spot_img

Cum ingrijim ranile cronice

Ranile cronice sunt ranile cu vindecare intarziata (mai mult de 6 saptamani) si apar pe fondul unor boli indelung neglijate sau tratate necorespunzator. Riscul de aparitie a complicațiilor este mare din cauza varstei inaintate in cele mai multe cazuri, dar si a comorbiditaților. Pe plan individual, aceste rani produc un disconfort constant si un oarecare grad de handicap social. Pe plan social ingreuneaza relațiile interpersonale si cresc costurile aferente ingrijirilor medicale, care uneori pot fi complexe si de lunga durata, chiar fara rezoluție definitiva pe termen lung.

In Romania, peste 1 milion de persoane sunt afectate de rani cronice, printre cele mai frecvente numarandu-se ulcerul varicos (sau venos), escara (sau ulcerul de presiune) si ulcerul piciorului diabetic.

Metodele de tratament pentru aceste tipuri de rani au evoluat semnificativ in ultimii ani, multe dintre rani putand fi vindecate fara intervenții chirurgicale, prin tratament la domiciliu insoțit de supervizare medicala regulata. Noile principii de tratament, neinvazive si nedureroase, utilizeaza pansamente moderne hidroactive, care vin sa sustina procesul natural de vindecare al organismului. Cu cat o rana este recunoscuta mai devreme, la debut sau la scurt timp dupa acesta, cu atat cresc sansele unei vindecari mai rapide, fara complicatii. Pe masura ce o rana cronica evolueaza, riscurile ca pacientul sa sufere diverse complicații (de ex: infecții extinse), ca urmare a tratamentului necorespunzator, cresc. Punctul de plecare al unui tratament corespunzator este urmarirea unui protocol de ingrijire a ranii. Acesta reprezinta o suita de pasi prestabiliți, ce au ca scop prevenirea infecțiilor si asigurarea condițiilor optime pentru vindecare.

Protocolul de ingrijire incepe cu pregatirea materialelor necesare pansarii si indepartarea pansamentului vechi. Un pas extrem de important din acest protocol este cel de toaletare a ranii si a pielii inconjuratoare. Rana trebuie spalata si dezinfectata, prin acest proces inlaturandu-se celulele moarte si țesuturile distruse, fibrina in exces. Astfel, este facilitata cresterea si multiplicarea celulara, precum si drenajul ranii, reducandu-se incidenta necrozelor.

Atentie! Nu sunt indicate pentru spalare apa oxigenata, acidul boric, cloramina, aceste soluții avand efect de ardere a țesuturilor, atunci cand sunt folosite timp indelungat.

Acum, curatarea ranilor a devenit mult mai usoara datorita soluției HydroClean® Solution – un produs NOU, HARTMANN!

HydroClean® Solution este o solutie de curatare, irigare, umezire si ingrijire a ranilor contaminate si/sau infectate. Asigura o curațare usoara si nedureroasa, contribuind la procesul de vindecare a ranilor prin curațarea si hidratarea zonelor pe care este aplicata.

Soluția poate fi utilizata atat pentru curațarea antiseptica a ranilor cat si pentru inmuierea materialelor de pansare. Pansamentele uscate si lipite de rana pot fi umezite cu HydroClean® Solution inainte de a fi schimbate, astfel incat ele pot fi indepartate cu usurința fara a provoca traumatisme secundare la nivelul ranii. Odata cu ele sunt indepartate si microorganismele depuse pe acestea.

HydroClean® Solution nu inhiba procesul natural de vindecare a ranii, nu irita si nu provoaca durere, putand fi utilizata in siguranța pentru o perioada lunga de timp. Este bine tolerata de catre persoanele cu alergii si de catre diabetici.

Cum se utilizeaza HydroClean® Solution? Intreaga rana si pielea din jurul acesteia trebuie curațate temeinic cu soluție HydroClean® Solution pentru a minimiza riscul de contaminare a ranii cu microorganisme.

 

Pentru o curațare optima a unei rani cu necroza (coaja neagra, tare), se recomanda aplicarea pe rana a unei comprese sterile Medicomp® Extra, complet umezita cu HydroClean® Solution, pentru cel puțin 10-15 min. Aplicarea poate fi repetata in funcție de starea ranii, fara limite de timp. Atenție: soluția HydroClean® Solution nu trebuie diluata! In cazul in care pansamentele sunt uscate si s-au lipit de rana, este indicat sa umeziti bine pansamentele si bandajele aderente la suprafața ranii cu HydroClean® Solution, asteptați cca. 5-10 minute pentru inmuiere si indepartați-le cu grija de pe rana.

De ce HydroClean® Solution? Principalele motive pentru care e bine sa alegem HydroClean® Solution pentru ingrijirea ranilor cronice sunt: Curata si dezinfecteaza orice tip de rana, facilitand vindecarea.

Este usor de utilizat (nu se dilueaza!) si nu provoaca durere. Poate fi utilizata in siguranta pentru o perioada lunga de timp, deoarece nu conține substanțe care pot sa arda țesuturile.

Realizarea pansamentului nou. In aceasta etapa este important sa se identifice faza de vindecare in care se afla rana si sa se aleaga pansamentul potrivit: In faza de curațare sunt recomandate pansamentele hidroactive, care indeparteaza din rana celulele moarte, țesuturile distruse, fibrina si exsudatul in exces. Pansamentul potrivit se alege in funcție de cantitatea de exsudat, adancimea ranii, de prezența sau absența necrozei. In cea de-a doua faza, de regenerare a țesuturilor (proces numit granulație), rana este curata, neinfectata, țesutul ramas fiind sanatos, de culoare rosu aprins. In aceasta faza sunt recomandate pansamente umede care sa preia eventualul exsudat ramas si care sa stimuleze formarea țesutului nou. In ultima faza de evoluție, atunci cand procesul de cicatrizare (epitelizare) este deja in curs, se vor utiliza pansamente care sa ajute la inchiderea completa a ranii.

Pentru a afla cum ne pregatim corespunzator pentru pansarea unei rani in condiții sigure, precum si pansamentele potrivite in funcție de tipul ranii, accesați platforma www.IngrijireRani.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner