Sănătatea coloanei vertebrale joacă un rol important în menținerea unei vieți active și confortabile. Atunci când apar diferite deviații ale coloanei, în funcție de gravitatea acestora, pot afecta calitatea vieții, mai ales în cazul adolescenților aflați în plină dezvoltare. Acest articol explorează aspectele cheie ale scoliozei idiopatice și, de asemenea, opțiunile de tratament, având ca scop ajutarea părinților în a înțelege mai bine această patologie.
Scolioza idiopatică este definită ca fiind o deformare a coloanei vertebrale de cauză necunoscută care poate apărea în perioada copilăriei, în perioada de adolescență și chiar adultă. Această deformare apare în toate cele trei planuri ale corpului:
- Planul frontal (privit din față sau din spate) – în acest plan, coloana se curbează spre stânga sau spre dreapta.
- Planul sagital (privit din lateral) – în mod fiziologic, coloana vertebrală prezintă niște curburi fiziologice numite cifoză și lordoză. Cifoza este localizată la nivel toracal, iar lordoza la nivel lombar. În cazul scoliozei, aceste curburi pot fi exagerate sau aplatizate.
- Planul transversal – în acest plan apare rotația vertebrelor în jurul propriului ax, iar acest lucru poate influența și cutia toracică.
Când trebuie să mergem la un specialist?
Este importantă vizita la un specialist dacă se observă oricare dintre următoarele semne sau simptome care ar putea indica scolioza:
- Asimetrie vizibilă a umerilor: dacă un umăr pare mai ridicat decât celălalt.
- Asimetrie la nivelul șoldurilor: dacă un șold este mai sus decât celălalt.
- Durere de spate persistentă: deși scolioza nu provoacă întotdeauna durere, dacă disconfortul persistentă la nivelul spatelui ar trebui să se realizeze un control de specialitate.
- Modificări ale posturii: dacă se observă preferința în a menține trunchiul înclinat mai mult într-o parte sau în a menține sprijinul mai mult pe un membru inferior.
- Antecedente familiale: dacă există cazuri de scolioză în familie, riscul poate fi mai mare și este indicat să faci un control preventiv.
Tratamentul scoliozei depinde de severitatea curburii și, de asemenea, poate fi influențat și de vârstă.
Unele dintre principalele opțiuni de tratament sunt:
- Terapia Schroth – este o formă de terapie utilizată în cazul scoliozelor. Aceasta constă într-o serie de exerciții care vizează corectarea asimetriilor posturale.
- Corsetul – este recomandat de medicul ortoped în tratamentul scoliozei pentru a preveni agravarea acesteia.
- Intervenția chirurgicală – aceasta este utilizată în cazul scoliozelor severe.
Odată cu creșterea în vârstă, copilul devine din ce în ce mai independent și poate realiza activitățile cotidiene singur. Aceasta poate fi un motiv pentru care părinții nu pot observa la timp o eventuală postură asimetrică.
În concluzie, scolioza este o patologie care poate influența negativ dezvoltarea optimă a copilului, iar din acest motiv calitatea vieții poate scădea semnificativ. Ținând cont că este considerată o patologie a cărei cauză este necunoscută, nu putem influența cauza, ci doar efectul. Tratamentul scoliozei este unul conservator și trebuie adaptat fiecărui copil în parte având ca scop încetinirea progresiei.

Asociatia KinetoBebe
Recuperare Pediatrică
www.kinetobebe.ro