• banner catena
 • Ziua Carentei de Fier 2020 – Luati in serios problema carentei de fier!

  Ziua Carentei de Fier 2020 – Luati in serios problema carentei de fier!

  • Deficitul de fier si anemia feripriva afecteaza una din trei persoane la nivel mondial
  • Femeile aflate in perioada de premenopauza, femeile insarcinate si copiii cu varsta sub cinci ani fac parte din categoria persoanelor cu risc
  • Carenta de fier poate fi usor diagnosticata cu ajutorul unui set de analize de sange si se poate trata

   

  Vifor Pharma Romania sprijina Ziua Carentei de Fier, un eveniment international dedicat cresterii gradului de constientizare a impactului carentei (deficitului) de fier si al anemiei feriprive1.

  Un apel pentru intelegerea impactului semnificativ pe care aceasta afectiune il poate avea asupra vietii celor cu carenta de fier a fost lansat si in mediul online, prin intermediul platformei www.carentadefier.ro, care invita populatia sa afle mai multe despre simptomele specifice si sa se adreseze medicului, atunci cand este cazul.

  Fierul are un rol vital pentru intregul organism, inclusiv in producerea globulelor rosii, asigurarea functionarii eficiente a inimii si a creierului si in prevenirea infectiilor si a bolilor. Cand nu exista suficient fier, organismul uman nu poate functiona corect iar calitatea vietii pacientilor este afectata semnificativ. Printre simptomele frecvente se numara oboseala, ameteala si senzatia de lipsa de aer. Se estimeaza ca deficitul de fier si anemia feripriva afecteaza una din trei persoane la nivel mondial.2 Totusi, in ciuda consecintelor grave si a prevalentei crescute3, carenta de fier ramane in continuare o conditie medicala care nu este suficient valorizata, diagnosticata si tratata.

  „Deficitul de fier este o afectiune foarte raspandita, asociata cu deteriorarea starii generale de sanatate si a calitatii vietii. Rolurile fiziologice ale fierului sunt foarte importante pentru organism: captarea si transportul oxigenului la tesuturi, depozitarea oxigenului, producerea de energie si eritropoieza. In cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca, consecintele deficitului de fier sunt: cresterea numarului de spitalizari, oboseala, scaderea capacitatii de efort si senzatia de lipsa de aer. Ziua Carentei de Fier este o initiativa binevenita, care poate ajuta la educarea populatiei pentru a se adresa medicului, la nevoie” a declarat Prof. Univ. Dr. Daniel Lighezan, medic primar cardiologie si medicina interna, Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara.

  Deficitul de fier, independent de prezenta anemiei, poate  slabi organismul si poate duce la agravarea bolilor cronice preexistente, inclusiv insuficienta cardiaca si boala cronica de rinichi, contribuind la cresterea morbiditatii si mortalitatii.4

  Carenta de fier poate afecta pe oricine, insa femeile aflate in perioada de premenopauza, femeile insarcinate si copiii sub cinci ani prezinta un risc crescut.5 Cu instrumentele corecte, educatie si sprijin,  carenta de fier poate fi usor de diagnosticat (prin intermediul unui test simplu de sange) si de tratat eficient.

  „Este important ca mamele sa stie ca desi anemia este cea mai cunoscuta manifestare a deficitului de fier, efectele acesteia asupra dezvoltarii neurocomportamentale sunt cele care ar trebui sa ne ingrijoreze. Consecintele deficitului de fier instalat in copilarie sunt multiple si constau in scaderea capacitatii de concentrare, atentie, memorare, aparitia tulburarilor de somn, a comportamentului ezitant, deficiente de adaptare sociala. Identificarea precoce a categoriilor de copii la risc, initerea unei diete adecvate si a unei profilaxii sunt esentiale pentru prevenirea aparitiei unui deficit de fier si ulterior a anemiei feriprive” a declarat Prof. Univ. Dr. Doina Anca Plesca, medic primar pediatrie si pneumologie pediatrica, Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, Presedintele Societatii Romane de Pediatrie.

  Inca din anul 2015, Ziua Carentei de Fier isi propune sa ajute populatia la nivel global sa inteleaga importanta fierului pentru organism si ce se poate intampla cand deficitul de fier nu este diagnosticat si tratat corespunzator. Ziua Carentei de Fier din acest an este sustinuta de organizatii importante la nivel mondial si national, inclusiv CROI (The West of Ireland Cardiac and Stroke Foundation), Global Heart Hub, Anemia Community, Heart Failure Policy Network, Anemia Working Group, Asociatia Aspemed,  Asociatia Romana pentru Educatia Pediatrica in Medicina de Familie, Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, Asociatia Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Romania, Asociatia pentru Tulburari de Somn la Copii si Adolescenti, Clubul Regal al Medicilor, Romanian Crohn’s and Colitis Club, Societatea Nationala de Medicina Familiei, Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie, Societatea Romana de Medicina Interna, Societatea Romana de Nefrologie si Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania.

  Pentru mai multe informatii despre carenta de fier si verificarea listei cu simptome, accesati www.carentadefier.ro.

  Despre carenta de fier

  Desi carenta de fier poate afecta pe oricine, este mai des intalnita la femeile aflate in perioada de premenopauza, femeile insarcinate si la copiii cu varsta sub cinci ani.5 Netratata, poate duce la instalarea anemiei feriprive. Efectele deficitului de fier difera de la o persoana la alta, dar pot duce la deteriorarea starii generale de sanatate si a starii de bine.6 Chiar si in absenta anemiei, deficitul de fier poate slabi organismul si poate duce la agravarea bolilor cronice preexistente, inclusiv insuficienta cardiaca si boala cronica de rinichi, contribuind la cresterea morbiditatii si mortalitatii.4 Simptomele frecvente includ oboseala,7,8,9 paloarea,7 unghiile friabile,7,10 pofta de lucruri necomestibile precum pamant sau gheata11, lipsa capacitatii de concentrare.6,8 La copii, deficitul de fier poate afecta semnificativ dezvoltarea cognitiva si motorie.12

  Despre Vifor Pharma

  Vifor Pharma Romania, o companie a Grupului Vifor Pharma, este lider* mondial in domeniul inovarii, dezvoltarii, fabricarii şi comercializarii produselor farmaceutice destinate tratarii deficitului de fier. Compania  are, de asemenea, o gama variata de medicamente eliberate cu si fara prescripţie medicala. Vifor Pharma, cu sediul in Zürich,Elveţia, beneficiaza de o prezenţa globala in creştere la nivel mondial si de o vasta reţea de filiale si parteneri in intreaga lume.

  Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati www.viforpharma.ro si www.viforpharma.com

  * Date trimestriale IQVIA MIDAS, Farma&Cia, GERS, DLI la costurile de achizitie ale distribuitorilor, Q3 – 2019

  Referinte:

  1. Hassan, Tamer Hasan et al. “Impact of Iron Deficiency Anemia on the Function of the Immune System in Children.” Ed. Esaki M. Shankar. Medicine 95.47 (2016): e5395. PMC.
  2. Peyrin-Biroulet L, et al. Guidelines on the diagnosis and treatment of iron deficiency across indications: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2015;102(6):1585-94.
  3. World Health Organisation. Worldwide prevalence of anaemia 1993-2005. 2008. Available at URL: http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/43894/9789241596657_eng.pdf;jsessionid=9C613E2F4D481EDEB9DE07986AFCE0C7?sequence=1. Ultima accesare: noiembrie 2020.
  4. Cappellini MD et al. Iron deficiency across chronic inflammatory conditions: International expert opinion on definition, diagnosis, and management. Am J Hematol. 2017 Oct;92(10):1068-1078.
  5. Hercberg S, et al. Iron deficiency in Europe. Public Health Nutr. 2007;4(2b).
  6. Patterson A et al. Iron deficiency, general health and fatigue: Results from the Australian Longitudinal Study on Women’s Health. Qual Life Res. 2000;9:491-497.
  7. Auerbach M, Adamson JW. How we diagnose and treat iron deficiency anemia. Am J Hematol. 2016;91(1):31-38.
  8. Fernando B, et al. A guide to diagnosis of iron deficiency and iron deficiency anemia in digestive diseases. World J Gastroenterol. 2009 Oct 7; 15(37): 4638-4643.
  9. Favrat, B., et al. (2014). Evaluation of a single dose of ferric carboxymaltose in fatigued, iron-deficient women–PREFER a randomized, placebo-controlled study. PLoS One 9(4): e94217. eCollection 2014.
  10. Cashman MW, Sloan SB. Nutrition and nail disease. Clin Dermatol. 2010;28(4):420-5.
  11. Barton JC, et al. Pica associated with iron deficiency or depletion: clinical and laboratory correlates in 262 non-pregnant adult outpatients. BMC Blood Disord. 2010;10:9. doi:10.1186/1471-2326-10-9.
  12. World Health Organisation. Nutritional anaemias: tools for effective prevention and control. 2017. Disponibil la: http://www.who.int/nutrition/publications/micronutrients/anaemias-tools-prevention-control/en/. Ultima accesare: noiembrie 2020

     B132-FER-GEN-11-20

  Related Posts