spot_img

Revista 2024

Testul Papanicolaou pentru sân

În premieră în România Donna Medical Center oferă pacientelor sale posibilitatea de a beneficia de cel mai nou test de screening pentru cancerul mamar: Testul Papanicolau pentru sân- citologie din fluid ducto-mamelonar aspirat. Acesta se efectuează cu ajutorul unui dispozitiv de ultimă generație, automatizat, de recoltare a fluidului de aspirație mamelonar.

Testul HALO are același rol în depistarea cancerului la sân precum Testul Papanicolaou pentru cancerul colului uterin: poate identifica anomaliile premaligne și maligne prin analiza celulelor obținute din secrețiile mamelonare.

Testul Pap HALO pentru sân este prima și unica metodă complet automatizată, neinvazivă, pentru screening a femeilor asimptomatice, cu vârsta cuprinsă înte 25 și 55 ani.

Avantaje:

  • este prima și unica metodă complet automatizată;
  • este un test non-invaziv;
  • nedureros;
  • prelevarea este rapidă;
  • se adresează femeilor asimptomatice de la vârsta de 25ani.

HALO utilizează succesiv aplicarea căldurii, masajului și absorbției, iar un dispozitiv similar unei pompe pentru sân efectuează un ciclu automat. Cupele ajustabile pentru sân de unică folosință, dotate cu recipiente de colectare a probei, sunt plasate simultan pe ambii sâni și sunt apoi ajustate în jurul sfârcului sau  areolei. Nu este necesar niciun anestezic local în prealabil, întrucât întreaga acțiune este nedureroasă. Procedura fiind automată, durează doar cinci minute.

Un studiu clinic observațional prospectiv a arătat că dispozitivul a fost foarte bine tolerat, sigur și eficient. A fost demonstrat faptul că rezultatele obținute prin colectarea cu HALO a fluidului mamelonar sunt echivalente probelor colectate manual de la pacientele cu secreții mamelonare spontane. Astăzi, examinarea citologică poate fi utilizată pentru a identifica un subgrup de femei asimptomatice care au un risc ridicat pentru cancer de sân. O constatare a atipiei epiteliale, prin histologie sau citologie, a fost mult timp considerată un important biomarker al riscului de cancer la sân. HALO reprezintă calea practică de a aplica aceste descoperiri la populația generală sub forma unei examinări de rutină.

Au fost înregistrate progrese în identificarea tratamentelor și corectarea stilului de viață pentru prevenirea cancerului de sân, însă, până recent, nu au existat teste citologice de screening pentru evaluarea riscului de a dezvolta cancer de sân. Acesta se cumulează cu alți factori de risc identificabili (genetici, antecedente etc).

Studiile anterioare asupra biopsiilor mamare au demonstrat că prezența celulelor epiteliale atipice este asociată cu un risc de 4 până la 5 ori mai mare de dezvoltare în viitor a cancerului. Studiile arată că identificarea celulelor epiteliale atipice găsite în specimene analizate citologic, ca fluidul aspirat din mamelon este, de asemenea, asociată cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului la sân, asa cum s-a observat în cazul biopsiilor deschise. Celulele epiteliale atipice din aspiratul mamelonar s-a dovedit a avea o asociere prospectivă cu un risc crescut de apariție a cancerului la sân.

Țesutul mamar și sistemele ductale sunt influențate de hormoni, aceștia afectând abilitatea de a produce fluid. Alte caracteristici mamare intrinseci pot influența abilitatea de a obține fluid. În medie, aproximativ 80% dintre femei produc  fluid la testul Halo. Restul sunt denumite “ne-generatoare.” Ele au cel mai scăzut risc de dezvoltare a cancerului de sân.

Sistemul HALO are aprobare din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) și atestă faptul că „Fluidul colectat poate fi utilizat la determinarea și/sau diferențierea celulelor normale de cele premaligne și maligne”.

Cu HALO avem oportunitatea de a identifica și îndruma femeile cu risc pentru cancer la sân în direcția unor programe de screening imagistic speciale femeilor din această categorie de risc.

Testul Pap HALO este o cale simplă și eficientă pentru evaluarea de rutină și este recomandat a fi efectuat anual împreuna cu testul Papanicolaou pentru depistarea cancerului de col uterin. Prin depistarea precoce a cancerului mamar, rata de supraviețuire crește la peste 90%.

Dr. Elena Claudia Teodorescu Medic primar radiologie și imagistică medicală, Doctor în Științe Medicale, Fondator Donna Medical Center
Dr. Elena Claudia Teodorescu Medic primar radiologie și imagistică medicală, Doctor în Științe Medicale, Fondator Donna Medical Center

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner