spot_img

Amigdalita cronică

Amigdalita cronică reprezintă inflamaţia cronică a amigdalelor palatine apărută în urma infecţiilor acute repetate ale acestora. Amigdalita cronică este favorizată de către structura criptică a amigdalelor (acel aspect „ciuruit” al amigdalei), de bolile infecto-contagioase, de alergie, de poluarea atmosferică, de condiţiile de viaţă necorespunzătoare. Există mai multe forme ale amigdalitei cronice: hipertrofică (mărită de volum), sclero-atrofică (micşorată de volum), cazeoasă (criptică) şi infecția de focar.

Diagnosticul se formulează pe 3 criterii: anamneza (interviul pacientului), aspectul clinic al amigdalelor şi testele paraclinice. Din anamneză se poate afla câte episoade acute a prezentat pacientul (amigdalite acute sau angine eritemato-pultacee), existenţa unor fenomene la distanţă (complicaţii cardiace, articulare, renale). Din punct de vedere subiectiv, acuzele pacientului pot să nu fie specifice pentru amigdalita cronică: senzaţie de corp străin şi jenă în gât, tuse seacă, halenă fetidă (miros neplăcut), gust neplăcut, iar câteodată pacientul poate elimina dopuri cazeoase, dure. La copii mai pot apărea tulburările de înghiţire, jena la respiraţie (se asociază adesea cu vegetaţiile adenoide), modificări ale vocii (voce amigdaliană). La examenul clinic se constată aspectul specific al amigdalelor palatine (hipertrofiate, atrofice sau criptice), coloraţia roșie a stâlpilor amigdalieni anteriori (pilieri), a depozitelor cazeoase pe suprafaţa amigdalelor, prezenţa unor adenopatii (inflamaţia unor ganglioni din regiune). Testele paraclinice recomandate sunt: probele inflamatorii (fibrinogen, proteina C reactivă, VSH, ASLO), hemoleucograma și exsudatul faringian (fiind semnificativă prezența streptococului beta-hemolitic de grup A).

Tratamentul amigdalitei cronice este chirurgical, cu excepția cazurilor cu contraindicații absolute sau relative. Se poate efectua amigdalectomie (îndepărtarea chirurgicală a acestora),  amigdalotomie (îndepărtarea parţială a ţesutului amigdalian) sau criptoliză amigdaliană (distrugerea criptelor amigdaline). În spitalul Arcadia se efectuează toate aceste intervenţii chirurgicale, sub anestezie generală. Ultimele două tipuri de operații sunt efectuate cu ajutorul radiofrecvenţei – metodă caracterizată printr-o precizie deosebită, sângerare redusă, suferinţă minimă, recuperare rapidă. Postoperator, pacientului i se pot administra tratamente antiinflamatorii și antalgice şi i se recomandă să evite consumul de alimente dure (ce pot răni sau declanşa sângerări locale ale zonei operate) sau de băuturi fierbinți. Recuperarea se face în termen de 7 zile după intervenție.

dr. Daniel Rusu, medic specialist ORL, Arcadia Iasi
dr. Daniel Rusu, medic specialist ORL, Arcadia Iasi

2 COMENTARII

 1. Bună ziua ‘ am un băiețel de 6ani și se confruntă cu amigdalite cronice caseoaze ‘ am fost la ORL SI MI-A SPUS DOMNUL DOCTOR CA NU SE POATE FACE OPERATIA CA SUNTEM CU ACEST VIRUS…CU CE AS PUTE SĂ-L MENȚIN IN TOATA PERIOADA ACEASTA?…INCEPE SI SCOALA….

 2. VARIANTA I
  1.Chiuretaj cazeum – Dr Emilia Florescu -CLINICA MONISTAR VOLUNTARI BUCUREȘTI. Sau căutați un doctor din apropiere.
  Puțini doctori știu procedura.
  Dar avănd 6 ani nu cred că va sta copilul.Dar poate va sta.
  2.Propofaringit de la Apifarm București – 3-4 sticluțe.
  Atenție să nu existe alergie la propolis.
  Badijonaj amigdalian de 2-3 ori pe zi timp de 3 săptămâni cu o săptămână de pauză pe o durată de 3 luni, cu un bețișor de urechi steril bine îmbibat în propofaringit(miere, propolis, lăptișor de matcă).
  Acest procedeu este acceptat și de unii copii mai mici.Dar depinde de la copil la copil.

  Doar badijonajul nu este la fel de eficient ca ambele proceduri, dar are eficiență și singur.

  Prin aceaste proceduri se scapă de simptomele de amigdalita cronică cu cazeum.
  În aproape 100% din cazuri cazeumul nu va mai reveni.

  VARIANTA II
  CRIPTOLIZIS AMIGDALIAN la un cabinet particular.

  Opțional:
  a. Tablete de supt PROPOLIS FORTE(ROTTA NATURA) cu extract de propolis, miere și pătlagină.
  b. Spray cu propolis Gâtuleț Fericit și Spray Decasept, alternant.

  Multă sănătate !

  P.S.
  Farmacia Apifarm nu are livrare prin curier, dar Fan Courier are un serviciu prin care poate cumpăra pentru client din magazine(inclusiv farmacii) în limita a 100 de euro. Se vorbește la farmacie să pregătească produsele în prealabil și se trimite curierul care efectiv cumpără din farmacie ca orice alt client.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner