spot_img

Dobândirea controlului capului la bebeluși

Autor: Kt. Geanina Dinu Centrul de Recuperare Pediatrică KinetoBebe www.kinetobebe.ro

Cu siguranță vă amintiți momentul când v-ați ținut pentru prima dată copilul în brațe, a fost o experiență pe care nu o veți uita niciodată. Vă amintiți și de medicul, de asistenta sau de mama dumneavoastră care vă spunea să aveți grijă să îi susțineți capul micuțului. La naștere, nou-născuții nu au un control bun asupra capului, deoarece mușchii gâtului sunt slabi și încă nu și-au dezvoltat abilitățile motorii necesare pentru a-și susține capul.  O provocare majoră pentru a dobândi această abilitate este să-l înveți să-și susțină singur capul, dezvoltându-și mușchii gâtului. Dobândirea acestei abilități este fundamentală, întrucât stă la baza câștigării altor achiziții motorii, cum ar fi rostogolitul, statul în funduleț, târâtul și în cele din urmă mersul. De asemenea, copilul trebuie să-și poată susține capul înainte de a începe diversificarea. Fiecare bebeluș are propriul ritm de a se dezvolta, iar controlul capului va fi, fără dar și poate, o abilitate pe care copilul tău o va dobândi treptat, în timp. Este necesar să înțelegem importanța acestei abilități și să putem identifica eventualele întârzieri în dezvoltare.

Care sunt etapele prin care dobândesc bebelușii controlul capului?

La naștere. Nou-născutul prezintă un control slab al capului, de aceea are nevoie de ajutor pentru a-și susține capul și gâtul. Spre sfârșitul primei luni, reușește să întoarcă capul de pe o parte pe cealaltă, însă va prefera partea de unde provine un stimul luminos, auditiv, sau prezența părintelui.

Achiziții 1-2 luni. Bebelușul se mișcă global, printr-o mișcare în masă, astfel capul determinând mișcarea întregului corp. Pe burtică reușește să ridice capul pentru scurt timp și menține sprijinul pe antebrațe. Tot în această perioadă învață să fixeze cu privirea și să urmărească un obiect. În timp ce îl țineți în brațe încearcă să își susțină și să își controleze capul pentru scurt timp.

Achiziții 3-4 luni. Puteți observa un control mai bun asupra capului, sugarul reușind să mențină capul pe mijloc. Când stă pe burtică, ridică capul la 45°, adoptând postura „păpușă joasă”  putând astfel să își ridice trunchiul superior până la nivelul sternului cu sprijin simetric la nivelul coatelor. De asemenea este în stare să urmărească un obiect pe direcție orizontală prin rotația completă a capului stânga-dreapta, fără a implica centura scapulo-humerală.

Achiziții 4-6 luni. Începând cu vârsta de 4 luni și jumătate, atunci când stă pe burtică este capabil să își susțină mult mai bine capul și să mențină sprijinul pe un antebraț, cealaltă mânuță folosindu-o pentru a prinde o jucărie. În jurul vârstei de 6 luni, pe burtică, achiziționează postura „păpușă înaltă “, sprijinul realizându-se la nivelul palmelor, cotul fiind extins. Centrul de greutate se deplasează tot mai mult caudal, bebelușul fiind în stare sa își ridice capul și trunchiul pana la nivelul coapsei.

Cum îl puteți ajuta?

O activitate foarte importantă pentru dezvoltarea motorie armonioasă a bebelușului este statul pe burtică. Din motive de siguranță, în primele luni de viață, se recomandă ca sugarul să doarmă pe spate, de aceea nu trebuie neglijat timpul petrecut pe burtică. Poziționarea bebelușului pe burtică are un rol deosebit de important în a dobândi controlul capului, a îmbunătăți funcția de sprijin și a întări musculatura capului și gâtului, a spatelui și musculatura abdominală.

Când ar trebui să vă îngrijorați?

Dacă bebelușul are 3 luni și observați că nu reușește să-și susțină capul sau nu îl poate ridica nici măcar puțin; dacă observați asimetrii (menține capul înclinat mai mult pe o parte sau preferă să privească doar spre o anumită parte) menționați acest lucru pediatrului. De asemenea dacă bebelușul este născut prematur (mai devreme de 37 de săptămâni), va avea nevoie de mai mult timp în fiecare etapă de dezvoltare motorie, dacă vă îngrijorează acest aspect puteți discuta cu medicul pediatru.

SFATURI!!! 

  • Încercați să poziționați sugarul pe burtică dupa ce se trezește și este odihnit. Începeți cu intervale de timp scurte, 2-3 minute și creșteți perioada de timp pâna la 20 de minute pe zi, în funcție de toleranța și nevoile copilului.
  • O modalitate excelentă de a vă conecta cu copilul este de a-l pune pe pieptul dumneavoastra în timp ce sunteți într-o poziție înclinată pe un scaun, pat sau podea. l
  • Inițiați contactul vizual, vorbiți-i, cântați-i copilului în timp ce este pe burtă, deoarece acest lucru îi va atrage interesul și îl va motiva să participe.
  • În timp ce copilul se joacă pe burtică, țineți o jucărie în fața lui pentru a-i atrage atenția. Acest lucru va încuraja copilul să ridice capul și să ajungă să o atingă, ulterior să o prindă și să se joace cu ea. Puteți folosi jucării colorate sau care fac zgomot, o oglindă sau cărticele senzoriale pentru a crește interesul copilului și a-l stimula să ridice capul.
  • Rulați un prosop pentru a crea un suport și poziționați-l subaxilar, astfel îl ajutați oferindu-i un  un sprijin suplimentar în timpul poziționării pe burtică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner