spot_img

Viaţa cu stimulator cardiac

Stimulatorul cardiac a fost implantat începând cu sfârşitul anilor ‘50, milioane de oameni ca dumneavoastră (cei cu neregularităţi ale ritmului cardiac)  putâdu-set întoarce la stilul lor normal/natural de viaţă.

Astăzi, aceste microprocesoare sunt mult mai mici, mai uşoare şi mult mai performante din punctul de vedere al tehnologiei abordate în domeniu. Astfel, parametrii acestora pot fi ajustaţi după implantare, fără necesitatea unei alte intervenţii chirurgicale traumatizante.

Or, însăşi procedura chirurgicală de implantare a devenit una obişnuită, de rutină, care nu necesită un grad ridicat de complexitate.Şi, ca să vă creaţi o imagine cât de cât clară, relevantă, asupra modului natural de funcţionare a inimii dumneavoastră, în comparaţie cu un sistem de ajutaj prin stimulare cardiacă pentru o inimă bolnavă, cu tulburări de ritm cardiac, în materialul care urmează vă vom face o scurtă prezentare prin comparare a celor două situaţii, în mod punctual.

Aşadar, în mod normal, acţiunea de pompare a sângelui, executată de inima dumneavoastră, este controlată de nişte mici impulsuri electrice produse de stimulatorul natural al cordului, în speţă nodul sinusal, aflat în atriul drept al inimii. Impulsurile astfel date/create, călătoresc prin întreaga masă musculară a atriilor, determinându-le să se contracte, după care ajung la o joncţiune aflată în mijlocul inimii numită” nodul atrioventricular (nodul AV). Transmiterea impulsurilor continuă prin căile de conducere aflate în ventricule, determinând inima să bată, după care aceasta se odihneşte  până la următorul impuls, când se declanşează un nou ciclu şi, tot aşa, până în momentul în care frecvenţa impulsurilor scade sau se dereglează în ciclul său normal, prin apariţia tulburărilor de ritm cardiac.

Astfel, una dintre cele mai obişnuite/frecvente afecţiuni care necesită stimulare cardiacă prin implantarea de stimulator cardiac se numeşte “bradicardie cardiacă” şi înseamnă o frecvenţă cardiacă redusă/joasă în raport cu nivelul acesteia cerut de organism. Simptomele unei astfel de afecţiuni se manifestă prin: perioade lungi de oboseală frecventă, sincope în respiraţie prin scurtarea duratei normale a acesteia, leşinuri….

Bradicardia este cauzată în general de una dintre următoarele sau ambele tulburări de ritm cardiac, şi anume:

 • Sindromul nodului sinusal bolnav (Sick Sinus Sindrome)atunci când nodul sinusal emite impulsuri electrice la o frecvenţă prea redusă sau neregulată;
 • Blocajul cardiac (Heart Block) – atunci când impulsurile electrice sunt încetinite, devin neregulate sau se opresc.

Blocajul cardiac poate apărea la nivelul nodului AV sau de-a lungul căilor de conducere.

Tulburările de ritm cardiac au o varietate de cauze, inclusiv defecte cardiace ereditare, diverse boli, angina pectorală sau cicatrici formate pe ţesutul miocardic ca urmare a unui infarct şi/sau din cauze necunoscute.

Tocmai aceste tulburări de ritm cardiac pot fi îndepărtate/eliminate cu ajutorul stimulatorului cardiac implantabil, prin care impulsurile electrice neregulate sunt reglate şi aduse la nivelul unei inimi normale în pieptul dumneavoastră, pentru ca să vă puteţi bucura în continuare de o viaţă normală şi nesincopată.

stimulator cardiacAcest mic aparat funcţioneaza ca un microprocesor/minicomputer, este compus dintr-o carcasă metalică (generatorul de puls electric) care conţine nişte baterii speciale de lungă durată (5-7 ani), care, cu circuitul electronic aferent, temporizează şi controlează impulsurile electrice trimise în mod artificial în inima dumneavoastră.

Impulsurile electrice se transmit prin nişte conductori speciali izolaţi, numiţi sonde de stimulare. Aceşti conductori, conectaţi, la rândul lor, la stimulator, sunt deosebit de flexibili, pentru a putea rezista la flexiunile şi/sau răsucirile la care sunt supuşi din cauza mişcărilor corpului şi, bineînţeles, a bătăilor inimii dumneavoastră.

Contactul cu inima se realizează prin intermediul unui electrod metalic aflat la vârful sondei de stimulare. Prin intermediul acestuia, stimulatorul monitorizează “conştiincios” activitatea electrică a inimii dumneavoastră şi trimite astfel, drept răspuns de corecţie, impulsuri electrice numai atunci când inima are nevoie de acestea.

Iată de ce, în funcţie de afecţiunea de care suferă pacientul, se determină şi tipul de stimulator cardiac care urmează să fie implantat.

Aşa că, medicul dumneavoastră de specialitate din clinica “ANGIOMEDICA”, în funcţie de afecţiunea constatată şi de gradul de risc al acesteia, vă poate indica tipul de stimulator de care aveţi nevoie stringentă şi pe care (datorită aprovizionării clinicii noastre în mod prompt de către MEDTRONIC, USA, prin distribuitorul său din România – S.C. Silva Trading S.R.L.), vi-l poate implanta la cerere şi totodată grabnic/urgent, în clinica de cardiologie/invazivă-intervenţională ANGIOMEDICA, Bucureşti.

Aşadar, puteţi beneficia în clinica Angiomedica, la cererea dumneavoastră şi numai la indicaţiile medicului specialist, de urmatoarele tipuri de stimulatoare cardiace: unicameral, bicameral, biventricular, VDD şi antitahicardic.

Nu trebuie să vă faceţi griji, deoarece stimulatorul dumneavoastră este programabil. Aşa că, în situaţia în care starea dumneavoastră de sănătate o solicită sau cerinţele/parametrii de stimulare se modifică, medicul dumneavoastră poate decide ajustarea unora dintre parametrii stimulatorului, chiar în timpul unei consultaţii de specialitate, fără să fie necesară o altă intervenţie chirurgicală.

În consecinţă, aţi putea fi surprinşi să aflaţi cât de repede vă reveniţi după o intervenţie chirurgicală de implantare a unui stimulator cardiac. Aşa că, urmând sfaturile medicului dumneavoastră şi pe măsură ce începeţi să vă simţiţi mai bine, ar trebui să fiţi capabili ca, treptat, să vă reluaţi activităţile normale. Aceste activităţi pot include:

 • călătoriile, conducerea maşinii;
 • baia, duşul, înotul;
 • reluarea activităţii sexuale;
 • reluarea activităţii la locul de muncă;
 • implicarea în diverse activităţi recreative, cum ar fi: plimbările, grădinăritul, golful, bowlingul sau jocurile cu mingea.

Monitorizarea stimulatorului îl ajută pe cardiologul dumneavoastră să evalueze funcţionarea acestuia, interacţiunea pe care o are cu inima şi starea electrodului şi a bateriei.

Stimulatorul dumneavoastră poate fi monitorizat în timpul vizitelor efectuate la cabinetul medicului specialist cardiolog din cadrul clinicii Angiomedica. Programarea acestor vizite la cardiologul dumneavoastră, poate depinde de tipul de stimulator pe care îl aveţi şi de protocolul intern al clinicii. Monitorizarea va deveni mai frecventă pe măsură ce stimulatorul se apropie de termenul când trebuie înlocuit (5-7 ani).

 Este foarte important să respectaţi toate vizitele pe care vi le programează cardiologul dumneavoastră şi, deopotrivă, să respectaţi cu sfinţenie regimul de convieţuire cu stimulatorul, constând în împrejurări, mediu, utilaje, mecanisme ş.a., detalii care sunt descrise amănunţit în cartea/carnetul de identificare a stimulatorului pe care îl aveţi implantat.  

Fiţi atenţi la semnele fizice care ar putea indica faptul că stimulatorul dumneavoastră ar trebui verificat şi sunaţi/vizitaţi imediat medicul dumneavoastră cardiolog, când apare unul dintre următoarele evenimente:

 • dificultăţi în respiraţie, ameţeli sau leşinuri;
 • umflături ale picioarelor, gleznelor, mâinilor sau încheieturilor;
 • durere în piept sau sughiţuri prelungite;
 • febră, înroşire, umflare sau supurare a cicatricii.

Sperăm că, prin scurta noastră prezentare a vieţii cu stimulator cardiac, am venit în sprijinul dumneavoastră, pentru elucidarea unor necunoscute şi, totodată, pentru revitalizarea vieţii personale şi a speranţei că mai există o şansă la îndemână de exploatat în interesul şi favoarea dumneavoastră, oferită în clinica ANGIOMEDICA.

“ Noi ştim ce aveţi pe inimă”

Autori:

Prof.univ.dr. Ion Tintoiu – medic primar interne-cardiologie şi stimulare cardiacă – FESC;

Dr. Ion Bostan – medic primar cardiologie/aritmologie şi stimulare cardiacă.

      

Articolul precedent
Articolul următor

2 COMENTARII

 1. Buna ziua ma numesc Ispas sorin in varsta de 50 de ani ,am avut in 2014 un infarctmiocard acut avand 3 vase infundate 50.75.75. Si am fost la spital dupa 3 saptamani si dr Razvan Vasile de la Fundeni m-ia zis ca nu ma poate opera ca am 20 la suta sanse de supravietuire ,am plecat in germania in 205 de profesie sunt macelar am inceput lucru la acest abator dar imi luam medicamentele in fiecare zi si ma simteam bine ,dar dupa 5 ani adica in 2019 septembrie pe 26 am facut un stopcardiorespirator am primit primul ajutor de la colegi pana a sosit ambulanta ,am fost dus la spital si acolo mi sa introdus un stent si am iesit din coma dupa trei zile ,dupa a doua zi mau trimis sa ma opereze de baypass lucru care sa si intamplat lundumi 2 vene de la picioare dar totusi functia muschiului este de 38 la suta ce sa fac va intreb ce sanse mai am ? As dori sa stiu daca se mai poate implanta un stimolator electric si cat ma costa mentionez ca sunt asigurat si in romania .astept raspuns va multumesc frumos .

  • Buna ziua. Pentru un raspuns de specialitate cel mai bine ar fi sa stabiliti o programare la clinica Angiomedica si sa aveti o discutie cu un doctorc care va poate da informatii corecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner