spot_img

Tuberculoza 2017

Tuberculoza 2017- încotro?

• Tuberculoza (TBC) a fost, în 2015, prima cauză de mortalitate la nivel mondial, depăşind HIV/SIDA, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
• În România, în fiecare zi, trei persoane mor din cauza tuberculozei, iar OMS atrage atenţia asupra provocărilor majore pe care le pune tuberculoza rezistentă la medicamente.
• Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) organizează, pe data de 9 mai a.c., la Ambasada Statelor Unite ale Americii,  conferinţa “Tuberculoza 2017- încotro?”, în cadrul căreia va avea loc şi premierea concursului de materiale jurnalistice “Priveşte-mă prin ochii mei”.

Subdiagnosticarea sau diagnosticarea târzie şi lipsa medicamentelor necesare duc la apariţia tuberculozei multi-drog rezistente (TB-MDR) şi a tuberculozei extrem de rezistente la tratament (TB-XDR).

Potrivit Strategiei Naţionale de Control al Tuberculozei, costul spitalizării unui pacient cu TB MDR, timp de 90 de zile, fără alte complicaţii, este cuprins între aproximativ 12.000 USD şi 18.000 USD. Deşi tratamentul tuberculozei este gratuit în România, fondurile publice nu ajung pentru formele rezistente ale bolii. Tratamentele acestora sunt asigurate, prin Programul Naţional de Control al Tuberculozei din România (PNCT), din finanţări ale Fondului Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei (www.theglobalfund.org) şi Mecanismului Financiar Norvegian 2009- 2014. Granturile acordate de Fondul Global ţărilor aplicante vin în completarea şi susţinerea deficitului naţional în ceea ce priveşte sumele alocate programelor de prevenire şi control al celor trei epidemii.

Proiectele cu finanţare externă se vor termina în 2017, iar pacienţii cu forme rezistente ale tuberculozei nu vor mai avea acces la tratament. Soluţiile propuse de Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) sunt creşterea bugetului PNCT pentru asigurarea tratamentelor şi a diagnosticului rapid al TB şi preluarea intervenţiilor de suport pentru pacienţi de către administraţile locale.

„Priveşte-mă prin ochii mei!“-  concurs de materiale jurnalistice

Scopul competiţiei de materiale jurnalistice „Priveşte-mă prin ochii mei!“ este de a aduce în atenţia opiniei publice aspecte legate de existenţa tuberculozei, pericolul pe care îl reprezintă, modul cum trăiesc pacienţii, dar şi de a determina autorităţile să ia măsuri pentru combaterea bolii care, netratate, poate duce la pierderea capacităţii de muncă, invaliditate şi deces.

Concursul dotat cu premii în bani se adresează tuturor jurnaliştilor, bloggerilor, studenţilor la Jurnalism sau Ştiin­ţe ale Comunicării, dar şi studenţ­ilor facultăţ­ilor de imagine şi regie de film şi TV, care doresc să realizeze un material audio-video sau scris pentru campania de luptă împotriva tuberculozei. Materialele audio, video şi cele scrise (testimonial, reportaj, documentar sau orice altă formă care se încadrează în jurnalismul audio-vizual) vor fi analizate pe baza relevanţ­ei pentru temă, a impactului mesajului, a corectitudinii informaţ­iilor şi a impactului estimat asupra publicului.

Organizatorii concursului pot facilita contactul jurnaliştilor cu pacienţi sau foşti pacienţi dispuşi să fie intervievaţi, să participe la filmări sau să contribuie în orice alt mod la producerea acestora. Materialele jurnalistice pot fi înscrise în concurs până pe data de 5 mai 2016 (modalitatea de înscriere se găseşte pe site-ul www.asptmr.ro, Secţiunea Media).

Câştigătorii vor fi selecţ­ionaţ­i de o comisie de jurizare formată din reprezentanţ­i ai ASPTMR şi TB Europe Coalition (Coaliţia Europeană de Luptă împotriva Tuberculozei), comisia fiind condusă de domnul Jonathan Stillo, antropolog medical american cu o lungă istorie în combaterea TB atât în România, cât şi pe plan internaţional. Jonathan Stillo, care studiază, încă din 2006, tuberculoza în România, va anunţa câştigătorii concursului în cadrul conferinţei din data de 9 mai, la care va participa printr-o transmisie în direct din SUA.

Cele 6 premii, fiecare în valoare de 900 de lei impozabili, vor fi înmânate câştigătorilor în cadrul conferinţei de la Ambasada SUA.

Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă- ASPTMR

Pentru detalii suplimentare privind desfăşurarea concursului vă puteţi adresa domnului Ştefan Răduţ (tel. 0720.15.61.58, e-mail office@asptmr.ro).

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner