spot_img

Lipozomii nanotehnologia în slujba sănătății

Farmacist primar Iuliana VASILACHE

Progresele nanotehnologiei au adus beneficii majoare în diverse domenii, inclusiv cel medical. Printre cele mai studiate stucturi nanometrice, cu utilitate în sfera farmacologică, sunt lipozomii.

Lipozomii se comportă ca adevărate sisteme de transport, de cedare către țesuturi și celule a substanțelor active. Această funcție deosebită se datorează structurii

lor fosfolipidice, asemănătoare cu cea a membranelor celulare. Lipozomii sunt microsfere ce au dimensiuni nanometrice, sunt biocompatibili și biodegradabili, netoxici, nonalergenici.

Majoritatea suplimentelor sub formă de comprimate, capsule sau pudră, sunt mai mult sau mai puțin absorbite de către corp fiind degradate în mediul intestinal înainte de a ajunge la destinație. Microsferele lipozomale constitue rezolvarea acestui neajuns.

LipoCellTechTM pudră lipozomală pură

LipoCellTechTM a reușit să obțină o pudră lipozomală foarte stabilă și cu o puritate fără precedent. Tehnologia a fost brevetată în SUA iar suplimentele sunt produse în Marea Britanie. Comparativ cu alte tipuri, această metodă nu necesită adăugarea alcoolului, aromelor sau altor ingrediente inactive, iar capsulele sunt condiționate în flacon de sticlă brună (singura

soluție de ambalare care păstrează nealterate calitățile produsului și nu influențează proprietățile acestuia).

Datorită faptului că invelișul microsferei lipozomale este aproape identic cu peretele celular, corpul va recunoaște moleculele LipoCellTechTM ca fiind ale sale, și astfel se asigură un grad foarte ridicat de absorbție celulară ce poate ajunge până la 99%. După livrarea ingredientelor active, învelișul fosfolipidic din care este compus lipozomul se contopește cu peretele celular, fortificându-l și regenerându-l.

Tehnologia de încapsulare lipozomală oferă avantaje incontestabile administării de suplimente nutritive și vitamine. Spre exemplu curcuminul este un supliment cu eficiență dovedită dar are dezavantajul unei solubilități reduse, biodisponibilități scăzute, a unui metabolism rapid cu eliminare sistemică majoră. Prin încapsularea curcuminului în micrososfere lipozomale se îmbunătățește profilul de biodistribuție, crește indicele terapeutic și se elimină riscul toxicității. Avantaje similiare pot fi descrise și pentru vitamine sau minerale captate în structuri lipozomale (Vitamina C, Magneziu, etc.).

Proprietățile farmacocinetice ale lipozomilor asigură o absorbție intestinală și o biodisponibilitate mult superioară formelor de condiționare clasică (tablete, capsule), atât pentru medicamente, cât și pentru suplimentele nutriționale.

Azi, multe publicații științifice și medicale din lumea-ntreagă atestă efectele antitumorale ale curcuminoidelor administrate lipozomal în cancerul pulmonar, cervical, de prostată, mamar, osos și hepatic, etc. Este dovedit că tehnologia de livrare lipozomală direct în celulele organismului intensifică activitatea antitumorală și antiinflamatoare a extractului de Curcuma longa, alături de alte multe proprietăți pe care acesta le exercită asupra organismului nostru, inclusiv de prevenire și de combatere a maladiei Alzheimer și de îmbunătățirea memoriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner