• banner catena
 • Rolul evaluarilor multidisciplinate in evolutia bebelusului prematur

  Bebelusul nascut prematur nu este doar un bebelus care s-a nascut prea devreme, ci un copil care s-a nascut imatur din punct de vedere al tuturor organelor, adica acestea nu sunt inca capabile sa functioneze optim. Din acest motiv, se recomanda ca bebelusii nascuti prematur sa fie supusi la o serie de controale de specialitate in mod repetat pana la 1-2 ani. Iata de ce.

  In ceea ce priveste dezvoltarea creierului, maturarea completa a acestuia se atinge la varsta de 40 de saptamani, atunci cand sunt formate toate acele circumvolutiuni de pe scoarta cerebrala. La prematuri, cu cat copilul este nascut mai devreme, cu atat lucrurile sunt mai complexe, iar bebelusii sunt expusi riscului de hemoragie in interiorul structurilor creierului si se pot distorsiona legaturile neuronale. Pe langa aceste complicatii, la copiii prematuri exista riscul de deformari articulare si spasticitate musculara.

  Parintii nu trebuie insa sa se sperie daca bebelusul lor s-a nascut prematur pentru ca medicina a evoluat si exista solutii pentru o recuperare completa. Important este ca terapia sa inceapa cat mai devreme, ideal in primele 3 luni de viata, si copilul sa fie urmarit de o echipa multidisciplinara formata din medic neonatolog, ortoped, oftalmolog, ORL-ist, kinetoterapeut, osteopat si psiholog. Acestia vor evalua periodic bebelusul pentru a a se asigura ca riscul de complicatii este redus la minim, deficitele sunt corectate iar copilul se dezvolta optim.

  Rolul medicului neonatolog este foarte important si incepe inca de dinaintea nasterii bebelusului, continuand apoi si dupa externarea din maternitate. Practic medicul neonatolog este un ”manager de caz” care vede bebelusul periodic, analizeaza evolutia acestuia, stabileste calendarul evaluarilor ulterioare si il directioneaza catre alti specialisti, recomandand controalele si investigatiile ce trebuiesc facute.

  La capitolul controale, pe langa consulturile la medicul neonatolog, foarte important este consultul oftalmologic pentru ca prezinta un risc de orbire. Consultul oftalmologic este o investigatie ce trebuie facuta de toti copiii nascuti prematur, fara exceptie. Un alt consult important este cel la medicul ortoped. Acesta va realiza si o ecografie de sold, iar in urma rezultatelor, in echipa cu specialisti in kinetoterapie si osteopatie, va recomanda inceperea terapiei pentru corectarea problemelor de postura, articulare sau musculare.

  E important ca la bebelusul prematur toate aceste controale si investigatii sa se faca in intervalul de timp indicat de catre medic pentru ca astfel si rezultatele vor fi spectaculoase. In clinica Cron Pheonix exista o echipa multidisciplinara de medici care va poate ajuta in dezvoltarea psihica si motorie a acestor bebelusi, iar copiii pot recupera toate functiile pe care le-au pierdut in urma aparitiei complicatiilor.

  Toate investigatiile evaluarii neuro-motorii, cognitive si ortopedice a copiilor nascuti prematur pot fi facute in Centrul Cron Pheonix. Va punem la dispozitie o echipa de medici cu experienta in managementul prematurilor (neurolog pediatru, ortoped pediatru) si un pachet special care cuprinde o consultatie ortopedica pediatrica, o consultatie neurologica pediatrica, o ecografie de sold si o evaluare a functiilor neuro-motorii ale bebelusului. O evaluare corecta si completa ii poate oferi copilului tau o viata echilibrata!

  Pentru mai multe informatii:

  Centrul de Reabilitare Ortopedica si Neurologica Phoenix

  https://www.cron-phoenix.ro/
  contact@cron-phoenix.ro
  0721 863 958 / 0721 567 186

  Related Posts