spot_img

Euromelanoma day 2022

Euromelanoma day 2022 – NU ESTE VORBA DESPRE ANI, CI DESPRE EXPUNEREA INDELUNGATA LA UV

Preventie, informare si constientizare. Trei coordonate ce compun traiectoria principala a campaniei anuale de screening Euromelanoma derulate în tara noastra de catre Societatea Romana de Dermatologie (SRD), actiune ce va fi calauzita anul acesta de sloganul Riscul de cancer cutanat: nu este vorba de ani, ci de kilometrajul UV si ale carei porti se deschid astazi, 12 Mai, 2022.

Societatea Romana de Dermatologie continua seria campaniilor de preventie Euromelanoma , proiect demarat în Romania în urma cu 8 ani, perioada în care peste 15.000 de romani au beneficiat de consultatii dematologice gratuite, iar alte cateva zeci de mii de persoane au fost informate în detaliu asupra riscurilor la care îsi pot expune pielea, dar si cum se poate preveni aparitia unei afectiuni cutanate.

Denumita generic Kilometrajul UV, campania de preventie de anul acesta se va baza pe un studiu clinic realizat de catre grupul international Euromelanoma, studiu care releva faptul ca 8% din popuatie sufera de o afectiune cutanata cu potential precanceros. Aceasta ampla analiza stiintifica a fost realizata în urma unui screening în masa al populatiei , iar în urma examinarii clinice a unui numar de 394.681 de persoane a rezultat o prevalenta de 8,2% a keratozei actinice (o afectiune precanceroasa a pielii care, daca este lasata netratata, se poate transforma în carcinom scuamocelular).

Avand ca scop principal determinarea prevalentei keratozei actinice în randul populatiei europene, studiul Euromelanoma, realizat în perioada 2009-2018, a aratat ca între 4,4% si 13,5% (prevalenta totala de 8,2%) dintre persoanele din cele 32 de tari participante au fost diagnosticate cu keratoza actinica, varsta medie a acestora fiind de 47 de ani. Keratozele actinice pot sa apara fie singure, fie grupate. De obicei, au aspectul unor pete de mici dimensiuni (de obicei 1-2 cm), de culoarea pielii, albe, roz sau într-o combinatie de culori, acoperite de scuame. Unele leziuni pot fi foarte mici sau practic invizibile, dar pot fi identificate prin textura lor aspra.

De asemenea, studiul clinic Euromelanoma a identificat factorii de risc semnificativi si independenti pentru dezvoltarea keratozei actinice în Europa: sexul masculin, varsta, pielea deschisa la culoare, arsuri solare în copilarie/adolescenta, lipsa aplicarii de protectie solara, petrecerea mai mult de un an într-o tara mai însorita, vacante însorite, istoric familial de melanom, antecedente personale de cancer de piele non-melanom, prezenta leziunilor de dauna solara si a leziunilor cutanate suspecte.

Nevii displazici sunt alunite care au o forma mai mare si neregulata decat o alunita obisnuita, o culoare neuniforma, cu centru maro închis si margini mai deschise, neuniforme.

Persoanele cu nevi displazici pot avea mai mult de 100 de alunite si risc mai mare de a dezvolta melanom. Melanomul poate sa se dezvolte dintr-o alunita atipica.

Alunitele atipice NU sunt melanom.

Alunitele atipice se pot forma oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, sani sau picioare, dar apar adesea în zonele care au fost expuse frecvent la soare. Desi nu toate alunitele atipice sunt alunite precanceroase, pot deveni alunite canceroase sau melanom.

Scopul campaniei EMD este de a verifica cu ajutorul dermatoscopului alunitele (nevii displazici) si de a îndemna pacientii sa se adreseze medicului dermatolog la prima suspiciune.

Tratamentul în melanomul cutanat s-a schimbat radical începand cu 2019 si în tara noastra, intrand linii noi de tratament cum este cea imunologica si cea targhetata dupa mutatia genetica. De la tratamentul acordat initial doar stadiilor de boala metastatica, în prezent tratamentele se fac si în stadiul III de boala. Studiile în desfasurare arata ca în viitorul apropiat vom acorda tratament si pacientilor cu stadiul II de boala, adica melanom nemetastazat” a declarat Presedintele SRD, Prof. Dr. Calin Giurcaneanu.

La randul sau Secretarul General al SRD, Dr. Alin Nicolescu a precizat ca  “a fost dezvoltat Algoritmul pacientului cu melanom pe care vrem sa îl propunem colegilor oncologi si autoritatilor.  Pentru a diagnostica tumorilor cutanate nu este suficient sa evaluezi originea tumorilor prin biopsie ci trebuie sa le diferentiezi de alte leziuni cutanate, sa le cunosti evolutia si tratamentele unanim acceptate în functie de stadiul de boala. De aceea, nu este niciun specialist mai îndreptatit sa se ocupe de problemele pielii de la debut pana la faza de tratament decat dermatologul” .

Campania evidentiaza principalii factori considerati de risc înalt de catre dermatologi  în dezvoltarea cancerului cutanat:

  • Utilizarea de solare
  • Expunere frecventa intentionat la soare
  • Expunere în timpul activitatilor profesionale la soare
  • Expunere recreationala la soare (de exemplu sport sau gradinarit)
  • Istoric familial de melanom

Potrivit SRD, campania din acest an, ce poarta sloganul „Riscul de cancer cutanat: nu este vorba de ani, ci de kilometrajul UV” stabileste o legatura între expunerea cumulativa la radiatiile UV si riscul de cancer cutanat si încurajeaza publicul sa efectueze autoexaminari lunare ale pielii.

Calendarul evenimentelor Euromelanoma prin SRD

12 Mai -29 Iulie : Consulturi în principalele centre dermatologice din tara (Cluj, Brasov, Craiova, Constanta, Sibiu, Targu Mures, Iasi, Sibiu, Oradea, Bucuresti – Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Elias, Spitalul Victor Babes, Spitalul Militar)

14 Mai : Maratonul Subcarpati Trail Run editia a-III-a-Cocorastii Mislii Prahova

14 Iulie : Maratolnul – MTB Teleferic Challenge, Poiana Brasov, editia a – V-a,  (Parte a RoadGrandtour)

14-21 August : “Asuma-ti sa fii sanatos!”-Litoral 2022 (Vama Veche, Mangalia, Saturn, Neptun, Costinesti ) –parteneri UMFCD si SRE

1-4 Septembrie : Rosia Montana Marathon

Editia a doua a campaniei “Asuma-ti sa fii sanatos! –Litoral 2022”

Cu ocazia lansarii campaniei Euromelanoma –  “Kilometrajul UV , Societatea Romana de Dermatologie si-a anuntat si prezenta, pentru al doilea an consecutiv, alaturi de Societatea Romana de Endocrinologie, la evenimentul initiat si coordonat de   Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din BucurestiAsuma-ti sa fii sanatos! –Litoral 2022 – care se va derula la Malul Marii Negre, în perioada 14-21 august, în statiunile Costinesti, Neptun, Saturn, Mangalia si Vama Veche .

Rezultatele obtinute anul trecut în cadrul campaniei de preventie derulata pe litoralul Marii Negre de catre Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila în parteneriat cu cele doua societati, de dermatologie si de endocrinologie , ne obliga într-un fel sa dam continuitate acestei initiative pentru ca dorinta turistilor de a beneficia de consultari medicale gratuite s-a dovedit a fi una considerabila, în cele cinci zile de screening înregistrandu-se peste 2.000 de consultatii în ambele specialitati medicale, ceea ce ne confera perspectiva unei noi campanii de preventie de succes” a declarat Rectorul UMF “Carol Davila” din Bucuresti, Prof.Dr. Viorel Jinga.

Totodata, Dr. Alin Nicolescu– Secretar General al SRD a tinut sa sublinieze ca “prima editie a campaniei “Asuma-ti sa fii sanatos! –Litoral 2021” ne-a demonstrat înca odata ca rolul medicinei de preventie este unul fundamental pentru integritatea sanatatii fiecaruia dintre noi si mai mult de-atat, ca alegerea oamenilor de a constientiza importanta preventiei nu este doar una pur teoretica, ci si practica, chiar si atunci cand se afla în perioada concediilor de odihna ceea ce este extrem de îmbucurator pentru noi cei implicati în derularea actului medical, iar în eficienta dovedita a campaniei precedente putem adauga si faptul ca anumiti turisti consultati pe litoral au necesitat ulterior investigatii mai ample în clinici de specialitate, dar extrem de utile în prevenirea unor afectiuni ce ar fi putut deveni grave ”.

Numarul total al consultatiilor medicale înregistrate în cadrul campaniei de preventie Asuma-ti sa fii sanatos!”-Litoral 2021- a fost 2.066 din care  913 sunt consultatii de dermatologie pentru screening melanom;  iar în specialitatea endocrinologie s-au realizat 709 consultatii pentru screening sindrom metabolic si 444 pentru screening osteoporoza.

DESPRE EUROMELANOMA

Euromelanoma   este  o campanie pan-europeana dedicata sensibilizarii publicului cu privire la cancerul cutanat prevenirea acestuia si tratamentul precoce. Este coordonata de catre medici dermatologi europeni care îsi   dedica   timpul   pentru   a   promova   si   a împartasi informatii cu privire la preventia, diagnosticul   precoce   si   tratamentul cancerului   de   piele.   Acesta se concentreaza   în principal   pe   informarea   publicului   cu privire la   cancerul   de   piele,   inclusiv   prin intermediul evenimentului anual „Ziua screeningului Euromelanoma”  (Euromelanoma  Screening Day);   împartaseste   cunostinte  si   ghiduri   de   buna   practica   cu   personalul medical; lucreaza alaturi de clasa politica pentru a se asigura de faptul ca tratamentul cancerului   cutanat   este   recunoscut   si suportat   în   totalitate   de   catre   sistemul   de sanatate.Euromelanoma este o campanie înregistrata si activa în 33 de tari. www.euromelanoma.org

DESPRE SOCIETEATEA ROMANA DE DERMATOLOGIE

Societatea Romana de Dermatologie (SRD) este o asociaţie profesionala şi ştiinţifica de elita a medicilor dermatovenerologi din Romania, cu o îndelungata şi bogata tradiţie, afiliata Asociaţiei Medicale Romane (AMR). SRD este principalul for profesional al medicilor dermatologi din Romania . În general, scopul Asociaţiei consta în creşterea performanţei medicale în domeniul dermatologiei şi al venerologiei şi apararea valorilor şi intereselor acestei comunitaţi medicale. organizeaza, în ţara, congrese naţionale, conferinţe, consfatuiri, simpozioane şi participa, prin delegaţii sai, la congresele internaţionale şi la orice alte manifestari ştiinţifice. Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati www.srd.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner