spot_img

Campania #ÎmpreunăÎnvingemCancerul

4 februarie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. Medicii atrag atenția: Din 2009 până în 2019 s-a dublat numărul de decese

  • 886 de cazuri de cancer au fost diagnosticate în 2020 în România (ultimul an cu statistici disponibile)
  • 486 de pacienți oncologici au decedat în 2020
  • Cancerul pulmonar a provocat cele mai multe decese în 2020 (9790 decese), urmat de cancerul de colon (3938 decese) și cancerul de sân (3440 decese)

La nivel internațional, în data de 4 februarie se marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului. Medicii Royal Hospital, reprezentanți ai Asociației de Senologie Integrată din România și reprezentanți ai pacienților au lansat campania #ÎmpreunăÎnvingemCancerul, ținând un moment de reculegere și eliberând în aer 600 de baloane ecologice, în memoria celor aproximativ 60.000 de pacienți care mor, anual, de cancer.

„În secolul XXI, cancerul trebuie să devină doar un diagnostic, nu o sentință. Avem de partea noastră cele mai noi descoperiri din domeniu și aparatură de ultimă generație. Din păcate, în România, rata mare de decese cauzate de cancer este provocată, în primul rând, de diagnosticarea târzie, în stadiile 3 și 4 ale bolii. Spre exemplu, din 2009 și până în 2019, în România s-a dublat numărul de decese provocate de cancer. Credem cu tărie că o informare constantă cu privire la importanța prevenției și a diagnosticării timpurii poate salva multe vieți omenești, acesta fiind, de altfel, scopul principal al campaniei #ÎmpreunăÎnvingemCancerul, pe care am lansat-o astăzi,” a declarat Costin Duțu, medic primar chirurgie generală.

În cadrul evenimentului, reprezentanții Asociației de Senologie Integrată din România au lansat o invitație publică de colaborare, adresată deopotrivă autorităților, mediului privat și organizațiilor non-profit, pentru demararea unei serii de acțiuni comune de informare cu privire la lupta împotriva cancerului, materializate prin ebooks, webinarii, conferințe, kituri de autoexaminare pentru depistarea cancerului de sân etc.

„Depistat timpuriu, cancerul are mari șanse să fie tratat. Este vitală, deci, informarea constantă a cetățenilor, informare care nu trebuie lăsată doar în seama autorităților. Toți cei care se pun cu pasiune în slujba medicinei, indiferent că ne referim la autorități, la clinici și spitale publice sau private, la asociații non-profit, pot să contribuie la mai buna informare a opiniei publice și îi invităm pe cei interesați să se alăture campaniei noastre, #ÎmpreunăÎnvingemCancerul. În perioada următoare ne dorim să demarăm din ce în ce mai multe inițiative care au ca scop eficientizarea luptei împotriva cancerului și orice sprijin ne va fi de folos,” anunță dr. Ioan Stoian, președinte al Asociației de Senologie Integrată din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner