spot_img

Sedentarismul – factor de risc pentru bolile cronice netransmisibile

Sedentarismul este, de multe ori, o caracteristică definitorie a comportamentului uman al adultului, având în vedere că mai mult de jumătate din timpul în care nu doarme îl petrece în activități sedentare – privitul la televizor, statul în mașină, utilizarea computerului etc.

Specialiștii atrag atenția că timpul petrecut în activități sedentare este strâns legat de riscul de apariție a obezității, diabetului zaharat şi bolilor de inimă, precum şi de creșterea mortalității cardiovasculare și a mortalităţii în general. Sedentarismul, definit ca orice activitate în picioare sau stând întins, cu un consum redus de energie (<1.5 MET – metabolic equivalent units), nu doar absența exercițiului fizic, devine astfel un factor de risc major pentru apariția principalelor boli cronice netransmisibile.

Sedentarismul are ca rezultat acumularea intramusculară de acizi grași liberi și translocarea unui număr mai redus de transportori de glucoză (GLUT4). În comparație cu sedentarismul, activitatea fizică ușoară este asociată cu activarea căilor metabolice antiinflamatoare și activarea metabolismelor lipidic și glucidic.

Legătura dintre sedentarism și diabetul zaharat a fost demonstrată și în mari studii epidemiologice, ceea ce înseamnă că înlocuirea sedentarismului cu o activitate fizică ușoară ar putea fi o măsură eficientă de prevenire a diabetului. Recomandările medicale sunt de minimum 30 de minute pe zi de activitate fizică, dar atenție și la celelalte 23,5 ore ale zilei! Doar mersul la sală la sfârșitul zilei nu reușește să combată efectele nocive ale unei activități sedentare, ci este nevoie de un stil de viață echilibrat”, subliniază prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, nutriționist, membru de onoare al Academiei Române.

Combaterea sedentarismului poate începe prin modificarea unor rutine și includerea unor obiceiuri sănătoase. Spre exemplu:

  • faceți zilnic minimum 30 de minute de exerciții fizice;
  • urcați și coborăți scările în loc să folosiți liftul;
  • plimbați-vă prin încăpere în timpul convorbirilor telefonice;
  • stați în picioare sau faceți plimbări ușoare în timpul pauzelor de cafea sau de servire a mesei;
  • de 3-5 ori pe săptămână faceți, minimum 20 de minute, activități fizice care cresc frecvența cardică: mers vioi, jogging, înot, bachet, dans etc;
  • săptămânal, de 2-5 ori, adoptați un program de fitness efectuat în sală, adaptat vârstei și patologiei.

Aceste sfaturi au fost prezentate în cadrul evenimentului „Nutriție, Sănătate, Longevitate”, manifestare dedicată informării medicilor de familie cu privire la promovarea unei alimentații echilibrate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner