spot_img

Transplanul cu celule stem mezenchimale

Transplanturile realizate cu celule stem hematopoietice din sângele cordonului ombilical nu mai sunt surprinzătoare. Mai mult decât atât – acestea sunt considerate a fi o terapie standard de tratament pentru aproape 80 de boli grave. Dar acest lucru înseamna oare că am învăţat deja să utilizăm cordonul ombilical la întregul său potenţial? Nimic mai greşit! Acest lucru a fost dovedit de medicii polonezi care au fost printre primii din Europa Centrală care au administrat celule stem izolate din gelatina Wharton a cordonului ombilical într-o terapie pentru boli neurologice.

Sângele din cordonul ombilical a fost transplantat cu succes timp de 25 de ani. Ţesutul recoltat imediat după naşterea copilului conţine nu numai valoroase celule hematopoietice, dar si celule stem mezenchimale. Ambele tipuri de celule au un lucru în comun – ele pot fi recoltate şi stocate doar la naşterea bebeluşului. Sursele acestor celule sunt diferite – celulele hematopoietice sunt izolate din vasele de sânge ale cordonului ombilical, în timp ce celulele mezenchimale provin din aşa-numita gelatină Wharton, situată în ţesutul din cordonul ombilical.

Propietăţile celulelor stem mezenchimale

Celulele stem mezenchimale reprezintă o şansă pentru o nouă abordare terapeutică. Acestea sunt celule multipotente care au capacitatea de auto-reînnoire şi diferenţiere în diverse tipuri de celule specializate (condrocite, osoase sau celule nervoase). Aceste proprietăţi unice ale celulelor mezenchimale sunt utilizate de către medicii polonezi, care le administrează pacienţilor în cadrul unor experimente clinice.

„Celulele stem mezenchimale sunt celule cu un potenţial terapeutic uriaş, deoarece acestea pot repara celulele deteriorate şi pot produce cantităţi semnificative de substanţe imunomodulatoare. Din acest motiv, ele sunt aplicate în situaţii în care terapiile standard nu aduc rezultatele aşteptate” – Dr. Dariusz Boruczkowski, Director Medical FamiCord.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Până în acest moment am livrat probe de celule mezenchimale pentru tratamentul a peste 50 de pacienţi din Polonia, România şi Letonia, în mai multe centre clinice din Polonia şi din străinătate.

De cele mai multe ori au fost utilizate pe pacienţi care sufereau de boala grefă-contra-gazdă sau scleroză amiotrofică laterală”, a declarat Dr. Dariusz Boruczkowski.

Aceste terapii inovatoare sunt posibile datorită laboratorului de specialitate al Băncii Poloneze de Celule Stem (PBKM – fondator al FamiCord Group ). PBKM a obţinut aprobarea Inspectorului Şef al Departamentului Farmaceutic de a realiza un produs medical pentru terapiile avansate, reprezentate de celulele stem mezenchimale din gelatina Wharton, în procedurile spitaliceşti. “Acest produs este realizat în laboratoare specializate, într-un mediu ultra curat, în aceleaşi condiţii ca în cazul fabricării medicamentelor. Preparatele cu celule mezenchimale sunt produse individual pentru fiecare pacient în parte.” a declarat Dr. Tomasz Ołdak, Director al Laboratoarelor Grupului FamiCord. Astfel de terapii sunt considerate inovatoare şi nerambursabile, centrele clinice în care se pot aplica astfel de terapii trebuie să îndeplinească mai multe cerinţe legale, inclusiv aprobări ale comitetelor bioetice. Procedura de preparare a celulelor stem este destul de complicată şi solicitantă pentru personalul laboratorului. Cu toate acestea, de cele mai multe ori aceasta este singura şansă de a îmbunatăţi starea pacienţilor sau, uneori, de a le salva viaţa.

Cooperarea în domeniul cercetării În afară de producerea celulelor pentru nevoile de terapii experimentale individuale, PBKM desfăşoară de asemenea proiecte de cercetare. Primele teste clinice cu celule stem din ţesutul cordonului ombilical aplicate în cazul Displaziei Bronhopulmonare, o boală care apare de multe ori la nou-născuţii prematuri, vor fi efectuate în Spania, în a doua jumătate a acestui an. Sevibe Cells, un membru al Grupului FamiCord, va juca un rol esenţial în aceste studii clinice, fiind furnizorul celulelor stem utilizate pentru transplant. „Suntem foarte bucuroşi că putem participa la proiecte de cercetare, care pot contribui la utilizarea pe scară mai largă a celulelor stem în medicină”, spune CEO-ul Grupului FamiCord, Jakub Baran.”Tot mai des, clinicienii şi cercetătorii îşi îndreptă atenţia spre celulele stem din proiectele de cercetare. Laboratoarele FamiCord din întreaga Europă sunt deschise pentru cooperare cu parteneri serioşi interesaţi de acest domeniu.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner