• banner catena
 • Kinetoterapia: când începe și când se termină?

  Întrebarea cea mai frecventă pe care o primim de la părinți la evaluarea copilului este: de câte ședințe de kinetoterapie are nevoie bebelușul/copilul/adoleșcentul pentru a se recupera? De cele mai multe ori părinții hotărăsc de la început că vor urma un program de 10 ședințe, fie pentru că așa le este recomandat, fie pentru că nu este ușor de acceptat că terapia este un proces a cărui durată nu o poți aproxima și care nu se măsoară în numărul de ședințe efectuate.

   De aceea dorim să vă explicăm ce presupune un program de kinetoterapie și dacă are nevoie sau nu de continuitate.

  De ce vine un copil la kinetoterapie?

  În cele mai multe cazuri, părintele aduce copilul la terapie deoarece a primit o recomandare medicală. Există și programe de profilaxie, unde părinții învață cum să stimuleze motor copiii, ce exerciții să facă împreună, ce etape urmează să atingă și primește sfaturi în legătură cu aspectele ce țin de creșterea și dezvoltarea motorie și cognitivă a copilului.

  Recomandarea medicală poate fi însoțită de un diagnostic pus de medicul specialist sau doar indicația de a fi stimulat motor copilul.

  Are nevoie de 10 ședințe de kinetoterapie?

  Cele 10 ședințe reprezintă, de cele mai multe ori, un program care se întinde pe o lună de zile.  Medicul sfătuiește pacientul să facă aceste 10 ședințe, iar apoi îl poate chema la reevaluare sau hotărăște dacă este nevoie de investigații suplimentare. Nu înseamnă că programul de kinetoterapie se încheie după aceste 10 ședințe, nici după două sau trei luni, ci medicul dorește să observe modificări în dezvoltarea motorie a copilului după o anumită perioada.

  În funcție de fiecare caz în parte, se recomandă un anumit număr de ședințe sau o anumită perioadă la care copilul să revină la control.

  Când să revin la reevaluarea motorie și de ce?

  Reevaluarea este utilă pentru a observa evoluția pe care a avut-o copilul. În cazul în care copilul a atins obiectivele stabilite în programul lui de recuperare medicală, este indicat să revină la reevaluare peste o anumită perioadă. În primul an de viață se recomandă reevaluare după o lună sau 3 luni, iar pentru copiii mai mari după 6 luni sau 1 an.

  În funcție de diagnostic, perioada de recuperare medicală poate fi mai scurtă sau mai lungă. Sunt copii care pot veni la centrele de kinetoterapie pentru o perioadă scurtă de 1-3 luni, dar sunt copii care vin pentru ani de zile. Pentru unii dintre aceștia, programul de stimulare înseamnă un mod de a trăi, de a se adapta și readapta, de a învăța să se hrănească, să se deplaseze sau să evolueaze.

  Terapia nu se măsoară în numărul de ședințe efectuate sau recomandate, ci în fapte, în evoluția pe care o are copilul.

  Pentru un copil cu un diagnostic ortopedic în primul an de viață, este recomandat să vină la reevaluare anuală, până la încheierea creșterii, chiar dacă obiectivele terapeutice au fost îndeplinite.

  Fiecare organism are perioada lui specifică de a răspunde la stimuli, de a se dezvolta, de a reacționa la terapie. De aceea, în recuperarea medicală, nu putem preconiza un număr exact de ședințe de stimulare de care un bebeluș sau copil mai mare are nevoie. Ce putem face, este să avem răbdare, încredere în terapeut și copil și disponibilitate. Terapia ajută copilul să se dezvolte sănătos și pentru acest lucru, perioada în care se desfășoară nu trebuie să fie o prioritate.

  Reevaluările periodice, stabilite de terapeut, la o lună, trei sau șase, au scopul de a sfătui părintele în privința pașilor ce vor urma.

  • Asociația KinetoBebe
  • Recuperare pediatrică
  • www.kinetobebe.ro
  • Autor: Kt. Nicoleta Jianu

  Related Posts