spot_img

Radioterapie moderna și în România

În ciuda faptului că radioterapia și chirurgia pot vindeca până la 40% din persoanele diagnosticate cu cancer, rețeaua națională de centre de radioterapie este inexistentă. Conform unui raport oficial înaintat Ministerului Sănătății în 2008, numai 27% din pacienții cu indicație de radioterapie în cadrul tratamentului oncologic complex sunt iradiați, adesea în condiții tehnice precare și cu mari întârzieri. În prezent, specialiștii români în oncologie așteaptă cu interes demararea unui program național de radioterapie, promis de reprezentanții Ministerului Sănătății. Între timp, românii diagnosticați cu diferite forme de cancer pot beneficia de cea mai performantă tehnologie din domeniul radioterapiei din țară în cadrul clinicii medicale private Neolife Medical Center, una din clinicile medicale de referință din România și din spatiul est European.

Potrivit specialiștilor, acceleratorul liniar din Clinica Neolife, sistemul Truebeam STX, este cel mai performant aparat de radioterapie din România. Cu ajutorul acestui aparat de radioterapie pot fi tratate toate tipurile de cancer care necesită radioterapie. Mai mult decat atat, datorită controlului sincronizat al mișcării, tehnologia este mai eficientăîn tratarea cancerului pulmonar, mamar, cancerul de prostată sau cel al regiunii spinale.

Sistemul Truebeam STX integrează metodele de radioterapie și radiochirurgie într-un singur aparat, oferind pacientului un tratament mai precis și mult mai rapid, reducând durata sesiunilor de tratament. Concret, tratamentul de radioterapie poate fi încheiat într-o săptămână prin realizarea a cinci ședințe, comparativ cu metodele clasice de radioterapie care durează între șase și șapte săptămâni. Potrivit specialiștilor, tratamentul poate fi administrat în trei-patru ședințe în tumorile locale, care nu au metastazat, cum ar fi în stadiile incipiente de cancer pulmonar dar si in tumorile intracraniene.

Radioterapia este un proces complex de tratament oncologic, realizat de o echipă multidisciplinară. În primă etapă, se stabilește indicația de tratament, în cadrul unei comisii de specialiști, din care fac parte medici oncologi, imagiști, radioterapeuți, anatomo-patologi, dar și medici de alte specialități implicate în patologia oncologică, printre care amintim: ORL, ginecologie, chirurgie, medicină paliativă și psihologie clinică. Ulterior se trece la punerea în practică a tratamentului, etapă în care specialistul în imagistică medicală are un rol la fel de important ca cel al medicul radioterapeut. Asta pentru că verifică starea tehnică a aparaturii și efectuează periodic teste dozimetrice. Fiind și personajul central în elaborarea planului de tratament, tehnicianul-asistent de radioterapie urmărește parametrii geometrici ai efectuării radioterapiei și aplică efectiv tratamentul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner