spot_img

Societatea Română de Glaucom atrage atenția asupra bolii care orbește pe tăcute

În România, Societatea Română de Glaucom a derulat campanii de conștientizare a medicilor și publicului cu privire la importanța prevenției și detecției bolii, prin controale oftalmologice regulate.

Glaucomul este a principala cauză de orbire ireversibilă la nivel mondial.  50% din pacienții cu glaucom nu știu că suferă de această boală.

Glaucomul este un grup de boli oculare care provoacă leziuni progresive ale nervului optic.

Adesea, acest lucru se întâmplă fără simptome evidente pentru pacient, până când boala este avansată. Nedetectat la timp, glaucomul progresează cu pierderea  graduală a câmpului vizual și în timp poate duce la orbire totală.

Glaucomul este principala cauză de orbire ireversibilă la nivel mondial. Se estimează că 4,5 milioane de persoane la nivel global sunt oarbe din cauza glaucomului și că acest număr va crește până la 11,2 milioane până în 2022. Din cauza progresiei «tăcute» a bolii până la 50% dintre persoanele afectate în țările dezvoltate nici măcar nu știu că au glaucom. Acest număr poate crește până la 90% în zonele subdezvoltate ale lumii.

In faza inițială, glaucomul nu prezintă simptome evidente. Pe măsură ce boala înaintează, câmpul vizual se reduce simțitor.

« Deși tratamentul este eficient în încetinirea evoluției bolii, daunele deja provocate sunt ireversibile. Cu cât boala este diagnosticată mai devreme, cu atât se reduc daunele și se poate salva mai mult din acuitatea vizuală. Detectarea precoce este esențială pentru limitarea pierderii vizuale și pentru prevenirea progresiei spre un handicap vizual sau orbire. Glaucomul poate fi detectat încă din stadiile incipiente, de aceea un control oftalmologic anual este cea mai bună metodă de prevenție », recomandă Conf. Dr. Alina Popa-Cherecheanu, Societatea Română de Glaucom.

Glaucomul se poate asocia și cu cu alte afecțiuni, cum ar fi sindromul de ochi uscat. În acest caz, ochii sunt înroşiţi, ustură, pot fi sensibili la lumină, poate apărea o senzaţie de corp străin şi mâncărime în ochi, de asemenea este posibilă şi înceţoşarea vederii. Ochiul uscat este mai frecvent la femei şi la persoanele în vârstă. Se estimează că mai mult de 15% dintre oamenii cu vârstă de peste 55 de ani suferă de un tip sau altul de sindrom de ochi uscat.

Fără un diagnostic corect și din timp, boala se finalizează cu pierderea totală a vederii.

Oricine poate dezvolta glaucom, dar incidența crește odată cu vârsta. Aproximativ 1 din 10.000 de copii sunt născuți cu glaucom.  La vârsta de 40 de ani aproximativ 1 din 200 persoane au glaucom, incidența crescând la 1 din 8 la vârsta de 80 de ani.

Factori de risc 

  • Vârsta peste 40 de ani
  • Existența unui istoric familial de glaucom
  • Diagnostic de: diabet zaharat, hipertensiune sau hipotensiune arterială, migrene, miopie
  • Tratament prelungit cu cortizon

Cea mai bună metodă de a preveni sau reduce pierderea funcției vizuale asociată cu glaucomul este diagnosticul din timp al bolii cu ajutorul controalelor oftalmologice regulate.

Dupa vârsta de 40 de ani este necesar un control oftalmologic anual.

« Glaucomul este cunoscut ca fiind una din primele cauze de orbire la nivel mondial. Spre deosebire de alte boli, descoperit la timp, glaucomul este o boală tratabilă, iar vederea poate fi salvată. După o diagnosticare corectă și  completă, cu un tratament corect instituit și corect efectuat și cu o monitorizare adecvată, glaucomul este o boală controlabilă. Este foarte important să consultați regulat un medic oftalmolog, pentru că glaucomul se poate agrava fără să vă dați seama și poate ajunge într-un punct în care efectele sale nu mai pot fi controlate », adaugă Conf. Dr. Alina Popa-Cherecheanu, Societatea Română de Glaucom.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner