• banner catena
 • EUROMELANOMA DAY 2020

  Au fost identificate trei puncte cheie pentru combaterea epidemiei cancerului cutanat

  • Numărul cazurilor de melanom la nivel mondial va atinge pragul de jumătate de milion (466 914) până în anul 2040, cu o creștere de 62% față de numărul cazurilor din 2018
  • 92% dintre persoane sunt conștiente de efectul nociv asupra sănătății cauzat de  expunerea la soare, însă în același timp 61% dintre acestea consideră atractivă pielea bronzată

  Două mari organizații s-au unit pentru a lansa o campanie globală de sensibilizare a publicului în lupta împotriva cancerului cutanat. În Raportul pentru 2020: oprirea epidemiei globale, Euromelanoma împreună cu The Global Coalition for Melanoma Patient Advocacy au identificat trei puncte cheie pentru combaterea cancerului cutanat:

  • îmbunătățirea cunoștințelor publicului cu privire la factorii de risc ai cancerului cutanat;
  • reducerea expunerii intenționate la soare;
  • modalități de a face din auto-examinarea pielii o practică frecventă.

  Datele adunate de World Health Organization (WHO) au arătat că în România, în anul 2018, au fost diagnosticate 1107 cazuri de melanom cutanat și 1400 de cazuri de cancer cutanat non-melanom, cu o rată a mortalității de 438 pentru melanomul cutanat și de 500 pentru cancerul cutanat non-melanom, numărul de cazuri fiind însă mult mai mare, acestea fiind doar cazurile care au avut cod de diagnostic. WHO prezice faptul că până în anul 2025, numărul cazurilor de melanoma cutanat va înregistra o creștere atât a ratei incidenței de 1% cu 1 120 de cazuri, cât și a ratei mortalității cu 3% mai mare cu 451 de cazuri. Până în anul 2040, aproape 1 122 de persoane vor fi diagnosticate cu melanoma cutanat, înregistrând o creștere de 1 % față de datele pentru 2018, corelat cu o rată a mortalitații ce va crește la rândul ei cu 9%, cu 479 de decese datorită melanomului cutanat.


  „Melanomul este o problemă importantă și chiar în contextul pandemiei nu poate fi ignorat. Datorită bunei organizări a medicilor dermatologi implicați în tratarea afecțiunilor cutanate, pacienții cu risc au putut beneficia de consultații în ambulator în marea majoritate a cazurilor. Revin către colegii noștri oncologi, cu rugămintea de a organiza împreună un protocol al pacientului cu melanom, astfel încât, acesta să beneficieze cât mai repede de toată asistența necesară chiar și în astfel de condiții, cum sunt condițiile actuale, când accesabilitatea este mai dificilă. ” a declarat, Dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerolg, Secretar General al Societății Române de Dermatologie.

  La nivel mondial, incidența cancerului cutanat de tip melanom cât și non-melanom a atins proporții epidemice. Se preconizează că numărul cazurilor de melanom cutanat va crește de la 287.723 în anul 2018 până la 340.271 în 2025, o creștere de aproximativ 18%. Până în anul 2040, numărul acestora va atinge pragul de aproape de jumătate de milion ( 466.914), o creștere totală de 62%. Mortalitatea va înregistra o creștere de la 20% cu 60.712 de cazuri în 2018 la 72.886 de cazuri în 2025 până la 105.904 de cazuri în 2040, o creștere de 74%.
  Acest raport rezumă descoperiri făcute de alte organizații, cât și comentarii ale celor mai renumiți dermatologici la nivel mondial.

  „Prima secțiune a acestui raport utilizează date brute cu scopul de cuantifica mărimea problemei atât în momentul de față, cât și măsura în care aceasta va suferi creșteri. Predicțiile făcute de către WHO sunt cu adevărat șocante și trebuie să fie un semnal de alarmă pentru a ne arăta că sunt necesare acțiuni pentru a gestiona epidemia globală a cancerului cutanat”, a spus Veronique del Marmol, președintele Euromelanoma.

  În ciuda evidențierii unei legăturii strânse între expunerea la razele UV și apariția cancerului cutanat, cercetări efectuate de către alte organizații au arătat că acestea nu sunt neapărat transformate în

  Related Posts