• banner catena
 • „Nu am facut destul” caravana de testari medicale gratuite in mediul rural – o solutie pentru accesul la servicii medicale in perioada pandemiei

  „Nu am facut destul” caravana de testari medicale gratuite in mediul rural. 1.134 de persoane au venit la testarile medicale gratuite din cadrul caravanei „Nu am facut destul”, ajunsa la a saptea editie, organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer. Prezenta este mai crescuta decat in alti ani, ceea ce arata interesul romanilor pentru propria lor sanatate si nevoia de a gasi solutii pentru a le asigura acces la serviciile medicale in perioada pandemiei.

  Caravana s-a desfasurat in 8 weekenduri, in 14 sate din 5 judete (Prahova – Apostolache, Iordacheanu, Lipanesti, Cocorastii Mislii, Gorj – Balesti, Ticleni si Negomir, Valcea – Otetelisu, Ialomita – Ciulnita, Reviga si Sfantul Gheorghe, Olt – Plaviceni, Scarisoara si Dobrosloveni). Testarile au inceput in octombrie 2020, au fost intrerupte din cauza restrictiilor COVID si au fost incheiate in aprilie 2021.

  Oamenii prezenti la testari au beneficiat gratuit de analize de sange (hemograme si PSA pentru prostata), ecografii mamare, dermatoscopii, EKG, teste HPV, masuratori de tensiune, puls, glicemie, indice de masa corporala. Pe langa testari, caravana a avut si o componenta educativa – beneficiarii au primit informatii despre cancerul mamar, cancerul de col uterin, cancerul ovarian, cancerul pulmonar si melanom, dar si despre importanta efectuarii analizelor anuale de sange. Femeile au invatat cum sa isi palpeze sanii cu ajutorul unor mulaje care reproduc tumori maligne si benigne.

  Persoanele care au fost identificate cu suspiciuni la ecografie si dermatoscopie au primit sprijin pentru a-si face rapid mamografii si respectiv controale dermatologice suplimentare.

  Costurile campaniei au fost acoperite din sponsorizari din partea unor companii private. Examinarile au fost facute de medici specialisti si rezidenti care au fost asistati de studenti voluntari de la facultatile de Medicina din Bucuresti si Craiova.

  „In anul 2020, diagnosticarea in cancer a scazut cu 30-40%, ceea ce va coplesi sistemul de sanatate atunci cand procentele amintite vor fi diagnosticate in faze tardive si cu costuri ridicate. In ceea ce priveste cancerul bronhopulmonar, s-a dovedit ca au fost diagnosticate cu 3.000 de cazuri mai putine decat in 2019 si aceste lucruri au fost cauzate atat de situatia pandemica din tara noastra, cat mai ales de lipsa unui plan national de cancer. Concluzia acestei campanii arata nevoia urgenta a unui plan national de cancer in care screening-ul va fi esential pentru a mai da o sansa romanilor la viata, prin depistarea cancerului in stadii curabile!” spune Cezar Irimia, presedinte FABC.

  Caravana „Nu am facut destul” 2020-2021, in cifre:

  • Total persoane testate, varste si IMC:
  • 134 de oameni au beneficiat de testari (858 femei si 276 barbati).
  • Cea mai tanara persoana are 9 ani, cea mai in varsta – 88 ani.
  • Distributie varste: sub 30 de ani – 8,5%, 30-49 ani – 35,8%, 50-69 ani – 40,8%, peste 70 ani – 14,9%.
  • Indice de masa corporala (IMC): subponderal – 2,4%, normal – 20,9%, supraponderal – 33,7%, obezitate clasa 1 – 24,9%, obezitate clasa 2 – 12,4%, obezitate clasa 3 – 5,7%.

   

  • Analize de sange:
  • 019 de hemograme efectuate
  • 70% dintre cei prezenti nu si-au facut analizele de sange in ultimul an.
  • Mai mult de un sfert dintre pacientii cu varsta de peste 50 de ani nu si-au facut analize de sange in ultimii 5 ani.
  • Dintre toti cei care si-au facut analize de sange, 22,2% au avut trimitere de la medicul specialist, 43,4% au avut trimitere de la medicul de familie si 34,5% si le-au facut din proprie initiativa.
  • 10% dintre persoanele testate au
  • 10% dintre persoanele testate prezinta cresteri ale numarului de leucocite ce sugereaza o posibila infectie / inflamatie.
  • 2% au un numar scazut de trombocite ce poate fi asociat cu modificari de coagulare, dar si alte patologii.
  • 294 de teste PSA. Dintre acestea, 8,5% au avut rezultate in afara valorilor normale.
  • Cancer de col uterin:
  • 298 de teste HPV. Dintre acestea, 7,04% au fost pozitive.

   

  • Dermatologie:
  • 516 de dermatoscopii Dintre acestea, 42 au primit recomandari de control suplimentar, dar 30 dintre ei l-au refuzat, desi le-a fost oferit gratuit, in cel mai apropiat oras. Dintre cele 12 persoane care au mers la dermatolog, 2 au primit diagnosticul de carcinom (un tip de cancer de piele). Dintre toate persoanele prezente la testari, 218 au spus ca au alunite care le fac probleme si 155 au fost sau aveau de gand sa mearga la dermatolog pentru ele.

   

  • Cancer mamar:
  • 684 de ecografii Dintre acestea, 86 de femei au primit recomandari pentru mamografie. Doar 61 au mers, desi toate femeile puteau beneficia de mamografii gratuite in regim de urgenta si chiar
  • transport gratuit daca aveau nevoie. Dintre cele 61, un caz de cancer a fost confirmat (pacienta a facut intre timp si mastectomia). O alta femeie, care avusese in urma cu cativa ani cancer mamar, si la care medicii radiologi din caravana au gasit suspiciuni, asteapta in aceasta perioada rezultatul unor analize de specialitate.
  • 74,6% dintre femeile prezente la testari nu si-au facut niciodata o ecografie mamara.
  • 65,3% dintre femeile prezente la testari nu s-au palpat niciodata.

  • Alte statistici relevante:
  • 15,4% dintre persoanele prezente la testari au sau au avut o ruda care sufera / a suferit de un tip de cancer.
  • 6% dintre persoanele prezente la testari au sau au avut o ruda care sufera / a suferit de cancer mamar.
  • Prezenta la mamografie a persoanelor care au primit recomandare de mamografie a fost de 70%.
  • Prezenta la controlul suplimentar dermatologic a persoanelor care au primit aceasta recomandare a fost de 28%.

  Campania „Nu am facut destul” este organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Asociatia Pacientilor Cronici din Romania (APCR) si Asociatia Bolnavilor de Cancer (ABC).

  Numai in ultimii trei ani, in timpul caravanei au fost diagnosticate 5 femei cu cancer mamar si 4 persoane cu cancer de piele.

  In cele 6 editii precedente, caravana „Nu am facut destul” a ajuns in 30 de judete din tara, a testat peste 6.000 de persoane din sate cu ajutorul a peste 400 de medici si studenti voluntari.

  “Dupa varsta de 60 de ani, realizarea unui set de analize anuale, care sa cuprinda, inevitabil, si o hemoleucograma ar trebui sa devina o rutina. Analizele de sange sunt importante pentru ca evalueaza starea de sanatate generala a unei persoane, precum si functionarea organelor principale. Janssen Romania susţine demersurile de conştentizare a importanţei efectuarii analizelor de sange anuale pentru a putea diagnostica si urmari din timp evolutia unor posibile afecţiuni. Cu cat un diagnostic este pus mai devreme, cu atat şansele de supravieţuire sunt mai mari.”, menţioneaza Ioana Nainer, Patient Centricity Lead, Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson, Romania.

  “Proiectul <Caravana de testari medicale gratuie in mediul rural – Nu am facut destul> marcheaza pentru noi confirmarea ca Bristol Myers Squibb este o companie axata pe transformarea vietii pacientilor cu ajutorul stiintei. Este misiunea noastra de a ajuta pacientii prin intermediul stiintei, cercetarii si dezvoltarii, dar si de a fi alaturi de ei in lupta cu bolile grave; de la diagnostic pana la tratament. Pentru ca pacientii sunt in centrul a tot ceea ce facem, nu renuntam niciodata in cautarea noastra privind urmatoarea inovatie care ar putea reprezenta noi sperante pentru aceia care au nevoie urgent, chiar astazi, de noi optiuni de tratament.” – spune Catalin Radu, General Manager Bristol Myers Squibb Romania.

  In acest an, campania este sustinuta de companiile Roche, Janssen, Novartis, Synevo Romania, Bristol Myers Squibb, Pfizer, AstraZeneca, Farmaciile Alphega, Accu-Chek, MSD si de voluntari de la Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti si Societatea Studentilor Medicinisti din Craiova.

  Partener strategic: Caravana cu Medici.

  Perteneri media: Click Sanatate, Radio Trinitas, Radio Romania Constanta, Vocea Olteniei, www.eurovalcea.ro.

  Mai multe detalii despre campanie pot fi gasite pe www.invingemcancerul.ro.

  Despre FABC

  Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost infiintata in anul 2005 din necesitatea ca toti cei care lupta impotriva cancerului sa devina o forta cu o voce puternica. FABC este interfata intre organizatiile membre si institutiile statului, institutiile europene din domeniul sanatatii, precum si organizatiile europene si internationale similare. FABC numara peste 75.000 de membri in intreaga tara, pacienti, supravietuitori si voluntari.

  FABC este o federatie formata din 26 asociatii care activeaza pe plan local, la nivelul judetelor. Misiunea FABC este de a face lobby si advocacy activ pentru promovarea, respectarea si garantarea drepturilor pacientilor cu cancer, ca si pentru implementarea masurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati: www.fabc.ro.

  Related Posts