spot_img

Programul KIDS WorkOut dezvoltat de clinica CRON Phoenix

Programul KIDS WorkOut si sfaturi de urmat de la specialisti clinicii CRON Phoenix in urma efectelor pandemiei COVID asupra bunastarii fizice si emotionale a copiilor.

In perioada 2019-2020, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), peste 20 milioane de cazuri au fost confirmate cu COVID-19, cu aproximativ 800.000 de decese raportate incepand cu jumatatea lunii august 2020. Prin urmare, au fost impuse mai multe masuri de sanatate publica, inclusiv politicile de distantare sociala si carantina. Insa, conform mai multor studii internationale, aceste politici au avut si consecinte negative asupra sanatatii cum ar fi simptome de stres post-traumatic, confuzie si anxietate sau furie. In randul copiilor si tinerilor, exista dovezi convingatoare care sugereaza ca activitatea fizica este importanta pentru sanatate si bunastare.

Teama celor mici a dat nastere unor comportamente nedorite. Acestia au uitat sa aiba rabdare unii cu altii, sau cum sa isi exprime nevoile si dorintele. Astfel, multi dintre ei au devenit in aceasta perioada de timp mai egoisti, mai duri si posesivi cu cei din jur. Lipsa unei comunicari adecvate cu parintii a facut ca insecuritatea resimtita de copii sa creasca, uneori in asa masura incat sa nu mai fie constienti de emotiile si starile lor sau sa confunde emotiile intre ele. De aici si reactiile cateodata bizare ale acestora, dezvoltand posibile tulburari de comportament. Pe de alta parte, revenirea in banci a copiilor a reprezentat de asemenea un factor stresor. Readaptarea acestora la normalitate s-a produs pe alocuri anevoios. S-au intors apatici, anxiosi, cu gandul la ”cat mai avem din ora?” sau ”ne vom intoarce iar in online?”, ”vom sta iar departe de invatatoare, de profesori, de colegi?”. Din nou multe incertitudini, din nou acest stres ce poate duce la somatizari, tulburari si boli a declarat Ana-Maria ANGHEL – psihoterapeut CRON Phoenix.

Dincolo de efectele asupra sanatatii emotionale a copiilor, exista semnale serioase care vin si din partea medicilor in ceea ce priveste sanatatea fizica a celor mici. ”Din pacate, in ultimele luni vedem multe cazuri pe zi de copii cu deformari considerabile precum cifoza sau scolioza, iar acest lucru este cauzat de orele multe pe care copiii si adolescentii le-au petrecut sau inca le mai petrec in fata ecranelor prin scoala sau gradinita online. Acestia adopta pozitii statice, incorecte de cele mai multe ori pentru perioade lungi de timp (3-5 ore pe zi), fapt care mentine muschii in pozitii gresite, iar acest lucru are un impact de neglijat si asupra coloanei vertebrale. Daca aceste deformari survin la un copil care este sedentar, deformarile se vor mentine, nu se vor corecta. Mare parte dintre acesti copii care ajung la noi au renuntat la sporturile practicate. In cabinet ne mai confruntam si cu din ce in ce mai multi copii cu greutate corporala peste limita, kilograme in plus care afecteaza dezvoltarea osoasa. Dar, ceea ce ne ingrijoreaza cel mai mult este ca la copiii mici, de gradinita, intalnim o epidemie de mers pe varfuri. Aceasta manifestare nu trebuie neglijata, ea este o somatizare a emotiilor pe care nu reusesc sa le gestioneze”, a explicat dr. Valentina Contanu, medic ortoped pediatru.

Ce este de facut

Pe langa consultul si evaluarea ortopedica si posturala, specialistii recomanda programele de sport pentru copii. Activitatea fizica are numeroase beneficii imediate pentru sanatate, cum ar fi imbunatatirea somnului si a performantei scolare. Exercitiile fizice ofera, de asemenea, beneficii pentru sanatatea mintala, deoarece este o iesire excelenta pentru copii pentru a face fata factorilor de stres si s-a demonstrat ca reduce riscul tulburarilor de dispozitie si anxietatii.

”Sportul si activitatea fizica duc adesea la imbunatatirea stimei de sine, la mentinerea unei greutati corporale optime si la o mai buna relationare cu ceilalti. In plus, exista studii care arata ca sportul, in special programele personalizate ajuta la corectarea posturii si optimizeaza programele de recuperare medicala ce adreseaza deformari de coloana” a explicat dr. Valentina Contanu, ortoped pediatru la clinica CRON-Phoenix.

Acesta este si motivul pentru care echipa din care dr. Contanu face parte a dezvoltat programul KIDS WorkOut. Acesta contine elemente de aerobic, fitness, exercitii functionale, elemente de zumba si yoga, pilates si streching, intr-o imbinare atragatoare pentru copii.

Antrenamentele se desfasoara prin intermediul jocurilor, dar si a altor tehnici menite sa  mentina vie atentia copiilor si sa stimuleze dorinta de a participa la aceste clase.

In cadrul cursurilor, participantii vor fi consiliati nutritional, astfel incat sa isi poata insusi si aplica regulile de nutritie necesare adoptarii unui stil de viata sanatos.

Inscrierile in programul KIDS WorkOut se pot face la 0790.667.941. Mai multe detalii gasiti pe https://www.cron-phoenix.ro/proiecte-pentru-copii

Autori:

Ana-Maria ANGHEL – psihoterapeut CRON-Phoenix

Valentina Contanu, medic ortoped pediatru CRON-Phoenix

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner