• banner catena
 • Importanța prevenției cancerului

  Interviu cu dr. Radu Dan Cristian, medic specialist Obstetrică-Ginecologie

  Neolife Medical Center

   

  În ce măsură vin femeile la un consult de prevenție, comparativ cu cele care vin determinate de o problemă?

  Sunt mai puține cele care vin pentru prevenție. În ultima perioadă companiile, dar și instituțiile de stat asigură angajaților acces la servicii de sănătate, abonamente medicale. Datorită faptului că pot accesa consultații fără a mai trece prin birocrația asigurărilor naționale de sănătate determină pacientele să profite de acest beneficiu și să vină la investigații de rutină, prevenție. Testul Papanicolau e exemplul clasic de investigație făcută pentru prevenție. Pacientele vin des pentru a efectua testul, deși la întrebarea ”Pentru ce faceți acest test?” majoritatea nu or să știe să răspundă.

  Este cancerul o boală care poate fi prevenită?

  În unele instanțe, da, cancerul poate fi prevenit. Fumatul poate predispune la o serie de cancere, cel mai cunsocut fiind cancerul pulmonar. Teoretic este incriminat și pentru factorii de risc ai cancerului de col, spre exemplu. În ceea ce privește prevenția în cazul cancerului de col cauzat în mare parte de infecția cu Papilloma Virus, ca metode de prevenire amintim folosirea prezervativului și vaccinarea. În țările în care vaccinarea se practică pe scară largă, numărul de cazuri de cancer de col uterin este foarte foarte scăzut. De asemenea, Papanicolau este recomandat pentru leziunile preneoplazice, care poate să conducă la o urmărire, respectiv la tratament adecvat care poate să oprească dezvoltarea leziunii către cancer de col uterin. Întrucât poate fi prevenit, cancerul de col uterin nu ar trebui să mai existe.

  În ce constă screening-ul în cancer?

  Mamografia și ecografia mamară. Când a început să fie utilizată mamografia în sceening-ul pentru cancerul  de sân, s-a constatat că nu este cea mai eficientă metodă la femeile tinere, este eficientă la vârsta la care numărul de cazuri este mai mare, după 40 de ani. Când numărul de cazuri de cancer este mai mare, și în plasa reprezentată de screening sunt prinse mai multe cazuri. Pe de altă parte nu este o metodă destinată depistării, să zicem, cazurilor incipiente. Multe trec, dar este una dintre metode și cea mai eficientă de până acum.

  Când și cui îi este recomandat să facă un screening?

  În ceea ce privește cancerul de col uterin, după începerea vieții sexuale, în funcție de diversele moduri în care reglementează organismele medicale din lume, pentru Papanicolau vârsta de 21 ani, 23 ani. Dar ține de momentul începerii vieții sexuale, orice metodă se screening are rolul să găsească cât mai multe, deci să răspundă bine la un raport preț-eficiență. Dacă facem multe teste și găsim puține cazuri, înseamnă că nu este un test eficient, așa încât pentru cancerul de col uterin este bine să știm când a început viața sexuală deoarece o tânără care și-a început viața sexuală la 13 ani, evident că până la 23 ani sunt 10 ani în care se puteau întâmpla multe lucruri.

  Related Posts