• banner catena
 • Osteoporoza – Întrebări și răspunsuri

  Autor: Dr. Roxana Tanasache Medic specialist Medicină Nucleară; Osteodensitometrie DXA Centrul Medical Mediclass • www.mediclass.ro.

  Osteoporoza este definită ca o scădere a densităţii minerale osoase măsurată cu metoda DXA, aceasta fiind „standardul de aur”. Se recomandă în special examinarea șoldului şi a coloanei  lombare, acestea fiind reprezentative, din punct de vedere al structurii osoase, pentru întregul schelet, astfel încât, dacă se detectează prezența osteoporozei în aceste regiuni, se poate concluziona că ea afectează tot sistemul osos. Metoda este nedureroasă, neinvaziva, precisă, cu minimă iradiere.

  Când este recomandat un test DXA?

  Se recomandă examinarea DXA femeilor cu vârsta peste 50 ani, bărbaţilor de peste 65 ani, persoanelor care au avut deja o fractură de fragilitate, persoanelor care au scăzut cu 3 cm în înălţime, persoanelor subponderale sau celor cu osteoporoză secundară (tratament cu cortizon mai mult de trei luni consecutiv),celor cu poliartrită reumatoidă, hipertiroidism sau  hiperparatiroidism,celor care au afecțiuni sistemice (gastrointestinale, hepatice, renale) ce determină o absorbție deficitară a calciului, celor care consumă alcool,fumătorilor şi persoanelor care primesc tratament cu medicamente care pot determina pierderea de substanţă minerală osoasă (heparină, medicaţie hipocolesterolemiantă sau anticonvulsivantă). Semne indirecte de osteoporoză ar fi: un abdomen mai proeminent, curbarea spatelui şi dureri de coloană, curbarea membrelor inferioare, senzaţia de slăbiciune la efortul de a duce un obiect mai greu şi aceea apărută la ortostatismul prelungit.

  Care sunt avantajele şi dezavantajele DXA?

  Avantajul major al osteodensitometriei DXA este diagnosticarea osteoporozei în stadiu precoce. Dezavantajul este că nu se poate folosi la femeile însărcinate.

  Care sunt măsurile de prevenire a osteoporozei?

  Diagnosticul precoce este printre cele mai importante metode de prevenţie pentru a reduce incidenta apariţiei fracturilor. Deşi scăderea măsei osoase este inerentă cu înaintarea în vârsta şi accentuată, mai ales la femei, după instalarea menopauzei, există măsuri legate de alimentaţie şi stilul de viaţa pe care le putem adopta ca acest proces să fie încetinit.

  • Consumul de lapte şi iaurt cu conţinut redus de grăsimi şi a celor suplimentate cu vitamina D
  • Consumul de peste: pestele din conservă, consumat cu tot cu oase, este o sursă bogată de calciu, iar pestii „graşi” au conţinut important de vitamină D
  • Consumul de plante „verzi”: brocoli, salata contin calciu în cantitate crescută, potasiu şi vitamina K, necesare pentru a bloca pierderea osoasă de calciu
  • Consumul de soia: conţine nu doar calciu, dar şi fitoestrogeni
  • Limitarea consumului de proteine la 50 grame pe zi pentru femei şi 63 grame pe zi pentru bărbaţi, deoarece acestea antrenează excreţia crescută de calciu
  • Limitarea consumul de cofeină, deoarece crește excreţia de calciuAbandonarea fumatului: fumătorii au densitatea osoasă cu până la 10% mai scăzută, ceea ce se traduce printr-un risc de două ori mai mare de fracturi vertebrale şi creşterea cu 50% a riscului de fractură de şold; mai mult, fracturile se vindecă mai dificil la fumători
  • Evitaţi consumul excesiv de alcool pentru că împiedica absorbţia corespunzătoare de calciu
  • Tratamentul precoce al depresiei (crește nivelul de cortizol-hormon legat de stress-care „scoate” mineralele din oase)
  • Exerciţii fizice uşoare efectuate cel puţin 30 de minute de trei ori pe săptămână (îmbunătăţirea echilibrului, a posturii şi a flexibilităţii reduce riscul căderilor şi, ca urmare, a fracturilor).Se indica mersul, alergatul, urcatul scărilor, tenisul sau voleiul.Înotul nu este o metodă eficientă, deoarece oasele şi muşchii trebuie să facă un efort împotriva gravitaţiei.

  Related Posts