• banner catena
 • Patru semne ale constipației la copii

  Constipația apare destul de frecvent în cazul copiilor, afectând aproximativ 9%1 dintre ei. În cazul acestora, cauze- le constipației sunt foarte variate. Spre

  exemplu, copiii cu o vârstă mai mare de 2 ani, pot evita toaleta din diverse motive, fie că sunt implicați prea mult într-un joc, fie nu vor sa mear- gă în acel moment la baie. Alții pot fi preocupați de curățenia din băi la grădiniță sau la școală sau de lipsa de intimitate, motiv pentru care refuză să fo- losească toaleta mai multe zile la rând, ajungând să fie constipați. Desigur, și alimentația joacă un rol important în apariția constipației în rândul copi- ilor. Schimbările în dietă pot afecta tranzitul intes- tinal, iar copiii care consumă foarte multe dulciuri și zahăr sunt mult mai predispuși la constipație.

  Studiile2 arată că în ciuda faptului că 10% din- tre copii se confruntă cu constipația, doar 3% din- tre părinți ajung să consulte un medic cu privire la această problemă. Iar acest lucru se datorează faptului că părinții tratează constipația acasă, cu diverse remedii populare sau în multe cazuri, pă- rintele nici nu observă că cel mic se confruntă cu această tulburare.

  Iată patru semne ale constipației la copii:

  1 – Mai puțin de 2 scaune pe săptămână

  Copiii ar trebui să aibă scaun cel puțin o dată la 2 zile. Dacă observi că cel mic nu a mai avut sca- un de cel puțin 3 zile, acesta este un indiciu că cel mic ar putea să sufere de constipație. Dacă cel mic merge singur la baie și e obișnuit să nu îți cea- ră ajutorul, s-ar putea să nu observi întotdeauna acest lucru decât dacă el singur îți atrage atenția. De obicei constipația este însoțită și de alte simp- tome, cum ar fi: abdomen mai umflat și dureros, sângerări, infecții urinare.

  2 – Istoric de retenție a scaunului

  Spuneam mai devreme că în cazul copiilor, constipația poate să fie și o urmare a retenției scaunului. După o anumită vârstă, cel mic poate alege să nu meargă la baie în detrimentul altor lu- cruri considerate mai importante, cum ar fi joaca. Există și situații în care copilului îi este teamă să folosească toaleta din cauza unor experiențe mai neplăcute. De multe ori schimbarea mediului (în- ceperea grădiniței de exemplu) este asociată cu situațiile în care cel mic evită să meargă la toale- tă. Dacă și copilul tău trece printr-o perioadă de schimbări sau adaptare la un mediu nou, asigu- ră-te că îți spune dacă a folosit toaleta sau nu și care au fost motivele pentru care a evitat să mear- gă la toaletă.

  3 – Scaun tare și dureros

  Scaunul tare și dureros este un simptom clar al constipației. Dacă cel mic se plânge de așa ceva, poți încerca în primul rând cu unele schimbări în alimentație. Însă, dacă problema persistă, este bine să dai o fugă cu cel mic și până la medic.

  4 – Durere abdominală

  Constipația în cazul copiilor poate fi însoțită și de dureri abdominale. Dacă îl vezi pe cel mic că se ține de abdomen, refuză să mănânce și se plânge că îl doare, este clar că se confruntă cu proble- me digestive. Constipația este una din problemele pentru care trebuie sa consulti medicul, deoarece lasata netratata, poate duce la probleme serioase de sanatate.

  Un ajutor în reglarea tranzitului intestinal este OptiFibre®.

  OptiFibre® este un produs din 100% fibre na- turale, solubile, care ajută la reglarea tranzitului intestinal. Acest produs este recomandat copi- ilor cu vârsta de peste 3 ani! Urmează recoma- dările medicului în ceea ce privește dieta celui mic și tratamentul necesar pentru remedierea constipației.

  1. van den Berg MM, Benninga MA, Di Lorenzo C. Epidemiology of child- hood constipation: a systematic review. Am J Gastroenterol. 2006 Oct. 101(10):2401-9.
  2. Borowitz SM, Cox DJ, Kovatchev B, et al. Treatment of childhood constipa- tion by primary care physicians: efficacy and predictors of outcome. Pediat- rics. 2005 Apr. 115(4):873-7.

  Related Posts