spot_img

Proiectul CLIPA

Proiectul CLIPA este lansat de Fundația CardioPrevent.  (Combaterea efectelor hiperLIPidemiei familiale la Adolescenți și Adulti )

Peste jumătate dintre decesele care afectează românii în fiecare an (adică aproape 150 000 dintr-un total de 250 000) survin din cauza bolilor cardiovasculare, declanșate de dezechilibre organice ce favorizează ateroscleroza! Aproape 80% dintre complicatiile datorate aterosclerozei (inclusiv infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral) sunt prevenibile, iar COLESTEROLUL CRESCUT ÎN SÂNGE ESTE PRINCIPALUL FACTOR DE RISC!

În acest context, Fundația CardioPrevent a lansat pe 21 martie 2016, în premieră naţională proiectul CLIPA (Combaterea efectelor hiperLIPidemiei familiale la Adolescenţi si Adulţi), pentru depistarea precoce a hipercolesterolemiei familiale la copiii din şcolile timişorene.

Hipercolesterolemia familială este o boală genetică ce a fost total ignorată până acum de cătresistemul medical – a venit însă CLIPA ca noi, medici şi cadre didactice, susţinuţi de mediul privat şi de reprezentanţi ai comunităţii locale să informăm părinţii şi să testăm pentru început potenţiala prezenţă a acestei anomalii la 1000 de copii de clasa a IV-a. Pentru că o picătura de sânge poate salva o viaţă!”, declara Prof. Dr. Dan Gaiţă, Preşedintele Fundaţiei CardioPrevent.

Hipercolesterolemia familială este o boală genetică ce poate avea implicaţii foarte grave prin creşterea riscului apariţiei premature a evenimentelor cardiovasculare aterosclerotice, chiar de la vârsta de 30-40 de ani – Fundația CardioPrevent va începe derularea unui proiect de depistare a hipercolesterolemiei familiale (Săptămâna Altfel – 17-21 aprilie), o primă acţiune iniţiată de Alianţa „Sănătate pentru Timișoara”.

Prof. Dr. Ing Nicolae Robu, Primarul Municipiului Timişoara subliniază faptul că „Primăria Timişoara susţine proiectul CLIPA, ce reprezintă un program fără precedent în Romania prin caracterul lui preventiv-educativ, prin standardele de etică şi spirit civic ce îi stau la bază, dar mai ales prin parteneriatul extins de care se bucură la nivelul comunităţii locale.”

Implicarea majoră a Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş este clar detaliată de Inspectorul General Prof. Aura Danielescu care precizează faptul că „şcoala nu este doar formatoare de cariere, ci îşi propune să fie principalul sprijin acordat părinţilor în a desluşi modalitatea optimă de dezvoltare armonioasă fizică şi comportamentală a fiecărui copil. Pentru că, salvând o viaţă, mai ales a unui copil, salvezi întreaga omenire!”

Prin analiza valorilor LDL colesterolului se poate despista hipercolesterolemia familială – prezenţa unui nivel crescut al LDL colesterolului la copii reprezentând însă un bun indicator al riscului existenței acestei boli la cel puţin unul dintre părinți – „implicarea Laboratoarelor Synevo, va falicita confirmarea prezenţei acestei patologii, ce este mult mai frecventă decât vă închipuiţi: doar anul trecut în Timişoara peste 10% dintre adulţi având un nivel extrem de crescut, de peste 190mg/dl al LDL colesterolului (în condiţiile în care maxim 20% au un nivel de sub 100mg/dl, considerat ca nivel limită al unui risc scăzut!)” afirmă Dr. Sanda Sturz, Director General Synevo Timişoara.

Proiectul CLIPA se bucură de parteneriatul principalelor instituţii locale implicate în sănătate şi educaţie, are sprijinul mediului privat şi îşi propune să se extindă la nivelul întregului judeţ (deja sunt demarate pregătiri în Buziaş şi Sannicolau Mare) prin implicarea Forumului Naţional de Prevenţie, a cluburilor de servicii şi a unor mari companii cu impact la nivel naţional.

Fundaţia CardioPrevent este o organizație non-profit care are ca obiective scăderea morbidității și mortalității prin boli cardiovasculare, diabet zaharat și boli metabolice în România, precum și creșterea calității vieții pacienților cu aceste boli; dezvoltarea unui sistem integrat de asistență medicală pentru prevenția și tratamentul acestor afecțiuni; efectuarea de acțiuni de depistare în masa pentru identificarea persoanelor cu risc cardio-metabolic. Mai multe informații pe www.cardioprevent.org.

Forumul Național de Prevenție este alianța medicală (reprezentanți ai societăților, fundațiilor și asociațiilor) susținută de structurile guvernamentale (Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, în special), ce luptă împotriva bolilor cronice netransmisibile – adică aproximativ 80% din patologia medicală a românilor. Inaugurat în februarie 2009, Forumul Național de Prevenție se identifica cu Alianța bolilor cronice netransmisibile. Mai multe informații pe www.fnp.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner