spot_img

Campania „Inspira Speranta – Pune Intrebarea Potrivita” spulbera prejudecatile in cancerul pulmonar. Costul stigmatizarii si autoinvinovatirii – vieti pierdute.

Campania „Inspira Speranta – Pune Intrebarea Potrivita”. Sunt aproape 12.122 de romani diagnosticati cu cancer pulmonar in fiecare an.

Mitul conform caruia cancerul pulmonar este doar un „cancer al fumatorilor” creeaza un stigmat care afecteaza diverse aspecte, inclusiv sustinerea pentru cercetare si programele de sprijin. In ciuda faptului ca este a doua cea mai mare cauza de deces prin cancer in Romania, cancerul pulmonar primeste cel mai mic nivel de sustinere. Din cauza faptului ca fumatul este considerat principala cauza a cancerului pulmonar, persoanele cu aceasta boala se simt adesea invinuite pentru boala lor, ceea ce le poate influenta capacitatea de a primi sprijin si le poate da sentimentul ca nu merita ingrijire si compasiune. Exista o serie de factori de risc care pot contribui la aparitia cancerului pulmonar: expunerea la substante toxice, poluarea, fumatul sau istoricul familial.

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si The Lung Ambition Alliance si-au unit fortele pentru a evidentia efectele dureroase si mortale ale stigmatizarii celui de-al doilea cel mai intalnit cancer din Romania – cancerul pulmonar – prin intermediul campaniei „Inspira Speranta – Pune intrebarea potrivita”, o noua campanie de constientizare lansata in Romania.

Ideea ca daca nu fumezi nu trebuie sa-ti faci griji in privinta cancerului pulmonar este o conceptie gresita comuna care poate duce la diagnosticarea tarzie si la rate scazute de supravietuire.

„Este important sa recunoastem ca cancerul pulmonar afecteaza oameni din toate categoriile, indiferent daca au fost fumatori sau nu. In timp ce fumatul este un factor de risc major, nu toate persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar au fost sau sunt fumatoare. Cancerul nu discrimineaza! Si nimeni nu ar trebui sa fie judecat sau sa simta rusine pentru o boala care poate lovi pe absolut oricine.” – dr. Anca Dolhascu, pneumolog.

Simptomele cancerului pulmonar pot include o tuse care se agraveaza sau care nu dispare, oboseala extrema, raguseala si pierderea poftei de mancare. Depistarea timpurie imbunatateste rata de supravietuire si permite mai multe optiuni de tratament, dar majoritatea cazurilor de cancer pulmonar din Romania sunt diagnosticate intr-un stadiu foarte tarziu, cand sunt disponibile mult mai putine optiuni de tratament, iar sansele de supravietuire sunt extrem de mici.

„Stigmatizarea as lua-o de la macro la micro, pentru ca in general suferim de aceasta gandire magica – conform careia nu ni se poate intampla noua – nu eu, nu mie, nu mi se poate intampla, dar dau sfaturi: du-te si tu la medic, fa si tu analizele alea anuale, dar cand ti-ai mai facut si tu un control? Dar tu? Cel care pui intrebarea? Cand ai fost ultima data?” – ne spune Yolanda Cretescu, psihoterapeut

George Chivu a trait sase ani de cosmar, avand curajul de a purta povara cancerului pulmonar, descoperit intamplator la o simpla vizita la medic pentru o raceala. Cu sprijinul neconditionat al sotiei, a depasit provocarile si ii incurajeaza pe ceilalti pacienti sa lupte cu curaj impotriva acestei boli. Motivat de propria frustrare fata de stigmatizare si de lipsa de informatii despre cancerul pulmonar in stadii incipiente, George Chivu sprijina acum si alte persoane care traiesc cu acest diagnostic. „Eu ii rog pe cei care au cancer pulmonar sa nu se fereasca, sa comunice si sa nu le fie rusine.” – George Chivu, pacient cu cancer pulmonar.

Aceasta „intrebare potrivita” se refera la fenomenul prin care persoanele care impartasesc vestea diagnosticului de cancer pulmonar sunt imediat chestionate cu privire la istoricul lor de fumat – lasandu-le sa se lupte cu stigmatizarea inainte de a li se oferi sprijin sau compasiune, chiar si din partea celor dragi. Intr-un cancer care are rata mortalitatii de 19,8% la cinci ani (cea mai mare dintre toate tipurile de cancer), aceasta compasiune este cruciala pentru a-i ajuta pe pacienti sa faca fata situatiei.

Psihoterapeutul Yolanda Cretescu ne invata ca „Ai fumat?” este  intrebarea egoista, care jigneste pentru ca in momentul in care intrebi, nu esti atent la suferinta celuilalt, ci la nevoia ta de a cunoaste. „Ne aflam intr-un moment de egoism social cand punem aceasta intrebare. Intrebarile corecte sunt cele care incep cu litera C – Cum te pot ajuta? Ce pot face pentru tine? Cand ai nevoie de mine? Dar nu avem aceasta prezenta inca. Fugim de suferinta din fata noastra. Si atunci trantim o intrebare care il supara pe celalalt. Intrebam din emotie, suntem irationali.” – Yolanda Cretescu, psihoterapeut.

„Inspira speranta – Pune intrebarea potrivita” este o campanie a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer in parteneriat cu The Lung Ambition Alliance, realizata cu un grant international AstraZeneca si sprijinita de MSD, Pfizer, Roche si Zentiva.

Afla mai multe pe www.intrebareapotrivita.ro

Despre FABC: Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost infiintata in anul 2005 din necesitatea ca toti cei care lupta impotriva cancerului sa devina o forta cu o voce puternica. FABC este interfata intre organizatiile membre şi institutiile statului, institutiile europene implicate in sanatate, precum şi organizatiile europene şi internationale similare. FABC reprezinta interesele a peste 85.000 de membri in intreaga tara, pacienti, supravietuitori şi voluntari. Misiunea FABC este de a face advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacientilor cu cancer, implementarea masurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner