spot_img

GEMOTERAPIA ÎN „OBOSEALA ȘCOLARULUI”

dr. Spinu Monica Dr. Monica Spînu – medic specialist Medicină de familie – Cluj-Napoca

Începând cu vârsta grădiniței și mai accentuat odată cu intrarea la școală, ne confruntăm cu un simptom deloc banal și cu consecințe importante: oboseala școlarului. E suficient să aruncăm o privire peste manualele școlare pentru a înțelege cu cât de multă și complexă informație se confruntă copilul. În timp, pot să apară epuizarea mentală, intelectuală și, la fel de importantă, epuizarea emoțională. Iar acestea pot conduce spre simptome fizice: imunitate scăzută, infecții frecvente, cefalee etc. Iar de aici se poate ajunge la lucruri mai grave: tulburări comportamentale, pe care ca medici, uneori nu mai știm unde să le încadrăm și cum să le tratăm: refuzul categoric de a mai merge la școală, apatie, violență aparent fără cauză, tristețe, lipsa dorinței de a mai face ceva etc.

Un prim pas spre a preveni aceste manifestări este să identificăm rapid și să tratăm oboseala. Iar acest ”tratament” este complex, nu înseamnă doar să dăm copiilor medicamente.

POLYGEMMA 8_165 x 235.cdrÎn primul rând și obligatoriu trebuie identificată cauza. Cerem prea mult de la copil? Unii rețin mai ușor, alții mai greu, unii sunt buni la matematică, alții la muzică, unii au talent pentru limbi străine alții pentru practici manuale. Să forțezi copilul mai mult decât poate, la școală sau în nenumărate activități extrașcolare, e o gravă eroare, susțin psihologii; este premisa viitoarelor tulburări comportamentale și emoționale din viața adolescentului sau adultului de mai târziu. Școlile beneficiază de psiholog școlar, cu pregătire în psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională și psihopedagogie specială. Când simțiți că școlarul are probleme, apelați la acești specialiști.

Epuizarea mentală poate fi benefic influențată de câteva produse gemoterapice cu efect antiastenic și nu numai:

Extractul din muguri de Cătină este un tonic al sistemului nervos, indicat în stări de suprasolicitare fizică și psihică. Crește, de asemenea pofta de mâncare.

Extractul din semințe de Mesteacăn este recomandat în astenie psihică, dificultăți de concentrare, îmbunătățește memoria, indicat fiind la toate vârstele.

Extractul din muguri de Coacăz negru este indicat la copiii epuizați, friguroși, cu infecții și/sau alergii dese. (aproape toți avem nevoie de câte o cură cu Coacăz negru; acesta stimulează glanda suprarenală, care este frecvent epuizată de stres sau oboseală).

Extractul din mlădițe de Măceș are un puternic efect vitaminizant, iar în combinație cu Coacăzul negru poate fi util și în durerea de cap.

Extractul din muguri de Tei argintiu este folosit când există mult stres, neliniște, nervozitate, agitație și tulburări de somn.

Extractul din muguri de Smochin este utilizat atunci când oboseala sau agitația se răsfrâng și la nivelul stomacului; apar dureri de stomac, agitație sau ”fluturi” în stomac, mai ales la emoții, asociate cu oboseală, agitație, tulburări de somn.

La un copil cu oboseală accentuată și care face infecții respiratorii repetate putem asocia: Extract din muguri de Coacăz negru dimineața, Extract din muguri de Cătină la prânz, Extract din mlădițe de Măceș seara.

La un copil în perioada tezelor sau examenelor putem asocia: Extrat din semințe de Mesteacăn dimineața și la prânz, Extract din mlădițe de Măceș seara.

La un copil agitat, emotiv, cu dureri de stomac, eventual cu somn mai agitat sau care adoarme greu, se recomandă: Extract din muguri de Smochin de 1-2 ori pe zi, Extract din muguri de Tei argintiu seara.

Produsul Polygemma 8 -astenie psiho-fizică și memorie este o combinație de extracte gemoterapice și poate fi administrat la copilul mai mare, în cure de câte 2 săptămâni.

Pe lângă acestea, copiii au mare nevoie să le acordăm timp și pentru joacă și timp pentru odihnă. De fapt, ei sunt în creștere și acest proces necesită energie și timp ca să exploreze lumea din jur prin propriul fel, nu doar să ”o învețe”; și au de asemena nevoie să împărtășească cu noi, adulții, tot ceea ce descoperă. Iar când și noi, părinții, suntem obosiți, stresați, epuizați, putem folosi împreună cu copiii noștri produsele gemoterapice recomandate mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner