spot_img

3 metode simple de a creşte încrederea  în sine a copilului tău

Încrederea în sine joacă un rol foarte important în viaţa noastră, în felul în care ne vedem pe noi înşine şi în alegerile pe care le facem ca adulţi. Ea se dezvoltă încă din copilărie şi felul în care reacţionăm şi ne raportăm la copilul nostru încă de la începutul vieţii lui va face diferenţa, mai târziu, între un adult încrezător şi unul anxios şi temător. În rândurile ce urmează, poţi descoperi 3 metode simple prin care copilul se va simţi iubit, în siguranţă şi, prin urmare, încrezător în forţele proprii.

  1. Oferă-i copilului responsabilităţi în acord cu vârsta acestuia

Încrederea în sine nu se dezvoltă dacă punem copilul într-un „glob de sticlă”, din dorinţa firească de a-l proteja şi îi oferim totul fără nici un efort. Din contră, aceasta se contruieşte prin a-i da copilului mici responsabilităţi şi posibilitatea de a face o serie de alegeri, în acord cu vârsta lui. Pe măsură ce se implică în activităţi, îşi va da seama că poate să le facă, să le ducă la capat, ceea ce va conduce la o auto-valorizare şi la descoperirea unor calităţi sau puncte forte.

Dacă te întrebi ce anume ar putea să facă un copil, de exemplu, între 3-6 ani, ar putea să-şi strângă singur jucăriile, să sorteze hainele pentru spălat pe culori, să te ajute să pui masa şi chiar să steargă praful. Copiii şcolari între 7 ani şi 9 ani, pe lângă realizarea temelor la şcoală, te-ar putea ajuta la curăţenie, cu aspiratorul, să strângă după ei după ce au mâncat, să pregătească mici gustări sau chiar să gătească ceva simplu, să-şi pregătească ghiozdanul pentru a doua zi etc. Evident, arată-i copilului cum să facă o anumită activitate, înainte de a-i cere să o realizeze.

  1. Laudă-l, dar fără să exagerezi

Este foarte bine să-ţi încurajezi copilul prin a-l lăuda, atunci când a făcut un lucru bun. Îi va da un sentiment de siguranţă şi se va simţi apreciat.

Însă lauda exagerată conduce către dorinţa lui de a fi perfect mereu. Cum perfecţionismul este o iluzie, va trăi o dezamăgire constantă, încercând să ajungă la un standard imposibil. Încrederea vine, mai degrabă, din a face o anumită activitate, a greşi şi a încerca din nou, până în momentul în care reuşeşte. Atunci când i se spune mereu că este grozav, copilul nu mai are unde să „crească”. Este important să-i induci ideea că lucrurile nu trebuie să fie perfecte şi că poate mereu să-şi îmbunătăţească abilităţile.

  1. Aminteşte-i că greşelile reprezintă situaţii de învăţare

Învăţând că este în regulă să greşească şi că există soluţii pentru acest lucru, copilul îşi dezvoltă curajul de a încerca din nou, ceea ce duce la creşterea încrederii în sine. Aşadar, arată-i copilului ce şi unde a greşit şi cum poate să îmbunătăţească ceea ce face. Înţelegând că, de fapt, greşelile sunt situaţii din care el poate învăţa cum să-şi îmbunătăţească abilităţile şi performanţa, îl va orienta mai mult spre soluţii şi spre a găsi partea pozitivă din experienţele sale.

Autor: Psiholog Irina Drăgan

Asociatia Kinetobebe

Recuperare pediatrica

www.kinetobebe.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner