În ultimul timp, preocuparea pentru postura corectă în rândul școlarilor a crescut semnificativ. Cu o creștere a utilizării tehnologiei și a timpului petrecut în fața ecranelor, precum și cu o reducere a activității fizice, este necesar să abordăm importanța menținerii unei posturi corecte, mai ales în școli. Postura copiilor poate fi influențată negativ de pozițiile vicioase adoptate în timpul activităților școlare, cum ar fi statul la birou, scrisul sau utilizarea calculatorului.
Implicarea kinetoterapeuților în prevenirea posturilor vicioase în mediul educațional poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea și dezvoltarea corectă a elevilor.
Un aspect esențial al prevenirii posturii vicioase în școli este educarea. Elevii ar trebui să fie conștienți de importanța unei posturi corecte și de efectele negative ale unei posturi vicioase asupra sănătății lor pe termen lung. O poziție asimetrică ce se repetă zilnic, poate avea un impact negativ asupra aliniamentului corporal, putând conduce în viitor la asimetrii posturale, dureri și tensiuni musculare.
În procesul de profilaxie a posturilor vicioase în școli, kinetoterapeutul joacă un rol esențial, împărtășind cu copiii cunoștințele sale pentru a preveni și corecta problemele legate de postură. Terapeutul oferă, de asemenea, ghidare și educație atât elevilor, cât și cadrelor didactice cu privire la practici sănătoase de postură și mișcare. Astfel, prin colaborarea cu cadrele didactice și elevii, kinetoterapeutul poate contribui la crearea unui mediu școlar care promovează o postură sănătoasă și un stil de viață activ.
Pentru a transmite informații utile elevilor cu privire la postura corectă, terapeuții folosesc o serie de măsuri și sfaturi pentru a preveni posibile asimetrii:
- Observarea posturii corecte în bancă în timpul lecțiilor, cât și în timp ce scriu. Pentru a preveni o posibilă postură vicioasă este important ca cei mici să cunoască modurile corecte de a sta în bancă: cum ar trebui să mențină capul, spatele, membrele superioare și inferioare.
- Purtarea corespunzătoare a ghiozdanului. În drumul lor către școală, este necesar ca elevii să poarte corect ghiozdanul și să știe cum să-l ajusteze corespunzător pentru a nu crea asimetrii posturale.
- Utilizarea în mod adecvat a tehnologiei. Fie că vorbim de utilizarea telefonului, a tabletei sau a televizorului, în timpul folosirii acestor dispozitive copiii trebuie să mențină o poziție corectă, astfel încât să nu pericliteze buna postură corporală sau sănătatea ochilor.
- Sportul înseamnă sănătate. Mișcarea practicată în orice formă influențează pozitiv viața copiilor în vederea dezvoltării armonioase și a cultivării unui stil de viață sănătos și activ.
Prin aceste măsuri, kinetoterapeuții pot contribui semnificativ la prevenirea posturilor vicioase în școli, promovând astfel un mediu de învățare sănătos și echilibrat pentru elevi. Kinetoterapeutul poate juca un rol central în procesul de profilaxie, asigurându-se că fiecare elev beneficiază de informații utile și că obiectivele cu privire la sănătate și performanță sunt atinse.
Pentru a preveni aceste posturi Asociația KinetoBebe desfășoară în anul 2024 un program de profilaxie gratuit în școlile din București și împrejurimi numit #StaiDrept-Programul de prevenire a atitudinilor posturale vicioase în cadrul căruia kinetoterapeuții pediatri pun în practică aceste sfaturi împreună cu copiii din clasele primare. https://www.asociatia-kinetobebe.ro/staidrept
În concluzie, implicarea kinetoterapeutului în prevenirea posturilor vicioase la școală aduce beneficii semnificative în optimizarea sănătății și performanței elevilor.
Autor: kinetoterapeut Teodora Popescu
Asociația KinetoBebe
www.kinetobebe.ro