spot_img

Vaccinul gripal VaxigripTetra pentru sezonul 2023/24, disponibil in farmaciile din Romania

Sanofi Romania anunta ca vaccinul gripal VaxigripTetra® este acum disponibil in farmaciile din Romania. Acesta poate fi achizitionat din farmaciile comunitare si din cele din cadrul clinicilor medicale, pe baza unei prescriptii medicale de la medicul de familie. Conform indicatiilor terapeutice, VaxigripTetra® este destinat pentru prevenirea bolii gripale la adulti, inclusiv gravide, adolescenti si copii cu varsta de la 6 luni si peste. In plus, ofera protectie pasiva sugarilor sub 6 luni, atunci cand este administrat in prealabil femeilor gravide[i]. Administrarea VaxigripTetra trebuie efectuata cu respectarea stricta a recomandarilor medicale.

Prof. Dr. Victoria Arama

Medic infectionist si Sef de sectie la Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Balş”

„Fiecare sezon gripal este extrem de imprevizibil. Se stie ca, dupa fiecare pandemie, au urmat cativa ani in care incidenta si severitatea infectiilor respiratorii au fost semnificativ mai mari. Gripa este cea mai severa “viroza respiratorie”, pentru ca are risc crescut de evolutie catre forme severe, complicatii si deces, in special la varstnici si la pacientii cu diverse boli cronice.

Insa gripa nu este doar o infectie respiratorie, intrucat complicatiile gripei se extind mult in afara sferei respiratorii. Astfel, gripa creste de 8 ori riscul de accident vascular cerebral,  de 10 ori riscul de infarct miocardic acut si poate decompensa diabetul zaharat, insuficienta cardiaca, insuficienta renala. In plus, dupa un episod gripal, varstnicii pot pierde din capacitatea de a efectua activitatile zilnice in mod independent.

Gripa este o infectie severa, iar vaccinurile raman cea mai buna modalitate de preventie. Ca profesionisti in domeniul sanatatii, este de datoria noastra sa crestem gradul de constientizare cu privire la severitatea infectiei gripale si sa promovam vaccinarea antigripala, in special pentru grupele populationale la risc (varstnicii, gravidele si pacientii cu boli cronice), dar si pentru adultii sanatosi.”

Datele arata ca gripa poate duce la complicatii severe pentru diferite categorii de persoane. Gripa poate exacerba o serie de afectiuni cronice preexistente ale sistemului respirator, inclusiv astmul si boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)[ii]. Adultii de peste 40 de ani au un risc de 8 ori mai mare de a avea primul accident vascular cerebral dupa o infectie gripala[iii], in timp ce gripa creste riscul de pneumonie de 8 ori la copiii sub 14 ani[iv]. Pana la 1 din 3 varstnici internati cu gripa dezvolta pneumonie[v]. Si pacientii cu diabet zaharat au un risc de sase ori mai mare de a fi internati in cazul contractarii gripei[vi].

Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor din cadrul Institutului National de Sanatate Publica,  in sezonul 2022 – 2023 au fost confirmate in laborator 3 900 cazuri de gripa in Romania, comparativ cu 1 045 detectate in sezonul precedent. Din cele 57 814 cazuri de afectiuni clinice compatibile cu gripa raportate, un procent de 21,6 % din aceste cazuri au fost spitalizate (12 480), cele mai multe cazuri care au necesitat internarea fiind in randul persoanelor cu varsta peste 65 de ani[vii].

Dr. Lidija Milicevic

General Manager Vaccines, Sanofi Romania

„Gripa este o boala infectioasa imprevizibila. De aceea, vaccinarea antigripala este atat de importanta, in special pentru persoanele care prezinta un risc crescut de infectie severa. Prin vaccinurile noastre gripale cautam nu numai sa prevenim gripa, ci si sa protejam cat mai multi oameni de complicatiile sale severe, care pot duce la spitalizari.

Am observat o cerere crescuta pentru vaccinurile noastre gripale in sezonul gripal 2022/23 din emisfera nordica, ca o consecinta a circulatiei crescute a virusurilor gripale in urma relaxarii restrictiilor impuse de pandemia COVID-19. De aceea, continuam sa producem numarul maxim de doze de vaccin gripal pe care capacitatea noastra globala il permite, urmarind intotdeauna sa raspundem cererii la nivel global si national. Ne vom indeplini toate angajamentele privind livrarile de vaccin gripal, pe baza nevoilor identificate impreuna cu partenerii nostri comerciali in perioada dinaintea sezonului gripal.

In plus, incepand cu acest sezon gripal, suntem cu un pas mai aproape de a oferi protectie dincolo de gripa seniorilor din tara noastra, prin asigurarea disponibilitatii vaccinului gripal indicat pentru persoanele cu varsta de 60 ani si peste pentru prevenirea bolii gripale[viii].”

Vaccinarea antigripala anuala este cea mai buna modalitate de preventie impotriva gripei si, implicit, a complicatiilor acesteia. In fiecare an pot aparea tulpini diferite ale virusului gripal, sezoanele gripale fiind, prin urmare, imprevizibile de la un an la altul. VaxigripTetra® este un vaccin gripal tetravalent (virion fragmentat, inactivat), care contine doua tulpini de tip A si doua tulpini de tip B ale virusului gripal, conform recomandarilor emise de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), pentru sezonul gripal 2023 – 2024, in februarie 2023[ix].

Majoritatea persoanelor se recupereaza dupa gripa intr-o saptamana fara interventie medicala. Cu toate acestea, gripa prezinta riscuri ridicate pentru persoanele vulnerabile, ducand la un spectru larg de complicatii severe ale bolii, inclusiv deces. Anual sunt estimate 3 pana la 5 milioane de cazuri grave si de la 290 000 pana la 650 000 de decese din cauze respiratorii, la nivel global[x]. Decesele cauzate de gripa afecteaza in principal persoanele cu varsta de 65 de ani sau peste din tarile dezvoltate indiferent de varsta, iar in timpul epidemiilor de gripa, numarul ridicat de persoane care nu se vaccineaza afecteaza productivitatea, in timp ce presiunea asupra unitatilor de asistenta medicala poate deveni covarsitoare[xi]. Mai multe informatii despre gripa sunt disponibile la www.despregripa.ro.

Despre Sanofi

Suntem una dintre cele mai importante companii globale din domeniul sanatatii si ne ghidam dupa un singur scop, acela de a fi de neoprit in cautarea miracolelor stiintei pentru a imbunatati vietile oamenilor. Echipa noastra, prezenta in peste 100 de tari, este dedicata transformarii practicii medicale, pentru a face imposibilul posibil. Oferim optiuni de tratament care ar putea schimba viata si vaccinuri salvatoare pentru milioane de oameni din intreaga lume, punand in acelasi timp sustenabilitatea si responsabilitatea sociala in centrul ambitiilor noastre.

Compania Sanofi este listata la EURONEXT: SAN si NASDAQ: SNY

Relatia cu presa

Ioana Vlasceanu | 0724.237.912 | ioana.vlasceanu@pringrup.ro 

Referinte

[i] VaxigripTetra Rezumatul Caracteristicilor Produsului Data revizuirii textului: Iulie 2023

[ii] https://www.ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/facts/factsheet,  data ultimei accesari August 2023

[iii] Warren-Gash, C. et al. Eur. Respir. J. 51(3). pii: 1701794 (2018)

[iv] Kubale J, et al. Clin Infect Dis. 2021 Dec 6;73(11):e4288-e4295

[v] Goodwin, K., Viboud, C., & Simonsen, L (2006). Antibody response to influenza vaccination in the elderly: A quantitative review. Vaccine.2006.24(8):1159–1169. Available at: https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2005.08.105

[vi] Bouter KP, et al. Diabetes Res Clin Pract. 12:61-8 (1991)

[vii] CNSCBT – Analiza sezon gripal 2022-2023. Disponibil la: http://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/gripa-si-infectii-respiratorii-acute/3535-analiza-sezon-gripal-2022-2023/file

[viii] Efluelda Rezumatul Caracteristicilor Produsului Data revizuirii textului: August 2023

[ix] WHO recommendations for influenza vaccine composition for the 2023-2024 Northern Hemisphere influenza season

Available at: https://www.who.int/publications/m/item/recommended-composition-of-influenza-virus-vaccines-for-use-in-the-2023-2024-northern-hemisphere-influenza-season

[x] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal); accessed August 2023

[xi] Thompson WW, Weintraub E, Dhankhar P, Cheng PY, Brammer L, Meltzer MI, Bresee JS, Shay DK. Estimates of US influenza-associated deaths made using four different methods. Influenza Other Respir Viruses. 2009 Jan;3(1):37-49. doi: 10.1111/j.1750-2659.2009.00073. x. PMID: 19453440; PMCID: PMC4986622.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner