spot_img

Nasul înfundat la copii

Nasul înfundat la copii este una dintre cele mai des întâlnite cauze de disconfort fizic și unul dintre cele mai frecvente motive pentru care părinții solicită consult medical.

Congestia nazală este o problemă pentru cei mici și o grijă pentru părinți. Când copilul are nasul înfundat este deseori agitat, nervos, mesele și somnul fiind afectate.

Cauzele sunt variate, dar cel mai frecvent este vorba de:

 • infecții. Acestea pot fi virale sau bacteriene. Pe lângă obstrucția nasului, copilul prezintă și febră, secreții nazale apoase sau mucopuruente, durere în gât, stare generală modificată, lipsa apetitului.
 • alergii. Sunt din ce în ce mai des întâlnite. Nasul înfundat se asociează cu strănut des, secreții nazale transparente, mâncărime la nivelul nasului, eventual afectarea concomitentă a ochilor (roșeață, secreții, mâncărime). Starea generală este bună, apetitul nu este modificat.
 • modificări anatomice și anomalii de structură. Cel mai frecvent este vorba de polipi (sau vegetații adenoide), specifici perioadei copilăriei. Prezența lor duce la respirație orală cvasipermanentă (copilul respiră pe gură mai tot timpul), facies caracteristic adenoidian, discomfort în special în timpul somnului.
 • corpi străini intranazali. Obstrucția nazală și secrețiile nazale sunt localizate la o singură nară, apare de regulă la grupa de vârstă 1-3 ani. Cel mai des întâlnite sunt pietricele, sâmburi mici, biluțe, hârtie, părți mici din jucării.

De ce este important să luăm măsuri?

Înlăturăm disconfortul copilului, îi îmbunătățim calitatea somnului, a alimentației și îl ferim de cea mai frecventă complicație, otita. Otita înseamnă o inflamație la nivelul urechii, copilul percepând-o sub formă de durere (de obicei intensă), senzație de ureche înfundată, clipocit sau scăderea auzului. Cei mici sunt mai predispuși la otită față de adulți, datorită particularităților anatomice. Trompa lui Eustachio (legătura dintre nas și ureche) este mai scurtă și cu traiect orizontalizat, favorizând astfel trecerea infecției de la nas spre ureche.

Ce putem face până ajungem la medic pentru tratament specific?

 1.  Igiena nasului. Se folosește ser fiziologic sau apă de mare, care puse în nas înmoaie secrețiile nazale, acestea putând fi eliminate mai ușor. Dacă copilul este mic și nu știe să sufle nasul există instrumente care ajută la extragerea secrețiilor. Pompițele de nas sau aspiratorul nazal se găsesc în farmacie sau în magazinele pentru copii.
 2.  Umidificarea aerului cu umidificator de cameră care să asigure o umiditate de 40-60%.
 3.  Uleiuri esențiale cu efect decongestionant puse în aparat de cameră sau pe o batistă în apropierea copilului, nu direct pe piele.
 4.  Îndepărtarea potențialilor alergeni: animale de casă, perne și pilote cu puf, evitarea fumului de țigară, cosmeticelor, parfumurilor de cameră, plantelor.
 5. În cazul nasului înfundat, părinții se pot adresa medicului de familie, medicului pediatru sau medicului ORL-ist.

Semne de alarmă care necesită prezentarea de urgență la medic:

 1. vârsta copilului sub 3 luni
 2. afectarea somnului și/sau a alimentației
 3. scăderea auzului
 4. dureri de urechi (otalgie)
 5. febră înaltă (peste 39 grade)
 6. respirație urât mirositoare

În urma examenului de specialitate copilul va primi un diagnostic și un tratament specific, adică medicamente și sau proceduri care vor îndepărta cauza nasului înfundat și vor ușura respirația.

Autor: Dr. Maria Cristina Mihalache, Medic primar Pediatrie Regina Maria

Sursa: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner