spot_img

Dermatita atopică

Dermatita atopică (eczema atopică) reprezintă o afecțiune cutanată inflamatorie, care creează o senzație intensă de prurit (mâncărime), cu evoluție cronică, ce survine la persoanele predispuse genetic să dezvolte și alte afecțiuni atopice (astmul bronșic și rinită alergică).

Dermatita atopică afectează în mod caracteristic prima perioadă a copilăriei dar poate debuta la toate grupele de varsta. 60 % din cazuri apar înainte de primul an de viață și, până la 85 % din cazuri, debutează până la 5 ani.10 – 20 % dintre copii și 1 – 3 % dintre adulți suferă de dermatită atopică, iar prevalența bolii este în continuă creștere mai ales în țările dezvoltate, având o ușoară predominanță pentru sexul masculin.

Cauzele dermatitei atopice la copii sunt variate și depind de foarte mulți factori de risc:

 • Astfel, principala cauză care provoacă dermatită atopică infantilă este predispoziția genetică. Conform studiilor, factorul ereditar joacă un rol predominant în declanșarea dermatitei atopice, copiii ai căror părinți prezintă alergii sunt cu 80% mai predispuși dezvoltării eczemei atopice.
 • factorii de mediu, poluarea ridicată, fumatul (tabagismul tinerelor mame), praful, mucegaiul, polenul sau părul animalelor de companie, pot declanșa dermatita atopică la copii.
 • există riscul ca anumite alimente să provoace alergii și să contribuie la apariția eczemei (lapte de vacă, ouă, alune, arahide, soia, grâu, pește, fructe de mare, fructele exotice,condimentele etc) dar și diversificarea precoce a alimentației.
 • Creșterea standardului de igienă (spălarea excesivă a pielii), dar care implică și creșterea agresiunilor asupra tegumentului prin detergenți, săpunuri, dezinfectanți, etc. Bebelușii a căror piele produce în mod natural o barieră de protecție care, prin spălare cu produse neadecvate sau apă fierbinte, este alterată și sensibilizată.
 • Hainele strâmte și abrazive pot fi o altă cauză de apariție a dermatitei atopice. Este recomandat bumbacul, și de evitat lâna și materialele sintetice.
 • Agenți infecțioși
 • Agenți fizici: temperaturi extreme
 • Stresul emoțional

Manifestari clinice: Pricipalul simptom al dermatitei atopice este pruritul (mâncărimea). În raport cu perioadele de vârstă, distingem:

 • Dermatita atopică a sugarului și copilului mic (sub 2 ani) debutează în jurul vârstei de 3-6 luni și are un caracter acut. Predomină pe frunte, obraji și bărbie. La nivelul scalpului prezintă scuame gălbui grase( seboreice). Indiferent de aspectul clinic, pruritul este constant.
 • Dermatita atopică a copilului (între 4 și 10 ani), în care leziunile sunt mai puțin acute și mai puțin umede, situate mai ales în zonele flexoare (pliurile gâtului, cotului, genunchiului, încheietura mâinii). Sunt frecvente papulele uscate, excoriațiile, lichenificările, eritemul și edemul în jurul ochilor.
 • Adolescentului și adultului – în care leziunile sunt în principal plăci uscate, lichenificate, hiperpigmentate situate în ariile de flexie și în jurul ochilor.

Diagnosticul. Se pune pe baza tabloului clinic, nu există nici un marker de laborator specific pentru dermatita atopica. Trăsăturile esențiale pentru stabilirea diagnosticului de dermatită atopică includ pruritul și modificările eczematoase cu un aspect tipic, legat de vârstă și, cu o evoluție cronică sau recurentă.

Tratamentul. Este foarte important să recunoști afecțiunea cât mai devreme și să te prezinți la medic. Chiar dacă tratamentul are success, semnele și simptomele pot recidiva. În funcție de stadiul dermatitei atopice tratamentul poate să cuprinda: emoliente (repară filmul lipidic al pielii), antihistaminice, dermatocorticoizi topici, medicamente care suprimă sistemul imunitar (tacrilimus si pimecrolimus), probiotice ce conțin combinații.

Consultant:

Dr. Carmen Pop, Medic primar dermatologie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner