spot_img

Rolul fitoterapiei în susţinerea imunităţii şi a sănătăţii aparatului respirator

Dr.Luminița Paraschiv, Medical Affairs Manager Prisum

Trăim într-un mediu plin cu microorganisme, iar o parte ele dintre ele sunt neprietenoase şi ne pot îmbolnăvi grav.

Dacă suntem sănătoşi, trebuie să mulţumim sistemului imunitar cu care am fost înzestraţi încă de la naştere. Acesta are rolul de a ne apăra, distrugând microbii de multe ori înainte să ştim că am fost atacaţi. Gardienii organismului nostru se numesc leucocite sau globule albe, au diferite roluri şi acţionează împreună, ca o armată, urmând strategii bine puse la punct. O anumită categorie de leucocite utilizează arme foarte eficiente în lupta cu bacteriile şi cu virusurile, denumite anticorpi.

 Ce se întâmplă, însă, când sistemul imunitar nu funcţionează aşa cum trebuie, ca atunci când avem o alimentaţie dezechilibrată, când sunt expuşi constant poluării, stresului, oboselii? Devenim mai vulnerabili în fața microbilor, trecem prin infecţii repetate, facem forme mai grave sau prelungite de boală.

În cazul unei infecţii respiratorii, ne putem apăra prin susţinerea imunităţii şi prin protecţia aparatului respirator. În acest sens, oamenii au apelat la ajutorul plantelor medicinale din cele mai vechi timpuri, iar proprietăţile lor terapeutice au fost validate si de cercetarile moderne.

Astfel, Tinospora cordifolia (Guduchi), Balsamodendron mukul (Guggul), Glyccyrrhiza glabra (Lemn dulce) sunt plante din flora indiană, folosite în mod tradiţional pentru a creşte capacitatea de apărare a organismului în fața infecţiilor respiratorii. Studiile au demonstrat că aceste plante acţionează prin mențierea leucocitelor şi a anticorpilor în limite optime. Emblica officinalis sau Agrişele indiene sunt fructe bogate în antioxidanţi atât de utili în susţinerea imunitații, precum şi în substanţe cu rol antiviral şi antibacterian, cu acţiune directă asupra germenilor patogeni.

Fitoterapia ne oferă soluţii şi pentru susţinerea sănătăţii aparatului respirator. Plante precum Ocimum sanctum (Busuioc sfânt), Hyssopus officinalis (Isop), Vitis vinifera (Viţa de vie) intervin, prin intermediul antioxidanţilor şi a substanţelor cu rol antiinflamator şi antialergic, în protecţia aparatului respirator. Adhatoda zeylanica (Vasaka) conţine vasicină, substanţa din care a derivat ulterior bromhexinul şi care intervine în fluidificarea mucusului, favorizează expectoraţia şi ajuta la eliminarea secreţiilor în exces şi a germenilor patogeni.

Atunci când microbii rămân cantonaţi la nivelul faringelui, laringelui şi a amigdalelor, putem acţiona folosind preparate locale pe bază de miere, propolis sau diferite uleiuri esenţiale. Mierea (Mel despumatum) exercită efect protector şi calmant la nivelul mucoasei inflamate. Uleiurile esenţiale de Cuişoare (Syzygium araticum), Cardamom (Elettaria cardamomum), Scorţişoară (Cinnamomum zeylanicum) au efect antiviral şi antibacterian și ajută la distrugerea microbilor la poarta de intrare, prevenind pătrunderea lor în arborele respirator, iar prin acțiunea analgezică și antiinflamatoare locală ameliorează durerile în gât.

Fitoterapia ne oferă soluţii eficiente pentru a rămâne sănătoşi. Trebuie doar să facem alegeri înţelepte, să recunoaștem capacitatea terapeutică a plantelor şi să respectăm natura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner