Dacă suferi de durere cronică, experții spun că o dietă bazată pe legume poate aduce îmbunătățiri semnificative ale calității vieții.
Persoanele care au o dietă strictă vegetariană sau mediteraneană au observat o schimbare completă a simptomelor asociate durerii, potrivit dr. William Welches, specialist în controlul durerii în Spitalul South Pointe, Cleveland. În opinia specialistului, activitatea fizică regulată, controlul stresului și consumul de alimente sănătoase au efect benefic în menținerea sub control a nivelului insulinei și colesterolului, dar și în reducerea inflamației și a durerii cronice: „Cercetările arată că dieta ar trebui să fie parte integrantă a unui program de gestionare a durerii. O dietă vegetariană sau mediteraneeană sau o alimentație sănătoasă care să aibă la bază principiile acestor diete pot reduce inflamația, care este implicată în apariția durerii”.
Inflamația dureroasă este răspunsul organismului la toxine.
Prin inflamație, sistemul imun reacționează împotriva toxinelor. Inflamația rezultată nu cauzează numai durere, ci poate declanșa, în timp, boli cronice precum afecțiunile cardiovasculare (accidentul vascular cerebral), diabetul, boala Alzheimer și chiar depresia.
Există mai multe modalități pentru a trata și gestiona durerea cronică. Una dintre cele mai interesante abordări este adoptarea unei diete formată din alimente cu efect antiinflamator.
O dietă cu acțiune antiinflamatoare poate ajuta pacienții cu simptome persistente în ciuda tratamentului injectabil de blocare a transmiterii nervoase sau pacienții care au reacții adverse nedorite, cum ar fi pierderi de memorie și somnolență, după tratamentul medicamentos.
„Dieta cu acțiune antiinflamatoare este considerată o abordare integrată a controlului durerii, alături de exercițiile fizice și controlul stresului”, spune dr. Welches.
Numeroase cercetări arată că o dietă cu acțiune antiinflamatoare poate ameliora fibromialgia și simptomele durerii cronice. Artroza este una dintre afecțiunile în care s-a dovedit că dieta mediteraneană are efect analgezic. Un studiu publicat în 2015 în revista Arthritis a evidențiat o scădere semnificativă a durerii la pacienții cu artroză după numai 2 săptămâni de la adoptarea unei alimentații vegetariene.
3 reguli de aplicat în alimentația de zi cu zi:
- Mănâncă alimente cât mai colorate. Consumă 8-9 porții de legume zilnic. Sunt recomandate legumele crucifere precum varza, conopida și broccoli. Printre porțiile de legume poți strecura, dacă vrei, și fructe.
- Redu consumul de lactate și de cereale. Ar trebui evitate cerealele care conțin zahăr rafinat. Optează, în schimb, pentru cereale integrale precum orzul, hrișca, ovăzul, orezul brun, secara și grâul.
- Consumă cu moderație carnea roșie. Carnea roșie ar trebui consumată ocazional, de două ori pe an. În schimb, optează cu încredere pentru pește sau feluri principale vegetariene. Carnea de pui este neutră – nu este dăunătoare, dar nici benefică din punct de vedere antiinflamator.
Măsuri suplimentare pentru îmbunătățirea rezultatelor.
- Pentru ca dieta să facă parte dintr-un stil de viață integrat care să reducă durerea și inflamația, poți avea în vedere următoarele măsuri suplimentare:
- Menține o greutate normală. Pierderea în greutate are efect antiinflamator.
- Mergi pe jos zilnic pentru „porția” de mișcare necesară.
Surse:
www.reginamaria.ro/articole-medicale
www.health.clevelandclinic.org
www.arthritis.org