spot_img

Sanofi informeaza despre disponibilitatea vaccinului sau gripal in farmaciile comunitare si in lantul local de distributie

Pe fondul cazurilor de gripa si al spitalizarilor in crestere, o perioada extinsa de vaccinare impotriva gripei ar putea spori protectia populatiei

Sanofi informeaza despre disponibilitatea vaccinului sau gripal in farmaciile comunitare si in lantul local de distributie

Emisfera nordica se confrunta cu o circulatie a gripei neobisnuita, cu un un debut devansat al sezonului gripal 2022-2023 si cu cresteri rapide ale numarului de cazuri, potrivit Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor. Specialistii avertizeaza ca gripa sezoniera, impreuna cu alte infectii virale, cum ar fi VRS si COVID-19, sunt de asteptat sa aiba un impact mare asupra serviciilor de sanatate si asupra populatiei. Acest lucru evidentiaza cat de important este ca persoanele din grupurile cu risc ridicat sa se vaccineze, pe tot parcursul sezonului, impotriva gripei si COVID-19, precum si ca toata lumea sa se protejeze impotriva infectiilor virale.

Este nevoie de 10 pana la 14 zile dupa vaccinare pentru ca organismul sa dezvolte raspuns imunitar si protectie. Prin urmare, majoritatea tarilor incep imunizarea la inceputul toamnei. De cele mai multe ori, sezonul gripal nu incepe inainte de jumatatea lunii noiembrie si dureaza, de obicei, pana la sfarsitul lunii mai a anului urmator[1].

Dr. Adrian Marinescu

Director Medical, Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”

„Sezonul gripal actual prezinta o cronologie mai neobisnuita si se dovedeste a fi mai agresiv decat sezoanele pre-pandemice, cel mai probabil din cauza expunerii reduse a populatiei la virusul gripal si a masurilor de siguranta sporite din timpul pandemiei de COVID-19. Exista, in mod evident, o crestere a numarului de cazuri si, cel mai probabil, aceasta tendinta ascendenta se va mentine si in urmatoarele saptamani. Exista, totodata, si un risc crescut de co-infectie, in contextul circulatiei intense si a altor virusuri in aceasta perioada. De aceea, nu este prea tarziu sa ne vaccinam impotriva gripei. Avand in vedere ca sezonul gripal este inca intr-un stadiu incipient si probabil ca vom vedea un varf intre sfarsitul lunii ianuarie si mijlocul lunii februarie, mai este timp pentru a oferi o protectie sporita publicului prin vaccinarea antigripala.

Vaccinarea s-a dovedit a fi cea mai eficienta masura de protejare a populatiei impotriva gripei si a complicatiilor acesteia, motiv pentru care vaccinarea populatiei, in special a persoanelor din categoriile cu risc ridicat, ar trebui extinsa. Vaccinul gripal ne protejeaza de infectii si ii protejeaza si pe cei din jurul nostru care sunt mai predispusi la complicatii severe.”

Evolutia epidemiologica actuala in tara noastra si in regiune arata o circulatie intensa a virusurilor gripale, rezultand o incidenta crescuta a cazurilor de gripa raportate la majoritatea grupelor de varsta. 16 din 32 de tari si regiuni care raporteaza intensitatea activitatii gripale au inregistrat o intensitate ridicata sau foarte mare, iar 22 din 31 de tari si regiuni care raporteaza asupra raspandirii geografice a virusurilor gripale au inregistrat activitate pe scara larga, indicand o circulatie extinsa a gripei sezoniere in intreaga regiune[2].

De la inceputul actualului sezon gripal, in Romania au fost raportate 362 de cazuri de gripa confirmate de laborator si 2 decese. Comparativ cu sezonul prepandemic 2019-2020, in sezonul actual s-a inregistrat o crestere a numarului de cazuri clinice cu 5 saptamani mai devreme[3].

Dr. Lidija Milicevic

General Manager Vaccines, Sanofi Romania

“Intelegem ca nu exista doua sezoane de gripa la fel si ne straduim sa fim pregatiti pentru neprevazut. Intrucat asistam la o crestere rapida a cazurilor de gripa si a spitalizarilor, Sanofi Romania doreste sa anunte ca pentru sezonul gripal 2022-2023 exista in continuare vaccinuri gripale disponibile in stoc la nivelul intregii tari. Vaccinul nostru gripal este disponibil la distribuitori, in farmacii, cabinete ale medicilor de familie si centre medicale si poate fi prescris si utilizat pentru a proteja populatia de gripa si de potentialele complicatii ale acesteia.”

Gripa este o amenintare serioasa la nivel global, determinand anual 3 pana la 5 milioane de cazuri severe si intre 290 000 si 650 000 de decese. OMS recomanda vaccinarea antigripala in special pentru grupurile de populatie cu risc ridicat. Printre acestea se numara persoanele de peste 65 de ani, persoanele cu afectiuni cronice, copiii intre 6 luni si 5 ani, femeile insarcinate, persoanele institutionalizate si personalul medical[4].

Despre Sanofi

Suntem una dintre cele mai importante companii globale din domeniul sanatatii si ne ghidam dupa un singur scop, acela de a fi de neoprit in cautarea miracolelor stiintei pentru a imbunatati vietile oamenilor. Echipa noastra, prezenta in peste 100 de tari, este dedicata transformarii practicii medicale, pentru a face imposibilul posibil. Oferim optiuni de tratament care ar putea schimba viata si vaccinuri salvatoare pentru milioane de oameni din intreaga lume, punand in acelasi timp sustenabilitatea si responsabilitatea sociala in centrul ambitiilor noastre.

Compania Sanofi este listata la EURONEXT: SAN si NASDAQ: SNY

Relatia cu presa

Ioana Vlasceanu | 0724.237.912 | ioana.vlasceanu@pringrup.ro 

[1] https://www.ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/prevention-and-control/vaccines/timing accesat in ianuarie 2023

[2] Weekly influenza overview, Week 52/2022 (26 December – 1 January 2023) – https://flunewseurope.org/

[3] https://www.cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale/gripa/3385-informare-infectii-respiratorii-26-12-2022-01-01-2023-s-52/file

[4] https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal) accesat in ianuarie 2023

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner