spot_img

„Cancerul va depăşi bolile cardio-vasculare, devenind ucigaşul numărul unu“

Interviu cu prof. dr. Lucian Miron, Institutului Regional de Oncologie din Iași

Specialiștii din domeniul oncologiei spun că în ultimii ani, lupta știinţei cu cancerul înregistrează progrese remarcabile, dar nu reușește încă vindecarea pacienţilor care se află în stadii avansate.

Cancerul tinde sa devină o problemă planetară implicând nu numai o profundă suferinţă umană ci și o presiune în creştere asupra sistemelor de sănătate. Cancerul reprezintă un grup heterogen de boli caracterizate prin creșterea necontrolată, invazia locală și diseminarea celulelor de la nivelul ţesutului de origine sau primar spre alte sedii ale organismului. Suntem astăzi capabili să vindecăm cancerele în stadiile I şi II de cancer dar capacitatea celulelor maligne de a disemina la distanţă în ţesuturi și organe (metastazare) transformă cancerul dintr-o boală de organ într-o patologie sistemică, ceea ce motivează includerea terapiilor sistemice în managementul cancerului şi reprezintă dificultatea principală în a identifica şi distruge toate celulele maligne diseminate în organism, ceea ce reprezintă caracteristica tumorală a stadiile III şi IV care sunt dificil de vindecat.

 

Credeţi că boala “cancerul” poate fi prevenită?

Omenirea se găseşte în faţa unei probleme de sănătate critice: în următoarele decade, cancerul va deveni cea mai importantă boală mondială. Către anul 2020, cancerul va depăşi bolile cardio-vasculare, devenind ucigaşul numărul unu, cu o tendinţă de dublare a numărului cazurilor şi deceselor în anul 2030. Actual, cancerul omoară mai multe persoane decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc, fiind responsabil de 7,9 milioane de decese în anul 2007, din care 72% în ţările în curs de dezvoltare. Cancerul continuă să reprezinte o problemă globală ce determinând circa 12,5% din toate decesele în întreaga lume. 90% din cancerele umane se datorează factorilor exogeni (externi organismului) dintre care cei mai importanţi aparţin “stilului de viaţă” – fumatul şi dieta. Acţionând preventiv numai asupra fumatului şi a alimentaţiei am putea preveni apariţia a 65% dintre cancerele actuale!

Ce părere aveţi despre rata mortalităţii crescute, în rândul tinerilor, datorită acestei boli?

Cancerul apare, din păcate şi la vârstele tinere. Sunt unele cancere precum leucemiile, limfoamele, tumori cerebrale, sarcoamele osului şi altele care sunt mai frecente la vârstele tinere. La această categorie de vârste este implicat factorul genetic adică moştenirea familială. La persoanele cu antecedente semnificative de cancer, măsurile de profilaţie şi de conduită ar trebui aplicate mai precoce. Nu se poate afirma “o rată a mortalităţii mai crescute la tineri”. Mult cancere ale tânărului, deşi agresive pot fi tratate cu mai mult succes decât la vârstnici!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner