitro, recomandă de la 8 până la 14 vizite la medic pe perioada sarcinii, pentru o evoluţie lipsită de surprize.

Consultaţiile prenatale se realizează în mod obişnuit: lunar, până în săptămâna 28, bilunar, între săptămânile 29-36, și, ulterior, săptămânal, până la momentul naşterii. Având în vedere că durata normală a sarcinii este cuprinsă între 37-42 săptămâni, cu o medie de 40 de săptămâni, o femeie însărcinată poate ajunge să facă până la 14 controale în această perioadă.

Deşi sarcina şi naşterea sunt stări fiziologice, ele reprezintă totuşi ‹o aventură a naturii›. Ca orice aventură, şi sarcina este un drum plin de necunoscut, în care la orice pas se poate ivi ceva neprevăzut; de aceea, chiar dacă sarcina este – şi trebuie tratată ca atare – o etapă fiziologică din viaţa femeii, este bine să se desfăşoare sub atenta observaţie a medicului, tocmai pentru a putea preveni, depista şi interveni asupra unor factori sau condiţii patologice ce pot perturba acest proces fiziologic” declară dr. Adela Şerban pentru a motiva rolul procesului de monitorizare a sarcinii prin consultaţii prenatale la anumite interval de timp.

Totodată, dr. Adela Şerban recomandă ca femeile care își planifică o sarcină să facă o consultație înainte de momentul concepției, pentru a afla despre riscurile sarcinii și metodele de reducere a acestora. Acesta este şi momentul în care medical poate indica administrarea vitaminelor ce conțin acid folic.

În infograficul ataşat găsiţi etapele de urmărire a sarcinii, precum şi analizele uzuale şi speciale pentru fiecare dintre aceste vizite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner